Nieuwe versie Microsoft Teams flink sneller met nieuw uiterlijk

Ook wat er onder de motorkap schuilgaat krijgt een flinke update.

Geplaatst op 30 maart 2023

2 minuten

Dat Microsoft Teams in een nieuw jasje gestoken zou worden was al bekend. Sinds 2021 werd daarover al gespeculeerd. Niet alleen het jasje zou veranderen, maar ook wat er onder de motorkap schuilgaat krijgt een flinke update.

De uitrol van de nieuwe ‘preview-versie’ van Teams voor Windows is deze week gestart, meldt Microsoft. De nieuwe versie is volgens het bedrijf ‘helemaal opnieuw ontworpen’ en is tot twee keer sneller dan de huidige versie.

Preview-versie

Als jouw ICT-beheerder het heeft toegestaan, verschijnt er een schuifknop boven in beeld voor gebruikers om te wisselen tussen de huidige versie en de nieuwe ‘pre’ versie. Wanneer de huidige versie definitief verdwijnt, is nog niet bekend.

Sneller

De nieuwe applicatie van Teams is volledig herschreven en is gebaseerd op WebView2. Zo was de originele applicatie gebouwd op Electron, een framework met ontzettend veel mogelijkheden, waaronder cross-platform ondersteuning. Echter was het framework niet bepaald resource-vriendelijk. Microsoft beweert dat de ‘nieuwe’ Teams tot 2x sneller is dan de oude en tot 50% minder geheugen en 70% opslag gebruikt in vergelijking met de oude applicatie.

Nieuwe features

Naast snelheidsoptimalisaties introduceert de update ook kleine stabiliteitsverbeteringen en nieuwe functionaliteiten.

  • De nieuwe Teams verbetert het samenwerken met mensen buiten je eigen organisatie. In plaats van in- en uit te loggen bij verschillende tenants en accounts, kun je nu bij alle tenants en accounts aangemeld blijven en ontvang je meldingen, ongeacht welke je gebruikt.
  • 3D-avatars. Kom je liever niet in beeld? dan kan je je zelf ontworpen 3D-avatar laten optreden. Je hoeft je webcam niet aan te zetten om de functie te gebruiken. Dat maakt het gebruik van 3D-avatars een ideale tussenoplossing voor mensen die op hun privacy gesteld zijn. De 3D-avatars werken op basis van emoji reacties. De avatar zal de reactie nabootsen met zijn lichaam. Bijvoorbeeld, als je de opgeheven hand reactie gebruikt, zal je avatar ook zijn hand opsteken.

Deel dit artikel

Geschreven door: Marit van Helden

Support Engineer PowerPlatform