Economisch nieuws

Abonneren op feed Economisch nieuws
NOS Economie
Bijgewerkt: 46 min 8 sec geleden

Albert Heijn wil winkels uitbreiden met keukens en eethoeken

1 uur 17 min geleden

Supermarktketen Albert Heijn neemt zijn winkels op de schop. Er komt minder plek voor traditionele kruideniersproducten zoals dierenvoeding en schoonmaakmiddelen. Daarvoor in de plaats komen eethoeken, meer verse producten en serviceplekken voor snelle thuisbezorging.

Dat zegt Wouter Kolk, de hoogste baas van marktleider Albert Heijn. De supermarkten hebben moeite om de omzet verder te laten groeien. Uit een uitgelekte prognose blijkt dat Albert Heijn verwacht dat de meeste winkels minder hard groeien dan de markt. Dat komt deels doordat er steeds meer online wordt besteld. Volgens Kolk is het tijd dat supermarkten "een andere functie" krijgen.

Er komen keukens bij supermarkten waar gerechten met producten uit de winkels worden bereid. Die worden ook thuisbezorgd. Daarnaast moeten klanten producten uit de winkel kunnen bestellen die binnen een uur thuis worden gebracht.

Sluiting

Mogelijk wordt er een klein aantal winkels gesloten. "Ik denk niet dat we in de toekomst nog ruim duizend winkels hebben in Nederland. Dat hoeft ook niet", zegt Kolk tegen het FD. "Maar ik denk ook niet dat het aantal winkels sterk zal afnemen, omdat ze ook voor directe consumptie en voor een snelle bezorgingsservice worden gebruikt."

Begin volgend jaar wordt de eerste vernieuwde Albert Heijn geopend in Amsterdam. Het is niet bekend hoe snel andere winkels onder handen worden genomen.

Aantal huishoudens met hogere inkomens stijgt

9 uur 17 min geleden

Het aantal huishoudens met hogere inkomens stijgt. Een half miljoen huishoudens had in 2017 een gestandaardiseerd inkomen van 50.000 euro of meer, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat zijn er 120.000 meer dan in 2013.

Het gestandaardiseerde inkomen is het nettobedrag dat een huishouden op jaarbasis te besteden heeft, waarbij rekening wordt gehouden met de grootte van het huishouden. In totaal komt 6,7 procent van de Nederlandse huishoudens dus op 50.000 euro of meer.

Zelfstandig ondernemers hebben het vaakst een hoog inkomen: één op de vijf huishoudens met een zelfstandige viel vorig jaar in deze groep. Onder huishoudens met werknemers in loondienst kwamen hogere inkomens minder vaak voor (7 procent). Bij pensioenhouders was dat nog minder vaak (4 procent).

Lage inkomens

Verreweg de meeste huishoudens, zo'n 2,5 miljoen, hadden vorig jaar tussen de 20.000 en 30.000 euro te besteden.

Minder dan 400.000 huishoudens hadden in 2017 een gestandaardiseerd inkomen van minder dan 10.000 euro. Dat aantal daalt al jaren; in 2013 waren het er nog 66.000 meer.

Zorgen over flink hogere energierekening, ook bij coalitiepartijen

di, 11/12/2018 - 20:50

Coalitiepartijen CDA en ChristenUnie zeggen dat Nederlanders niet een te hoge prijs zouden moeten betalen voor de energietransitie. Veel Nederlanders krijgen de komende dagen een mail van hun energieleverancier met de nieuwe, hogere prijzen voor stroom en gas van aankomend jaar. Het gaat al snel om een paar tientjes per maand, zeggen vergelijkingswebsites.

Dat de energiekosten nu zo fors stijgen, heeft te maken met het feit dat de prijzen van gas en elektra omhoog gaan. Maar ook speelt mee dat het kabinet de belastingen omhoog gooit.

Het doel van het kabinet is om energieverbruik te ontmoedigen. Daarom gaan huishoudens vanaf 1 januari gemiddeld alleen al aan energiebelasting 130 euro per jaar meer betalen.

Nu de tarieven van energiebedrijven op de mat vallen, en duidelijk begint te worden om welke bedragen het gaat, beginnen coalitiepartijen op de rem te trappen.

Beter klimaat

Fractievoorzitter van het CDA, Buma, vreest dat dit ervoor kan zorgen dat mensen juist minder bereid worden om mee te werken aan een beter klimaat.

"Het is niet zo makkelijk om te zeggen, ach, we laten mensen wel een hogere rekening voor gas betalen om ze achter de duurzaamheidsopgave te krijgen", zei hij vandaag. Ook fractievoorzitter Segers van de ChristenUnie vindt dat de burger zoveel mogelijk moet worden ontzien.

De coalitiepartijen willen dus dat de belastingen omlaag gaan, maar daarvoor moet wel geld gevonden worden en dat is lastig.

Honderden euro's per jaar

Nog niet iedereen weet hoeveel meer zij moeten gaan betalen, omdat nog maar drie van de tien grote energieleveranciers hun tarieven bekend hebben gemaakt. De zeven andere grote energieleveranciers hebben dat nog niet gedaan. Maar dát de prijzen stijgen, staat vast.

Pricewise maakte de schatting dat gezinnen gemiddeld 312,73 euro meer kwijt zijn aan gas en elektra dan vorig jaar. Milieu Centraal kwam tot een voorzichtigere schatting: een gemiddelde stijging van 195 euro per jaar.

Begin januari worden de prijzen van de andere zeven grote energiebedrijven bekend. "Dan kunnen we ook precies zeggen wat de energiekosten worden", zegt een woordvoerder van stichting Milieu Centraal.

René de Visser uit Breezand kreeg al wel een brief van zijn energieleverancier. "Ik had eigenlijk minder verbruikt dan voorgaande jaren", zegt hij. "Dus ik dacht: dat gaat de goede kant op." Toch moet hij volgend jaar zo'n 30 euro per maand meer betalen voor gas.

Voor mensen die veel stroom gebruiken en juist weinig gas, kan de regeling juist wel eens positief uitvallen want belasting op elektriciteit gaat juist omlaag.

Het kabinet berekende overigens in september dat de meeste Nederlanders er, ondanks deze kostenpostverhoging, qua koopkracht toch op vooruit gaan.

Google-hoorzitting was theater van onkunde, ontwijkingen en herhalingen

di, 11/12/2018 - 20:44

Een ratjetoe aan onderwerpen. Zo is de hoorzitting met Google-topman Sundar Pichai het beste samen te vatten. Diverse thema's kwamen gedurende de hele zitting terug en zo nu en dan werd er doorgevraagd, maar zoals vaker bij dit soort bijeenkomsten kreeg de ceo het niet echt lastig.

Dat komt grotendeels door het concept van de hoorzitting. De leden van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden stellen vragen; ze krijgen ieder vijf minuten. Dat is te weinig om na alle antwoorden scherp door te vragen. Zoals we ook bij Facebook-topman Mark Zuckerberg zagen, geeft dat de ondervraagde de ruimte om een vraag te 'parkeren' of gewoonweg te ontwijken.

