Microsoft MFA gaat veranderen

Microsoft heeft aangekondigd dat de manier waarop MFA wordt gebruikt gaat veranderen, gericht op maximale veiligheid!

Geplaatst op 2 februari 2023

2 minuten

Maak je op dit moment gebruik van Microsoft MFA ofwel Multi Factor Authenticatie? Heel goed . Microsoft heeft aangekondigd dat de manier waarop MFA wordt gebruikt op een paar details gaat veranderen. Uiteraard is alles gericht op maximale veiligheid.

De push melding die je inmiddels gewend bent wordt nog iets verder uitgebreid met een numerieke validatie. Log je in op een omgeving en wordt de trigger voor MFA ingeschakeld dan zal je allereerst in je scherm een getal zien. Zie hiervoor ook het linker gedeelte van onderstaande afbeelding. Onthoudt dit getal. Pak je telefoon bij de hand, vul het nummer in en bevestig dat jij het bent die inlogt. In onderstaande afbeelding moet je het getal echt overtypen. In sommige gevallen is er ook een keuze uit een aantal getallen middels een dropdown.

Waarom een cijfer en niet gewoon alleen de pushmelding?

Je bent druk bezig op je telefoon, je krijgt een melding… Ah vervelend ding, klik weg, hop en door….Wat was ook alweer die melding? Herkenbaar? Juist. De eerdere pushmelding werd, zo bleek uit onderzoek, toch ook nog wel met regelmaat doorgeklikt terwijl de persoon helemaal niet ergens op in aan het loggen was. Om dit te voorkomen is dus nu het valideren van een cijfer er aan toegevoegd. De kans dat je nu verkeerd klikt is natuurlijk erg gering.

Gevalideerd? Dan kan je uiteraard weer verder. Maak je nog geen gebruik van MFA? Microsoft draait alle duimschroeven qua veiligheid steeds verder aan dus de kans dat je binnenkort verplicht wordt om MFA te gaan gebruiken is aannemelijk. Hulp nodig bij het instellen van MFA? Klik dan hier.

Heb je ooit MFA ingesteld voor jouw account maar krijg je eigenlijk nooit de melding? Als je echt twijfelt kan je natuurlijk altijd ons team Service raadplegen maar het kan ook gewoon kloppen. Het kan zijn dat jouw locatie dusdanig is gevalideerd bij Microsoft en dat jouw inlog procedure als ‘standaard’ wordt gezien door de security ogen van Microsoft dat ze je niet ‘lastig vallen’ met de meldingen. Je bent in ieder geval veilig, geen zorgen.

Heb je vragen over Multi Factor Authenticatie? Stel ze! We helpen je graag verder. Download onze MFA handleiding in onze VA learning omgeving.

 

Deel dit artikel

Geschreven door: Marit van Helden

Support Engineer PowerPlatform