Cyberaanval en cryptolocker

Gisteren heeft er een wereldwijde cyberaanval plaats gevonden die veel landen en de bedrijven die daar werkzaam zijn getroffen. In Nederland is er nog niet veel bekend over mogelijk getroffen bedrijven. Uiteraard willen wij u graag informeren over hetgeen gebeurt.

Allereerst, wat kunt u zelf doen?
De verstuurde mails, de spammails, lijken tegenwoordig steeds vaker op echte mails van vooraanstaande bedrijven. Denk hierbij aan een Ziggo, KPN of een zorgverlener, of de mails bevatten een boodschap die de ontvanger triggert om de mail te openen en ergens op te klikken. Zorg ervoor dat u goed bekijkt of de mail écht voor u is en controleer ook het e-mail adres door in uw mail omgeving dubbel te klikken op een adres. Vertrouwt u het niet dan heeft u daar zeer waarschijnlijk al uw antwoord, verwijder de mail!
Wij proberen met onze eigen VelzArt Spamfilter zoveel mogelijk mails tegen te houden en ook ons filter te trainen op allerlei verdachte mails. Klanten van VelzArt met dit filter moeten overigens nog altijd scherp blijven op dat wat er binnenkomt. Ons filter is goed maar 100% garanties kunnen wij in deze ook niet geven.

Up-to-date
Het is daarnaast erg belangrijk dat uw computersysteem óf uw server volledig up-to-date is, qua virusdefinities maar zeer zeker ook qua Windows updates. Met onze ENOA diensten hebben wij een aantal varianten ontwikkelt waarbij wij beide zaken automatisch voor u kunnen regelen, vanaf virus bescherming tot een volledige back-up.
Maakt u geen gebruik van onze ENOA diensten als Veilige werkplek, beheer & onderhoud of back-up & controle dan bent u daar in deze zelf verantwoordelijk voor. Kunnen wij u daarbij helpen en ondersteunen? Uiteraard dit is ons werk, neem hiervoor gerust contact met ons op!
Back-Up
De werking van een cryptolocker is vrij eenvoudig: ze blokkeren de toegang tot uw PC en data en de enige manier om dit terug te krijgen is door te betalen. Het kraken van deze code is onbegonnen werk. Zorg er dus voor dat u een goede back-up heeft geregeld waar ze nooit bij kunnen, dus in de cloud of bijvoorbeeld op een externe NAS. Onze ENOA - backup & controle dienst verzorgt dit uiteraard compleet voor u en zorgt er ook voor dat mocht er toch een uitbraak is u vrij snel weer terug kunt naar een laatste back-up.

Communiceer!
Bent u bedrijfseigenaar en/of manager binnen een organisatie, zorg ervoor dat u de boodschap ook uitdraagt naar uw medewerkers. Zeker in deze tijd moet iedereen scherp op het vizier hebben wat er speelt en wat eventueel de gevolgen kunnen zijn.

Heeft u nog vragen?
Heeft u vragen of de aanval, over de gevolgen óf over de oplossing die wij als VelzArt - ict & telefonie voor u kunnen bieden, laat het ons weten. Voor spoed gevallen tijdens het weekend kunt u ons bereiken op ons storingsnummer, anders staan we u uiteraard via de reguliere tijden maandag weer graag te woord.

Met vriendelijke groet,

Team VelzArt - ict & telefonie