Daarnaast bleek ook nu weer dat er sprake was van een gebrek aan kennis en onkunde. Een lid van de Huis-commissie vroeg hoe een foto van hem met ongewenste opmerkingen op de telefoon - een iPhone - van zijn kleindochter terecht had kunnen komen. Dit gaf Pichai de mogelijkheid om de vraag te pareren met de repliek: dat is een telefoon van een ander bedrijf.

Ook werden Google's ambities in China besproken. Website The Intercept meldde in augustus dat het bedrijf werkt aan 'Project Dragonfly'. Het team hierachter ontwikkelt een app voor iOS en Android waarbij de Chinese regering censuur kan toepassen. Een controversieel onderwerp. Een van de Afgevaardigden vroeg Pichai of er op dit moment medewerkers zijn die hierover vergaderen. De topman ontweek de vraag.

Later bevestigde de topman dat het project "een tijdje aan de gang was" en dat op het hoogtepunt er door honderd mensen aan werd gewerkt. Hij benadrukte meerdere malen dat zijn bedrijf geen plannen heeft de zoekmachine ook daadwerkelijk in China te lanceren.

Uit berichtgeving van Amerikaanse media blijkt dat men er intern van uitging dat de zoekmachine er binnen zes tot negen maanden zou worden gelanceerd.

Google en locatie

Ook werd de Google-ceo regelmatig gevraagd naar de grote hoeveelheden data die het bedrijf verzamelt. "Google is in staat om een hoeveelheid informatie te verzamelen waarvan zelfs inlichtingendienst NSA zou gaan blozen", zei de voorzitter van de commissie in zijn openingsverklaring. Met name het verzamelen van locatiegegevens kwam vaak aan bod.

Dat kan te maken hebben met een groot verhaal in The New York Times gisteren over dit onderwerp. Daaruit bleek dat de locatiegegevens van smartphonegebruikers op grote schaal worden verzameld en verkocht door apps die toegang hebben tot de data, zonder dat gebruikers dit zelf doorhebben.

In een felle discussie vroeg een lid van de commissie of Google hem zou kunnen volgen als hij van de ene kant van de kamer naar de andere zou lopen. Pichai antwoordde, genuanceerd, dat dit afhangt van zijn instellingen. Hij kreeg vervolgens het verwijt dat de vraag werd ontweken. "Je verdient 100 miljoen per jaar, je zou in staat moeten zijn antwoord te geven op die vraag."

Een andere afgevaardigde verwees naar bugs in Google+, waardoor gebruikersdata toegankelijk was voor ontwikkelaars. "Kunnen we Google wel vertrouwen met onze data?" Pichai benadrukte dat dit een belangrijk speerpunt is van het bedrijf.

Vanaf het begin was het ook duidelijk dat de Republikeinen een belangrijk stokpaardje vaak zouden benoemen: de theorie dat Google doelbewust conservatieve stemmen op internet wegdrukt. De een na ander beschuldigde het bedrijf hiervan, sommigen zeiden dit zelf te hebben ervaren.

Pichai kon het één keer ontkennen of tien keer, het bleef terugkomen. De conservatieven in de zaal wierpen daarnaast de theorie op dat er binnen Google mogelijk één of meerdere mensen zijn die de zoekresultaten van miljoenen Amerikanen beïnvloeden. "Iemand is daar iets aan het doen", zo werd gesteld. Ook hiervan zei Pichai dat het niet mogelijk is om dit te doen.

Google is niet het enige bedrijf dat hiervan wordt beschuldigd. Ook Facebook en Twitter zijn hiernaar gevraagd.

Het vervolg

Wat nu de volgende stap is, is afwachten. In januari krijgen de Democraten de leiding in het Huis van Afgevaardigden. Er lijkt in beide kampen behoefte te zijn om maatregelen te nemen tegen de techreuzen.

In ieder geval heeft Sundar Pichai zijn vuurdoop in Washington te hebben doorstaan. Al mag-ie daarvoor deels de politici bedanken, die niet alleen onkunde lieten zien, maar hem ook niet altijd wilde afvallen. Net als Facebook bij de hoorzittingen eerder dit jaar, kreeg ook Google complimenten, bijvoorbeeld voor de de steun die de techgigant geeft aan kleine bedrijven.

Wakker Dier op vingers getikt voor 'misleidende' campagne

di, 11/12/2018 - 19:34

Het was onjuist en misleidend van Wakker Dier om te zeggen dat door de Eet Geen Dieren-dag 500.000 dieren zouden kunnen worden gespaard. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie. De Eet Geen Dierendag campagne wordt al acht jaar door Wakker Dier georganiseerd. Want, zegt Wakker Dier, als iedereen een dag geen vlees eet sparen we de levens van 500.000 dieren. Maar die rekensom klopt dus niet, volgens de Reclame Code Commissie.

Wakker Dier kwam bij dit getal omdat we in Nederland elke dag 500.000 dieren eten. Dat getal klopt, zegt de Reclame Code Commissie. Maar dat betekent niet dat die 500.000 dieren gespaard zouden worden als wij ze niet eten.

Wakker Dier gaat in beroep tegen het oordeel.

Internationale vleesmarkt

De Reclame Code Commissie geeft hierin de Centrale Organisatie voor de Vleessector gelijk. Zij dienden een klacht in over deze campagne van Wakker Dier.

"De vleesindustrie is internationaal. Als wij een dag geen vlees eten heeft dat geen enkel effect op het aantal dieren dat in Nederland gehouden of geslacht wordt", vertelt de woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. "Als er iets overblijft exporteren we dat namelijk gewoon naar het buitenland, waar de vraag naar vlees juist stijgt."

Wakker Dier is het hier niet mee eens. "Deze argumentatie gaat voorbij aan de wet van vraag en aanbod: minder vraag leidt uiteindelijk altijd tot minder aanbod", aldus een woordvoerder.

'Goedkoop scoren'

De Reclame Code Commissie noemt de reclame misleidend, omdat deze claim mensen heeft kunnen overtuigen om mee te doen met de campagne, terwijl ze dat misschien niet hadden gedaan als ze deze informatie hadden gehad.

De Centrale Organisatie voor de Vleessector vindt het belangrijk dat ook goede doelen zich aan de feiten houden. "Het is gewoon een claim om goedkoop te scoren, maar het klopt niet", zegt de woordvoerder.

Opkoopprogramma van Europese Centrale Bank voldoet aan de regels

di, 11/12/2018 - 12:39

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft met het grote schuldenopkoopprogramma geen regels overtreden en is binnen de wet gebleven. Het 'Asset Purchases Programme', zoals de massale opkoop van staatsschulden van eurolanden officieel heet, is geëigend monetair beleid en toegestaan voor de eurolanden, het valt dus binnen het mandaat van de centrale bank. Dat oordeelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg.

