Encrypted ransomware / CryptoLockers

Vele van u zullen hopelijk (nog) zeggen: Wat? Kortgezegd is encrypted ransomware een virus dat data op een PC of server compleet versleuteld zodat gebruikers er zelf niet meer bij kunnen. Het virus, of althans de maker ervan, wil geld zien (ransom) om deze data weer vrij te geven.

Hoe krijg ik ransomware?

Ransomware virussen komen voornamelijk binnen via de mail. Deze mailtjes lijken op officiële mailtjes van bijvoorbeeld Rabobank, Ziggo of KPN maar in het echt zitten hier linkjes in die de ransomware direct installeren om het apparaat wanneer je op een linkje in de mail klikt. Let wel, deze mailtjes zijn tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Hoe voorkom ik ransomware?

  • Het belangrijkste advies is om te zorgen voor een up-to-date virusscanner, dus qua software en qua virusdefinities.
  • Een tweede advies is om te zorgen voor goede e-mail scanning middels een antispamfilter welke u inkomende mail filtert waardoor niet deugdelijke mailtjes worden tegengehouden.
  • Daarnaast is het belangrijk om goed te kijken wie de verzender is van de mail, dus niet qua naam maar qua e-mail adres. Dit kan vaak door het dubbel klikken op de naam van de afzender in de header van de mail.
  • Neem de tijd om de mail te lezen. Komt de mail van Ziggo maar heeft u geen Ziggo dan is het voor de hand liggend dat de mail niet voor u is. Open nooit verzoeken om zaken als rekeningnummers of pincodes te verifiëren. Achteraf horen wij vaak van klanten dat ze het toch zelf ook hadden kunnen voorkomen als ze maar goed hadden gelezen.

Back-up van de data
Op dit moment is er geen 100% bescherming voor ransomware echter kunnen wij samen wel het maximale doen om deze praktijken een halt toe te roepen. Daarnaast is het natuurlijk uitermate belangrijk om de data op een back-up te plaatsen zodat wanneer er een uitbraak van een virus is u altijd terug kan in de tijd. LET OP: Werken in de cloud betekent NIET altijd dat u verzekert bent van een back-up oplossing. Informeer hierover goed bij de verantwoordelijke automatiseerder of software die u gebruikt.

Twijfel is een slechte raadgever
Mocht u twijfelen over een mail dan is uw gevoel vaak de beste ingeving. Klik niet op linkjes in mail maar overleg met bijvoorbeeld onze winkel of servicedesk over wat u het beste kan doen.

Help, mijn bestanden zijn versleuteld!
Zijn uw bestanden niet meer te openen? Hebben uw bestanden allemaal een vreemde extensie gekregen (enc)?
Helaas, maar u bent zeer zeker niet de eerste en ook niet de laatste met een encrypted virus. Sluit per direct de PC af en neem contact met ons op. Hoe korter de PC of server aan staat hoe minder het encrypted virus de kans krijgt om bestanden te pakken.