Thuiswerkers zijn het perfecte slachtoffer voor hackers

Vanwege de coronacrisis werken veel mensen op dit moment noodgedwongen thuis. Maar thuiswerken brengt ook risico’s met zich mee. Hackers en ander cybergespuis hebben het virus ontdekt als middel om computers binnen te dringen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft deze week een advies op haar website geplaatst voor organisaties en medewerkers om veilig maar ook goed thuis te kunnen werken.

Geplaatst op 1 april 2020

3 minuten

Het advies voor bedrijven

  • Zorg voor de benodigde (netwerk)capaciteit om het grotere aantal thuiswerkers te kunnen bedienen. Denk hierbij zowel aan de IT-infrastructuur als aan de telecominfrastructuur.
  • Maak een beoordeling welke medewerkers op kantoor aanwezig dienen te zijn voor de ondersteuning van de IT-voorzieningen die nodig zijn voor thuiswerken. Lees ons artikel van vorige week over efficiënt thuiswerken.
  • Zorg dat thuiswerkmogelijkheden getest en geüpdatet zijn.
  • Installeer de meest recente updates voor hard- en software.
    Houd rekening met een mogelijke toename van meldingen omtrent phishingmails en valse e-mails.
    Zorg dat je organisatierichtlijnen up-to-date zijn en bekend zijn bij de medewerkers omtrent informatiebeveiliging inclusief het (thuis)gebruik van hard- en software en het eventuele gebruik van privé IT-voorzieningen.

Het advies voor medewerkers

  • Maak gebruik van een vertrouwd en beveiligd (wifi)netwerk.
  • Houd rekening met een langere reactiesnelheid door capaciteitsproblemen, waardoor applicaties trager kunnen werken.
  • Houd rekening met het ontvangen van phishingmails en valse e-mails omtrent het Coronavirus. Het is bekend dat criminelen gebruik maken van de huidige ontwikkelingen door het versturen van phishingmails of het verspreiden van malware. Als je een malafide e-mail hebt ontvangen, meldt dit dan bij jouw beheerorganisatie. Ga niet in op de phishingmail.
  • Klik niet op links in e-mailberichten, open geen onbekende bijlagen en vul geen gegevens in bij e-mailberichten die je niet verwacht of van een onbekende afzender zijn.
  • Houd de organisatierichtlijnen aan betreffende informatiebeveiliging. Ga bewust om met informatie thuis en wat je bespreekt in berichtenapps of tijdens een videogesprek. Meer informatie over veilig berichten sturen en videobellen lees je in ons artikel over Microsoft Teams.
  • Volg de richtlijnen van de organisatie omtrent gebruik van hard- en software. Denk aan gebruik van privé- en randapparatuur en het installeren van applicaties. Een voorbeeld is de malafide app ‘COVID19 Tracker’ deze installeert de CovidLock ransomware op apparaten met het Android besturingssysteem.
  • Controleer of de producten die jij gebruik wel veilig zijn. De AIVD heeft een aantal producten geëvalueerd die kunnen helpen bij uw informatiebeveiliging en het inrichten van veilig thuiswerken.
  • Beveilig je accounts en bestanden en maak gebruik van een twee staps verificatie. Twee staps verificatie is een extra beveiliging. Daarmee wordt de online toegang tot gevoelige zaken als internetbankieren of een e-mailaccount beter beschermd.

Wat kan VelzArt voor jou als werknemer of ondernemer betekenen?

Bij VelzArt is er veel kennis op het gebied van veilig (thuis)werken. Dankzij clouddiensten is het steeds makkelijker om op wisselende werkplekken met je eigen software te werken. Maar betekent ‘makkelijk’ ook niet: ‘minder veilig’? Als het aan ons ligt niet! Veiligheid en beschikbaarheid zijn een prima combinatie, als je maar weet hoe. Wij nemen je graag mee in deze wereld. Samen zorgen we ervoor dat je werkplek de juiste functionaliteiten krijgt, die op een veilige én gemakkelijke manier ondersteunen bij datgene wat écht belangrijk is.

Wij gaan graag met je in gesprek over wat we doen en wat we samen kunnen bereiken.

Deel dit artikel

Geschreven door: Marit van Helden

Support Engineer PowerPlatform