Doel van het opkoopprogramma was het stimuleren van de economie, het bezweren van de financiële crisis en het aanjagen van de inflatie naar de gewenste twee procent. De miljarden zouden via de banken in de economie gepompt worden als goedkope leningen voor bedrijven en consumenten.

Het opkoopprogramma loopt deze maand af. Sinds de start van het reddingsprogramma in maart 2015 zijn voor 2570 miljard euro bedrijfsobligaties en staatsobligaties van eurolanden opgekocht. Op het hoogtepunt werd maandelijks voor 80 miljard euro schulden opgekocht, bij de afbouw werd dat verlaagd naar 60, 30 en uiteindelijk 15 miljard euro per maand.

Protest

In Duitsland rees veel protest van wetenschappers, parlementsleden en activisten tegen de ECB-actie. 37.000 mensen tekenden verzet aan. Het zou in strijd zijn met de Duitse grondwet omdat de ECB op de stoel van nationale overheden ging zitten. Bovendien is het de ECB verboden om landen financiëel te helpen met hun begrotingen, de zogeheten 'monetaire financiering'. De vrees bestond dat sterke eurolanden opdraaien voor de zwakke landen en de tekorten overgedragen worden. Een reeks gangen naar diverse gerechtshoven volgde.

In 2015 stonden de klagers voor het Duits grondwettelijk hof in Karlsruhe, maar dat verwees door naar het Europees Hof in Luxemburg. Dat oordeelde dat de ECB binnen zijn mandaat bleef, wat vervolgens door het hof in Karlsruhe in 2016 weer bevestigd werd. Het Europees Hof zet vandaag definitief een streep door de bezwaren.

Stuwmeer van goedkoop geld

De ECB kocht naar rato van grootte van de landen schulden op. Zo heeft de centrale bank voor 114,5 miljard euro aan Nederlandse staatsobligaties op de plank liggen. Die worden de komende jaren niet verkocht, zodat de monetaire steun voorlopig blijft.

In combinatie met het opkoopprogramma verlaagde de ECB de basisrente naar nul procent. Banken moesten bovendien boeterente betalen als ze ongebruikt geld parkeerden bij de ECB. Met het eindigen van het opkoopprogramma zal de rente niet direct verhoogd worden. De ECB gaf aan dat dat op z'n vroegst pas in of na de zomer van 2019 gebeurt, maar economen gaan ervan uit dat het eerder pas in 2020 zover is.

De basisrente vormt direct en indirect de basis voor onder meer de spaarrente, de hypotheekrente en de obligatierente. Die zijn mede door het opkoopprogramma erg laag. De combinatie van opkopen en lage rente heeft een stuwmeer aan goedkoop geld gecreëerd. Een groot deel daarvan vond in de zoektocht naar rendement ook zijn weg naar de financiële markten, met hoge beurskoersen tot gevolg.

Google wist dit jaar de politieke schijnwerpers te ontlopen, tot vandaag

di, 11/12/2018 - 10:50

In september bleef zijn stoel nog leeg, maar nu kan Google-ceo Sundar Pichai er echt niet omheen. Vanmiddag moet hij zich verantwoorden tegenover het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Het is voor het eerst dat hij dit doet, en hij doet het met tegenzin. Want Pichai moet antwoord geven op vragen die hij liever niet krijgt. Bijvoorbeeld over ambities van Google in China.

Plaatsnemen voor een hoorzitting in het Congres is niet iets dat de top van een groot techbedrijf graag doet. Als het dan toch moet, sturen ze liever bijvoorbeeld hun hoofd juridische zaken. De buitenwereld kent die persoon minder goed en dus is de kans kleiner dat het verhaal de voorpagina van The New York Times haalt of dat er op CNN een uur over wordt gesproken.

Dat is wat Facebook dit jaar overkwam na twee hoorzittingen met topman Mark Zuckerberg over het Cambridge Analytica-schandaal en een met operationeel directeur Sheryl Sandberg over inmenging op sociale media rond de tussentijdse verkiezingen.

Net als Facebook verzamelt Google gigantisch veel informatie over gebruikers. We gebruiken Google om te zoeken, te navigeren, video's te kijken, de kans is aanwezig dat je er (tien)duizenden foto's hebt opgeslagen en misschien zit je administratie wel in Google Drive.

Toch lijken we ons daar minder druk over te maken. "Ondanks dat hun verdienmodellen sterk op elkaar lijken, heeft Google een totaal andere plek in ons geheugen dan Facebook", schreef techjournalist Casey Newton in oktober daarover.

En dat is niet altijd terecht legt jurist Frederik Zuiderveen Borgesius uit. "Google lijkt professioneler te zijn dan Facebook, ik denk dat zij van eerdere data-gerelateerde incidenten hebben geleerd. Maar vergeet niet: ook zij doen nog dingen die op het randje zijn." Daarbij noemt hij de recente klacht van de Consumentenbond over het verzamelen van locatiegegevens op Android-telefoons als voorbeeld.

"Google beheert platforms op veel meer markten dan Facebook, dat zich primair richt op het zijn van een sociaal netwerk", zegt mediawetenschapper José van Dijck. "Dat maakt Google als dataverzamelaar nog veel machtiger."

Tijdens de zitting zal de Google-topman dus zeker vragen krijgen over de manier waarop het bedrijf omgaat met data. Zo zullen de politici Pichai mogelijk vragen waarom hij een bug in sociaal netwerk Google+, waardoor gebruikersdata te benaderen was, heeft verzwegen.

Project Dragonfly

Een ander belangrijk onderwerp: de Chinese ambities van Google. In augustus van dit jaar meldde onderzoekssite The Intercept dat er bij Google sinds 2017 wordt gewerkt aan 'Project Dragonfly', met als doel een zoekmachine-app voor iOS en Android te ontwikkelen voor de Chinese markt. Dat betekent dat Google zal moeten voldoen aan de eisen van de Chinese regering en dus censuur zal moeten plegen op zoekresultaten.

Het leidde tot een storm van kritiek, zowel van binnen als buiten Google. Medewerkers dreigden zelfs om ontslag te nemen of hebben dit gedaan. Human Rights Watch zei "extreem bezorgd" te zijn en de Amerikaanse vice-president Mike Pence riep Google op te stoppen met het project. Tevergeefs.

In oktober liet Pichai weten dat hij vierkant achter het project staat. "Het blijkt dat we meer dan 99 procent van alle zoekvragen kunnen behandelen", zei hij. Waarmee hij leek te willen zeggen: dus die één procent censuur kunnen we wel accepteren.

Waar Republikeinen ongetwijfeld ook op gaan inzetten, is de beschuldiging dat Google conservatieve websites in zoekresultaten benadeelt. Het is een stokpaardje van die partij; in september vroegen ze Twitter-topman Jack Dorsey hier ook al naar. Zowel Twitter als Google ontkennen dat hier sprake van is.

Ook andere techbedrijven zullen deze hoorzitting waarschijnlijk nauwlettend volgen. De zitting zal een eerste indruk geven van hoe de Democraten, die straks een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, techbedrijven willen gaan aanpakken. Mogelijk thema's daarbij zijn desinformatie en oneerlijke concurrentie.

