Internet Protocol versie 6 (IPv6)

VelzArt heeft al diverse internet trajecten afgerond met voorbereiding voor IPv6. Internet Protocol versie 6 (IPv6) is versie 6 van het internetprotocol voor het toewijzen van IP-adressen. Het is de opvolger van Internet Protocol versie 4 (IPv4)

IPv6 is onder andere ontwikkeld om de beperkingen en tekortkomingen van IPv4 te verhelpen. Met name het tekort aan beschikbare IP-nummers levert een enorm probleem op: binnen de systematiek van IPv4 zijn ongeveer 4 miljard adressen beschikbaar en op 3 februari 2011 heeft de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) de laatste IPv4-adresblokken toegewezen.

IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan. Daardoor telt IPv4 ongeveer 4 × 109 adressen, terwijl onder IPv6 ongeveer 3,4 × 1038 kunnen worden toegewezen. Het nieuwe IPv6 heeft dus een bijna onuitputtelijke voorraad adressen.
Om een idee te geven voor elke aardbewoner zijn er ongeveer 50 quadriljard beschikbaar. Naast een groot adresbereik kent IPv6 nog een aantal verbeteringen:

 

  • Betere routing en netwerk-autoconfiguratie
  • Overbodig maken van NAT
  • Gegevensbeveiliging op IP-niveau
  • Ondersteuning van mobiele nodes

 

Wilt u meer informatie hierover? Neemt u dan contact met ons op.