KPN stopt definitief met 3G!

Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Wat zijn de gevolgen?

Geplaatst op 17 februari 2022

4 minuten

KPN trekt stekker
uit 3G netwerk_
Vragen over dit onderwerp?

Onze internetbehoefte neemt in de toekomst alleen maar toe. Werknemers zijn tegenwoordig niet meer gebonden aan een vaste werkplek. Ze zijn onderweg of werken op wisselende locaties. Daarbij is het belangrijk om goed bereikbaar te blijven voor klanten, leveranciers en collega’s. Dit vraagt om een netwerk dat hiervoor geschikt is. Omdat er nog weinig mensen gebruik maken van de verouderde 3G technologie, terwijl het wel veel geld kost om deze in stand te houden gaat de stekker er vanaf 31 maart 2022 definitief uit. Wat betekend dit voor jou?2G blijft bestaan tot april 2025
Heb jij nog een oude telefoon, tablet of ander apparaat die gebruik maakt van het 3G-netwerk? In dat geval kan je nog tot 31 maart 2022 internetten en bellen over 3G. Daarna zullen deze devices automatisch terugvallen op 2G. Hiervan zijn de gevolgen:

• De internetverbinding is langzamer
• Geluidskwaliteit van bellen is minder
• Je kunt niet internetten en bellen tegelijkertijd
Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er met oude smartphones die niet geschikt zijn voor 4G?
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat het toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast is bellen en internetten tegelijkertijd niet meer mogelijk.

Ik heb een 4G toestel en kan gewoon bellen en internetten als het 3G netwerk uitgaat?
Als je toestel geschikt is voor 4G internetten en bellen, dan merk je niks. Maar als je toestel alleen geschikt is voor 4G internetten, dan bel je vanaf eind maart 2022 via het 2G-netwerk.

Toestellen geschikt voor 4G zijn regelmatig verbonden met 3G, hoe gaat dat straks als 3G uitgaat?
Doordat KPN het 4G-netwerk continu verbeterd, zorgen ze ervoor dat het 3G-netwerk overbodig is. Je toestel zoekt altijd (automatisch) het beste netwerk. En dat is straks bijna altijd 4G. Als je een toestel hebt dat niet geschikt is voor 4G bellen, dan bel je straks altijd automatisch via het 2G-netwerk.

Werkt 3G straks nog wel in het buitenland?
Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden blijft dit gewoon werken.

Wat gebeurt er met 2G netwerk?
Het 2G-netwerk blijft beschikbaar tot tenminste april 2025.

Zijn er nieuwe simkaarten voor 4G nodig?
Alle Voiceworks simkaarten zijn geschikt voor 4G

Ik heb geen telefoon maar een 3G dongel?
Een 3G-dongel is geschikt voor ons 2G-netwerk. Kleine hoeveelheden data verzenden en ontvangen, kan dus prima over het 2G-netwerk als 3G straks stopt. Maar als je de dongel gebruikt met je laptop om te surfen of streamen, dan is 2G niet genoeg. Je hebt dan het 4G-netwerk en een 4G-dongel nodig. Gebruik je een 3G-dongel voor een pinapparaat? Dan blijft die gewoon werken.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon bellen?
Jazeker, op het 2G netwerk kun je nog gewoon bellen en gebeld worden. De gesprekskwaliteit zal wel minder zijn dan je nu op 3G ervaart.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon Internetten?
Jazeker, echter de datasnelheid zal wel een stuk lager zijn dan je nu op 3G ervaart.Maak jij nog gebruik van een 3G toestel? Wij helpen je graag bij het correct instellen van jouw telefoon of het vervangen van jouw SIMkaart of mobiele telefoon. Neem vrijblijvend contact op. Zo kan jij blijven doen waar jij goed in bent!Dit artikel is geschreven door
Mike van Burk
Commercieel Medewerker binnendienst
mvanburk@velzart.nl

Wellicht ook interessant

We kijken uit naar je vraag…

JTIwJTVCbmluamFfZm9ybSUyMGlkJTNEMSU1RCUyMA==

Deel dit artikel

Geschreven door: Marit van Helden

Support Engineer PowerPlatform