De zitting met Pichai begint om 16.00 uur Nederlandse tijd.

Wat voor data verzamelt Google over zijn gebruikers? En wat doen ze met deze data? NPO Focus zoekt uit wat Google weet in deze special.

Extra banen in hernieuwbare energie en energiebesparing

di, 11/12/2018 - 08:51

Investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing leveren banengroei op. Tussen 2008 en 2017 steeg het aantal voltijdbanen in de energiesector met ruim de helft, van 35.000 naar 54.000. Dat meldt het CBS.

In 2008 waren biomassa en biogas nog verantwoordelijk voor het grootste deel van de werkgelegenheid in wat toen doorgaans nog werd aangeduid als 'alternatieve energie'. Inmiddels is de term hernieuwbare energie meer gangbaar en brengen vooral het plaatsen van zonnepanelen en de bouw van windmolens extra werkgelegenheid met zich mee.

Sinds 2015 komen er meer banen voort uit investeringen in hernieuwbare energie en energiebesparing dan uit investeringen in conventionele energie als olie en gas. Vooral de installatiesector profiteert. De banengroei is daar zo groot, dat men vreest voor een tekort aan mankracht om de overgang naar hernieuwbare energie mogelijk te maken.

Gigantisch tekort

Het tekort is "gigantisch", zegt Doekle Terpstra, voorzitter van installatiebranchevereniging UNETO-VNI. En het loopt alleen maar op: nu gaat het nog om 20.000 banen, over vijf jaar is dat al verdubbeld.

Dat heeft te maken met het grote tekort aan technisch geschoolde mensen, aldus Terpstra. "We doen er alles aan om meer mensen de techniek in te halen. We kijken bijvoorbeeld met het UWV hoe we mensen uit de financiële sector kunnen laten zij-instromen in de techniek. En we proberen statushouders aan ons te verbinden."

Een klein lichtpuntje is er ook. Terpstra in het NOS Radio 1 Journaal: "Een poosje geleden hebben we een overeenkomst met de overheid gesloten, om in vijf jaar 6000 mensen op te leiden. Alle opleidingslokalen zitten stampvol. We gaan die ambitie nu waarschijnlijk verdubbelen."

Kolencentrales

Overigens nam het aantal banen in de conventionele energie sinds 2014 af. Dat komt door het gereedkomen van drie steenkoolcentrales, waardoor de werkgelegenheid in de bouw van die centrales wegviel. Ook speelt waarschijnlijk het besluit om de aardgaswinning terug te brengen een rol.

PostNL gaat niet in op cao-ultimatum FNV

ma, 10/12/2018 - 12:48

Er is nog geen cao-akkoord voor PostNL-medewerkers. Vakbond FNV had een ultimatum gesteld dat om 12.00 uur afliep. Maar PostNL gaat er niet op in. FNV bereidt nu acties voor.

"Het ultimatum is onverstandig en onbegrijpelijk", stelt een woordvoerder van de postdienst tegenover de NOS. "We zijn nog geen maand geleden begonnen met praten. Er liggen meer dan 20 onderwerpen op tafel."

FNV vond dat niet snel genoeg gaan. "PostNL schuift de echte onderhandelingen zo lang mogelijk voor zich uit, zodat eventuele acties niet in de drukke decembermaand plaatsvinden", zegt Ger Delij.

FNV alleen

De FNV wil nu acties voeren, maar de bond staat daarin alleen. De drie andere vakbonden, CNV, BVPP en VHP2, stellen in een gezamenlijke brief dat het te vroeg is voor acties. "We hebben nog geen 5 uren met elkaar onderhandeld", zegt Patrick Fey van CNV Publieke Diensten.

Acties negatief uitpakken

Bovendien zouden acties op dit moment juist negatief voor werknemers uitpakken. "Het is de drukste tijd van het jaar voor PostNL", zegt Joost Bol, bestuurder bij BVPP. "Als je nu gaat actievoeren, gaat het klachten regenen en dat gaat PostNL klanten kosten en uiteindelijk verliezen mensen dan hun banen."

Maar op een punt geeft BVPP FNV wel gelijk: "Het gaat wel erg langzaam. De cao loopt 1 januari af. Wij willen ook graag een cao voor die tijd, maar niet ten koste van alles."

Woensdag

Woensdag praat het postbedrijf met de drie vakbonden verder over de cao. "We verzoeken FNV af te zien van acties en woensdag ook aan de onderhandelingstafel aan te schuiven."

De bonden praten sinds november met PostNL over een nieuwe cao die 1 januari afloopt. FNV eiste in hun ultimatum onder meer 5 procent loonsverhoging en een gelijke beloning voor uitzendkrachten en medewerkers met een contract.

De kans dat er voor 1 januari een nieuwe cao op tafel ligt is klein, zeggen bonden tegen de NOS.

'Harde brexit kost Nederlandse overheid ten minste 2,3 miljard euro'

ma, 10/12/2018 - 07:38

Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt zonder brexit-akkoord, dan kost dat de Nederlandse overheid de komende jaren 2,3 miljard euro, schrijft de Algemene Rekenkamer. Er gaat vooral meer geld naar diensten als de douane en de controles door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, en Nederland gaat net als andere lidstaten meer betalen aan de Europese Unie.

Mocht het recent gesloten akkoord door de Britten aanvaard worden dan zal de brexit voor Nederland volgend jaar en in 2020 niet veel veranderen.

De Rekenkamer constateert dat de overheid rekening houdt met een harde brexit, waarbij het Verenigd Koninkrijk zonder afspraken uit de EU vertrekt. Bedrijfsleven en rijksoverheid worden daar intensief op voorbereid, omdat lang niet alle problemen voorkomen kunnen worden of tijdig opgelost.

Nog niet alle kosten

Een harde brexit kost Nederland in 2019 en 2020 direct 1,6 miljard euro aan extra afdrachten voor de EU doordat het VK wegvalt. Die lopen nadien verder op naar 2,5 tot 3 miljard euro per jaar vanaf 2026. Met een akkoord valt het bedrag een stuk lager uit, zo'n 500 miljoen euro.

Bovenop de extra kosten voor de EU kost een no-deal-brexit nog eens 700 miljoen euro aan douane- en controlekosten, onder meer voor extra personeel, huisvesting, IT-aanpassingen en de aanschaf van middelen zoals scan-apparatuur. De douane en de NVWA moeten versterkt worden.

De Rekenkamer constateert dat het kabinet nog niet alle mogelijke kosten in beeld heeft, zoals de gevolgen voor de import- en exportstromen en de invoerrechten. Ook niet duidelijk is wat de gevolgen zijn voor de belastingopbrengsten.

China waarschuwt Canada na arrestatie Huawei-topvrouw

zo, 09/12/2018 - 06:47

China eist dat Canada Huawei-topvrouw Meng Wanzhou vrijlaat. De leidinggevende van het elektronicabedrijf werd een week geleden op verzoek van de VS opgepakt en wacht op uitlevering in Vancouver.

De Canadese ambassadeur in China is op het matje geroepen. Hij kreeg te verstaan dat China de arrestatie "onredelijk, gewetenloos en laag" vindt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde voor "zware gevolgen" als Canada niet meewerkt, zonder dat verder toe te lichten.

Tussenstop

Meng werd vorige week zaterdag opgepakt tijdens een tussenstop op een reis van Mexico naar Hongkong. De VS beschuldigt haar ervan het handelsembargo tegen Iran te hebben geschonden: Huawei zou een dochteronderneming hebben ingezet voor handel met het land.

Dit weekend zit Meng nog in de gevangenis. Morgen kijkt de Canadese rechter of ze op borgtocht vrij kan worden gelaten. In de VS kan ze 30 jaar cel krijgen als ze schuldig wordt bevonden.

De arrestatie komt op een precair moment in de Amerikaans-Chinese betrekkingen: op de dag dat Meng werd aangehouden, hadden president Trump en president Xi juist toenadering gezocht in de onderlinge handelsoorlog.

Ondernemers druk in de weer met voorbereiding btw-verhoging

za, 08/12/2018 - 11:59

Als de Eerste Kamer binnenkort instemt met de nieuwe Belastingwet gaat per 1 januari het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Dat betekent niet alleen duurdere boeken of boodschappen voor de consument maar ook een administratieve uitdaging voor ondernemers.

Veel ondernemers kijken niet uit naar het administratieve gedoe dat wordt veroorzaakt door de btw-verandering. Zo moeten supermarkten alle prijskaartjes in de schappen aanpassen.

Voor de grote ketens is het misschien een minder groot probleem. Maar voor bijvoorbeeld de kleinere supermarkten, kruideniers en slagers met minder personeel kan het nog een behoorlijke klus zijn om de prijzen handmatig te veranderen.

Sommige bedrijven moeten zelfs een nieuw kassasysteem aanschaffen zodat de btw-verandering kan worden doorgevoerd. Alles om te zorgen dat in januari het juiste btw-tarief in januari op de bonnetjes staat vermeld.

Andere prijskaartjes

Ook boekwinkels zien op tegen de btw-verhoging vanwege de taak om alle boeken van nieuwe prijsstickers te veranderen. De eigenaar van de Leidse boekwinkel Kooyker, Willeke van der Meer, vindt het een onmogelijke klus.

In haar winkel zouden meer dan 8000 boeken een nieuw prijskaartje moeten krijgen. "We hebben uiteindelijk besloten om een briefje bij de kassa te leggen met de boodschap dat mensen rekening moeten houden met een hogere prijs vanwege de btw-verhoging. Het is gewoon onmogelijk om alle boeken van een nieuw prijskaartje te voorzien."

1 januari

Ook taxibedrijven voorzien problemen. Zij zijn op 1 januari een van de eerste ondernemers die het nieuwe tarief moeten gaan doorvoeren. En ook dat is niet zo makkelijk als gedacht. Sommige boordcomputers in taxi's kunnen niet automatisch met het nieuwe tarief werken. Die taxi's moeten naar de werkplaats om handmatig het programma aan te passen zodat met het juiste btw-tarief wordt gerekend.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor de 1200 taxi's van Schiphol Taxi. Directeur Gamis Boakili heeft geen idee hoe hij het voor 1 januari voor elkaar krijgt. "Tot en met 31 december is er gewoon nog een tarief van 6 procent. Ik kan dus niet nu al mijn taxi's naar de werkplaats sturen."

Minder taxi's

Het taxibedrijf overweegt nu een gedeelte van de taxi-vloot het btw-tarief in de boordcomputers te laten wijzigen. Maar dat zou betekenen dat niet alle taxi's tijdens nieuwjaarsnacht de aangepaste programma's hebben. "Dat zou voor ons echt heel nadelig zijn. Oud en Nieuw is samen met Koningsdag ons drukste moment", zegt Boakili.

De taxi-ondernemer hoopt dat als hij geen andere oplossing kan vinden hij samen met de overheid tot een overgangsperiode kan besluiten. Vooralsnog geeft de Belastingdienst aan dat als er wordt ingestemd met de Belastingwet bedrijven per 1 januari gewoon het nieuwe tarief van 9 procent moeten gaan betalen.

Er zijn ook ondernemers die kansen zien. Zo roept het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam iedereen op, die nog wil profiteren van het lagere btw-tarief, zijn kaartje deze maand nog te kopen. Ook kleine ondernemers als kappers wijzen hun klanten op de laatste weken met het lagere btw-tarief.

Wat drijft de gele hesjes in het land van Jean Dupont?

za, 08/12/2018 - 08:45

Het is de revolte van het volk, de 'gele hesjes'. Bijna een soort bestorming van de Bastille in 1789, waarmee de Fransen in een ander tijdperk belandden. De straat en het paleis zijn van de 'gele hesjes'. Het volk is boos en pikt het niet langer. De onvrede is groot. En de 'gele hesjes' waaieren de grens over.

Soms wordt het protest gewelddadig gekaapt door linkse en rechte activisten, maar het gros bestaat uit gewone mensen, de boze witte man en vrouw, Jean Dupont, zoals Jan Modaal in Frankrijk heet.

De exploderende volkswoede is een bonte verzameling van onvrede en boosheid. Het draait om het leven in het achterland, buiten de grote stad, in de kleinere steden en dorpen. Waar er leegloop is, het werk niet voor het oprapen ligt, de bevolking vergrijst en de afstanden groot zijn.

Mensen zijn boos over de hogere benzineprijzen ("De politici maken zich zorgen over het klimaat over 25 jaar, wij over morgen"). Over hun baan. Over het onderwijs. Over de tweedeling in de samenleving, tussen hen die genoeg hebben en hen die met moeite de eindjes aan elkaar kunnen knopen. Het is teleurstelling en wantrouwen in de politiek, in de hervormingen van president Macron, de kop van Jut. Men voelt zich niet gehoord en begrepen.

Niet trekken

Macron heeft grootse plannen om het land te hervormen, want dat is hoog nodig in Frankrijk. Probleem is dat de mensen het niet trekken. De Franse economie verkeert niet in goede doen. De groei blijft achter bij de rest van Europa.

De werkloosheid is al jaren zeer hoog, al tien jaar meer dan 9 procent, en die wil maar niet dalen. Er zijn 2,7 miljoen werklozen, van wie 639.000 jongeren. Het is het op drie na hoogste cijfer van de eurolanden, na Griekenland, Spanje en Italië.

Er komen door de lage groei maar weinig banen bij en er verdwijnen ook veel banen door globalisering en automatisering. De werkgelegenheid groeide in het derde kwartaal met slechts 0,1 procent.

Ter vergelijking: in Nederland was de groei 0,6 procent. Hier komen er dus veel banen bij en is er zelfs krapte, een tekort aan mensen voor al die banen. De werkloosheid bedraagt slechts 3,7 procent.

Veel werklozen en geen werk of laagbetaald werk betekent weinig inkomen en dt zet mensen klem. Men verdient gemiddeld minder dan in Nederland, de lonen liggen doorgaans lager en die zijn de voorbije jaren nauwelijks gestegen. De loonkosten liggen hoog, gemiddeld 36 euro per arbeidsuur, maar het loondeel is 24 euro lager.

Duur

En het leven is best duur. De inflatie ligt rond de twee procent en het dagelijks leven is niet goedkoop. In de supermarkt ben je voor een karretje boodschappen meer kwijt dan in Nederland.

Volgens statistiekbureau Eurostat geeft een Frans huishouden 13 procent van zijn inkomen uit aan de dagelijkse boodschappen, in Nederland is dat 11 procent. Fransen zijn ook meer geld kwijt aan wonen, elektriciteit en verwarming. Een huis legt beslag op 27 procent van het inkomen. In Nederland is dat 24 procent.

En met allerlei bezuinigingen en maatregelen van de regering zoals hogere accijnzen op diesel en sigaretten en verlaging van de huurtoeslag wordt het er niet makkelijker op.

Ingeleverd

Insee, het Franse bureau voor de statistiek, heeft berekend dat Franse huishoudens er qua inkomen tussen 2008 en 2016 gemiddeld 1,2 procent op achteruit zijn gegaan. Ze hebben 440 euro ingeleverd. De grootste inkomensachteruitgang zit bij de lagere en midden-inkomens, mensen met een bruto jaarinkomen tussen de 20.000 en 36.000 euro.

Deels komt dat door de groeiende groep ouderen en door meer alleenstaande ouders en eenpersoonshuishoudens, maar het grootste deel van de inkomensdaling is het gevolg van belastingmaatregelen. Met andere woorden: de schuld van de politiek, of zo wordt het ervaren.

In de crisisjaren tussen 2010 en 2013 was er in Nederland ook veel werkloosheid en leverden alle inkomens koopkracht in. Daarna steeg de koopkracht voor de meeste mensen doordat er weer meer mensen waren met betaald werk en hogere lonen.

Het dalend perspectief op werk en hoger inkomen en moeite moeten doen om de eindjes aan elkaar te knopen zijn een vruchtbare voedingsbodem voor protest. En wie niet horen wil die moet maar voelen, want voor niet veel heeft is niet veel te verliezen.

'Uber op weg naar de beurs'

za, 08/12/2018 - 08:27

Uber heeft een belangrijke stap gezet op weg naar een beursgang. Het papierwerk daarvoor is donderdag ingediend bij de autoriteiten, melden meerdere Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen.

Een beursgang wordt al lang verwacht voor de taxidienst: het was een van de voorwaarden voor een miljardeninvestering van een Japanse bank begin dit jaar. Bovendien maakte rivaal Lyft donderdag ook bekend naar de beurs te willen.

Als Uber-aandelen op Wall Street verhandeld gaan worden, zal dat waarschijnlijk een van de grootste beursgangen ooit worden voor een technologiebedrijf: Uber zou mogelijk 120 miljard dollar waard zijn op de beurs.

Problemen

Ondanks de grote waarde op papier, lijdt Uber nog wel fors verlies. Het bedrijf meldde vorige maand dat het ruim 1 miljard dollar had verloren in het derde kwartaal.

Daarnaast kampte Uber recentelijk met een reeks schandalen. Het bedrijf probeerde de autoriteiten om de tuin te leiden en de interne werkcultuur leidde tot seksuele intimidatie. Onder druk van investeerders stapte topman Travis Kalanick op.

Sinds de komst van Dara Khosrowshahi, de nieuwe topman, lijkt het bedrijf in rustiger vaarwater te zijn beland. Wel heeft hij nog last van de erfenis van Kalanick: zo bleek die een enorm datalek te hebben verzwegen. De Nederlandse privacywaakhond heeft het bedrijf daar onlangs een boete voor gegeven.

Ondernemers druk in de weer met de voorbereidingen voor btw-verhoging

vr, 07/12/2018 - 19:06

Als de Eerste Kamer binnenkort instemt met de nieuwe Belastingwet dan gaat per 1 januari gaat het lage btw-tarief omhoog van 6 naar 9 procent. Dat betekent niet alleen duurdere boeken of boodschappen voor de consument maar ook een administratieve uitdaging voor ondernemers.

Veel ondernemers kijken niet uit naar het administratieve gedoe dat wordt veroorzaakt door de btw-verandering. Zo moeten supermarkten alle prijskaartjes in de schappen aanpassen.

Voor de grote ketens is het misschien een minder groot probleem. Maar voor bijvoorbeeld de kleinere supermarkten, kruideniers en slagers met minder personeel kan het nog een behoorlijke klus zijn om de prijzen handmatig te veranderen.

Sommige bedrijven moeten zelfs een nieuw kassasysteem aanschaffen zodat de btw-verandering kan worden doorgevoerd. Alles om te zorgen dat in januari het juiste btw-tarief in januari op de bonnetjes staat vermeld.

Andere prijskaartjes

Ook boekwinkels zien op tegen de btw-verhoging vanwege de taak om alle boeken van nieuwe prijsstickers te veranderen. Eigenaresse van de Leidse boekenwinkel Kooyker, Willeke van der Meer, vindt het een onmogelijke klus.

In haar winkel zouden meer dan 8000 boeken een nieuw prijskaartje moeten krijgen. "We hebben uiteindelijk besloten om een briefje bij de kassa te leggen met de boodschap dat mensen rekening moeten hogere prijs vanwege de btw-verhoging. Het is gewoon onmogelijk om alle boeken van een nieuw prijskaartje te voorzien."

1 januari

Ook taxibedrijven voorzien problemen. Zij zijn op 1 januari een van de eerste ondernemers die het nieuwe tarief moeten gaan doorvoeren. En ook dat is niet zo makkelijk als gedacht. Sommige boardcomputers in taxi's kunnen niet automatisch met het nieuwe tarief werken. De taxi's moeten naar de werkplaats om handmatig het boardprogramma aan te passen zodat met het juiste btw-tarief wordt gerekend.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor de 1200 taxi's van Schiphol Taxi. Directeur Gamis Boakili heeft geen idee hoe hij het voor 1 januari voor elkaar krijgt. "Tot en met 31 december is er gewoon nog een tarief van 6 procent. Ik kan dus niet nu al mijn taxi's naar de werkplaats sturen."

Minder taxi's

Het taxibedrijf overweegt nu een gedeelte van de taxi-vloot het btw-tarief in de boardcomputers te laten wijzigen. Maar dat zou betekenen dat niet alle taxi's tijdens nieuwjaarsnacht de aangepaste boardprogramma's hebben. "Dat zou voor ons echt heel nadelig zijn. Oud en Nieuw is samen met Koningsdag ons drukste moment", zegt Gamis Boakili.

De taxi-ondernemer hoopt dat als hij geen andere oplossing kan vinden dat hij samen met de overheid tot een overgangsperiode kan besluiten. Vooralsnog geeft de Belastingdienst aan dat als er wordt ingestemd met de Belastingwet bedrijven per 1 januari gewoon het nieuwe tarief van 9 procent moeten gaan betalen.

Er zijn ook ondernemers die kansen zien. Zo roept het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam iedereen op, die nog wil profiteren van het lagere btw-tarief, zijn kaartje deze maand nog te kopen. Ook kleine ondernemers als kappers wijzen hun klanten op de laatste weken met het lagere btw-tarief.

Wat gebeurt er allemaal toch rond Huawei?

vr, 07/12/2018 - 19:01

Ogenschijnlijk plotseling zit Huawei in het oog van de storm. Gisteren werd Meng Wanzhou, topvrouw van het Chinese telecombedrijf, opgepakt in Canada. De Belgische overheid vraagt zich nog eens hardop af of ze wel in zee wil met het bedrijf. En dan speelt er ook nog een handelsoorlog. Maar die staat los van de arrestatie, benadrukken de Amerikaanse president Trump en de Canadese premier Trudeau. Wat is er aan de hand?

Huawei, dat wereldwijd de grootste leverancier is van apparatuur voor telecommunicatienetwerken, zou Amerikaanse sancties tegen Iran hebben geschonden. Hoe precies is niet duidelijk. Details zouden op verzoek van Meng niet naar buiten worden gebracht. Het bedrijf ontkent in strijd met de wet te hebben gehandeld.

De verdenking komt niet uit de lucht vallen. In april meldde The Wall Street Journal al dat het Amerikaanse Openbaar Ministerie een onderzoek had lopen naar een mogelijke overtreding van de strafmaatregel tegen Iran door Huawei.

Die constatering kwam overigens ruim nadat Amerika de sancties in 2015 had besloten op te schorten. Mogelijk gaat het dus om oude overtredingen, maar dat is niet duidelijk. Sinds vorige maand zijn de handelsbeperkingen tegen Iran pas opnieuw van kracht.

Naast Huawei is er nog een ander groot Chinees bedrijf dat vergelijkbare telecomdiensten verleent: ZTE. Dat moest afgelopen jaar nog bijna 900 miljoen dollar aan de Amerikaanse overheid betalen. ZTE werd er eveneens van beschuldigd de sancties tegen onder meer Iran te hebben verbroken. Het bedrijf bekende schuld en betaalde de boete.

Spionage

Dat wil niet zeggen dat de Amerikanen los van de sancties tegen Iran geen moeite hebben met Huawei: een deel van de overheid probeert al langer het bedrijf in de ban te doen, vanwege zorgen over spionage.

In 2012 kwam een speciale commissie met een onderzoek naar de mogelijke veiligheidsrisico's die Huawei en ZTE voor de VS vormen. "De risico's die het gebruik van apparatuur van Huawei en ZTE met zich meebrengen voor de Amerikaanse kritieke infrastructuur kunnen de essentiële staatsveiligheidsbelangen ondermijnen", was de conclusie.

De angst is vooral dat de Chinese overheid controle kan krijgen over essentiële communicatie-apparatuur in de VS en die zo kan omtoveren in afluisterapparatuur om te spioneren, of communicatie kan saboteren. Huawei ontkent dat het zich laat gebruiken voor dat soort doelen.

Dat spionagerisico is niet ondenkbaar, zegt Tim Wijkman van onderzoeksbureau Telecompaper. "Telecomnetwerken bestaan enerzijds uit software. Die bepaalt hoe alle telefoongesprekken door het netwerk verbonden worden. Het risico is dat daarin achterdeurtjes kunnen zijn geprogrammeerd, waardoor welke overheid dan ook op het netwerk in kan breken en informatie kan afluisteren."

Anderzijds kunnen de fysieke delen van het netwerk, de antennes en kabels, een zwakke plek vormen, zegt Wijkman. Als die gemanipuleerd worden, kan het netwerk worden platgelegd. "Met een druk op de knop kun je een hele economie ernstig verstoren, bij wijze van spreken."

Hij plaats daar wel de kanttekening bij dat voor álle landen, bedrijven en apparatuur geldt dat je je af moet vragen: met wie doen we zaken en is de apparatuur die we gebruiken veilig?

"Elk land maakt zich schuldig aan spionage. Alle besturingssystemen die we op onze telefoons en computers gebruiken, zoals Windows, iOS, zijn bijvoorbeeld Amerikaans. De VS heeft dus ook veel mogelijkheden om te spioneren. Het is een pot-verwijt-de-ketel-verhaal."

Dat wil niet zeggen dat er naast de VS geen andere landen zijn die zich zorgen maken om de veiligheidsrisico's met Huawei. Inmiddels willen ze ook in Australië en Nieuw-Zeeland niet meer met het Chinese bedrijf werken. Gisteren werd bekend dat de Belgische overheid gaat onderzoeken of het Huawei moet bannen. Daar is het bedrijf netwerkleverancier van Proximus en Orange.

In Nederland

In Nederland wordt Huawei voorlopig nog niet geweerd. T-Mobile is voor zijn netwerk bijvoorbeeld afhankelijk van apparatuur van het Chinese bedrijf. Vorige maand zei het kabinet nog "zeer alert" te zijn op Chinese spionage via het toekomstige 5G-netwerk.

D66-Kamerlid Verhoeven legde daarbij het verband met Huawei, en zei dat Nederland en andere landen erg afhankelijk lijken te zijn van het Chinese bedrijf, dat heel ver is met de technologie. "Als de Chinezen die systemen in ons land aanleggen, komen ze heel diep in onze informatiesystemen en zouden ze ook data kunnen wegsluizen. Dat is een gevaar."

T-Mobile is zich bewust van dat gevaar, laat het bedrijf in een reactie weten. "Veiligheid, betrouwbaarheid en continuïteit hebben bij T-Mobile de hoogste prioriteit en we werken er continu aan om deze te waarborgen", zegt een woordvoerder. "Dat doen we vanuit T-Mobile Nederland samen met ons moederbedrijf Deutsche Telekom door alle apparatuur, onafhankelijk van de leverancier, gedurende de levensduur continu te testen en te monitoren."

Ook Vodafone maakt gebruik van "een zeer beperkte hoeveelheid" Huawei-apparatuur in Nederland. "In regulier overleg met instanties bespreken we hoe daar mee om te gaan", meldt een woordvoerder. Over wat er in die gesprekken besproken wordt, wil het bedrijf niets zeggen.

Handelsoorlog

En dan zijn er nog de handelsbelangen. Na een lang oplopende handelsoorlog tussen China en de VS is er vorige week een voorzichtig staakt-het-vuren bereikt, maar de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng kan de boel weer op scherp zetten.

De zakelijke belangen rond Huawei zijn groot. Het is bijvoorbeeld een van de meest vooroplopende bedrijven op het gebied van de levering van snelle 5G-technologie. Veel Chinezen zullen daarom twijfelen aan de motieven achter de arrestatie van Meng, denkt China-correspondent Garrie van Pinxteren. "Omdat Huawei dus zo goed is met die 5G-technologie is er in Amerika bezwaar geuit tegen samenwerking met het Chinese bedrijf."

"Huawei is een van de partijen waar je niet omheen kunt", zegt Wijkman van Telecompaper. Hij wijst erop dat er op dit moment vier grote netwerkleveranciers zijn: Nokia, Ericsson, ZTE en Huawei. Twee daarvan zijn dus Chinees.

Voor de aanleg van netwerken schrijven bedrijven gewoon een aanbesteding uit. "Daarin staat aan welke specificaties het netwerk moet voldoen, en hoeveel het mag kosten. Waar winnen de Chinezen het op? De prijs. En technisch zijn ze ook goed."

Uitlevering gevraagd

President Trump ontkent dat de arrestatie van de topvrouw iets met handelsbelangen te maken heeft. Hij wil dat Canada, waar Meng gearresteerd is en nu vastzit, haar uitlevert aan de VS vanwege mogelijke schendingen van de sancties tegen Iran.

China noemt het oppakken een schending van de mensenrechten en eist haar onmiddellijke vrijlating. Wat er zal gebeuren moet later vandaag duidelijk worden, dan beslist een rechtbank of de topvrouw op borgtocht mag worden vrijgelaten.

Hoekstra wil dat er genoeg winkels blijven die cash accepteren

vr, 07/12/2018 - 17:46

Minister Hoekstra van Financiën wil dat er voldoende mogelijkheden blijven om met contant geld af te rekenen. Hij wil zo nodig ingrijpen om te voorkomen dat mensen die moeite hebben met pinbetalingen aan de zijkant komen te staan.

Met name ouderen maken zich zorgen over het toenemende aantal winkels en instellingen waar zij alleen nog met een pinpas terecht kunnen. Kamerlid Van Rooijen van ouderenpartij 50Plus stelde daar vragen over.

Hoekstra antwoordt nu in een brief dat er in Nederland nog geen probleem is. Consumenten kunnen volgens recent onderzoek nog bij nagenoeg alle winkels, benzinestations, horecagelegenheden en marktkramen met contant geld afrekenen. Winkeliers verwachten dat zij ook over vijf jaar nog euro's accepteren.

Deelname samenleving

Toch zegt de minister van Financiën dat hij de vinger aan de pols houdt, "omdat de omloop van contant geld afneemt en deze trend onomkeerbaar is". Hij vreest dat kwetsbare consumenten achterblijven en "worden uitgesloten van het betalingsverkeer en daarmee van actieve deelname aan onze samenleving."

Hij vindt dat het in eerste plaats aan de vrije markt is om te bepalen welk betaalmiddel er gebruikt wordt, maar belooft te zullen bijsturen als er onvoldoende mogelijkheden overblijven om contant af te rekenen.

OPEC en Rusland verlagen olieproductie steviger dan verwacht

vr, 07/12/2018 - 17:43

De landen van de OPEC hebben met instemming en steun van Rusland besloten tot een aanzienlijke beperking van de hoeveelheid olie die ze oppompen. Vanaf 1 januari worden elke dag 1,2 miljoen vaten olie minder geproduceerd.

De OPEC-landen gaan 800.000 vaten minder oppompen, terwijl Rusland en andere niet-OPEC-leden 400.000 vaten minder uit de grond halen. De beperking geldt voor een periode van zes maanden.

De productiebeperking is groter dan de 1 miljoen vaten per dag die analisten hadden verwacht. Er was direct gevolg voor de olieprijs: die schoot na de bekendmaking van het nieuws met zo'n vijf procent omhoog.

Wereldeconomie

De OPEC-landen hebben twee dagen moeizaam overlegd in Wenen over de beperking van de olieproductie. De Amerikanen oefenden druk uit op met name het belangrijkste OPEC-lid Saudi-Arabië om af te zien van de productieverlaging om de wereldeconomie niet te schaden.

Daarnaast was Iran tegen productieverlaging. De Iraniërs zuchten onder de hernieuwde sancties van de VS en hebben de oliedollars hard nodig. Besloten is nu dat Iran zijn productie niet hoeft te verlagen, terwijl de inkomsten wel stijgen door de hogere olieprijs.

In april worden de beperking geëvalueerd. De OPEC-leden pompen dagelijks ruim 33 miljoen vaten olie op.

Belasting op vliegen: goed voor de staatskas, maar niet voor milieu?

vr, 07/12/2018 - 16:39

Als de plannen doorgaan komt er over ruim 2 jaar weer een belasting op vliegen, van ongeveer 7 euro per ticket. Het kabinet wil daarmee vliegen minder aantrekkelijk maken, en zo de uitstoot terugdringen. Maar zal dat ook gebeuren?

Onderzoeksbureau CE Delft heeft in opdracht van Rijksoverheid verschillende varianten van zo'n maatregel doorberekend. Ook een variant van 7,45 euro per vliegticket zit daarbij. Dat levert de schatkist volgens de berekening ruim 200 miljoen euro op. Het onderzoeksbureau stelt dat het overgrote deel van de reizigers gewoon vanaf Nederlandse luchthavens blijft vliegen. Het aantal passagiers in Nederland zou met slechts een half procent dalen.

Ook luchtvaartexpert Floris de Haan van de Erasmus Universiteit denkt niet dat mensen massaal het vliegtuig links zullen laten liggen. "Als je beoogt om meer belastinginkomsten te genereren, dan heeft deze maatregel wel effect. Maar beoog je dat mensen minder gaan vliegen, dan zal dit een zeer beperkt effect hebben."

Vliegtuigen hoogstens minder vol

Een van de studenten van De Haan, Iris Schouten, heeft recent voor haar scriptie de prijselasticiteit van vliegtickets onderzocht. Daaruit blijkt dat de vraag naar tickets nauwelijks afneemt als de prijs iets hoger wordt. "Dat zie je bij de verhoging van autobrandstof ook. Als autorijden duurder wordt, gaan we nauwelijks minder rijden."

De Haan twijfelt dan ook of de belasting goed zal zijn voor het milieu. "Het eerste effect dat optreedt, als er al sprake is van een terugval in de vraag, is dat de bezettingsgraad van een vlucht zal dalen. Met andere woorden: vliegtuigen komen iets minder vol te zitten." Dat heeft maar een minimaal effect op het brandstofverbruik, zegt De Haan. "Dat wordt pas echt serieus als een maatschappij besluit om niet 3 maar 2 keer per dag te gaan vliegen. Dan heb je het over serieuze brandstofreductie. Of dat een intercontinentale maatschappij besluit om niet meer op Schiphol te vliegen, maar dat zal nu allemaal niet het geval zijn."

Gering bedrag

Ook de Nederlandse reisorganisatie Corendon maakt zich vooralsnog geen zorgen. Directeur Steven van der Heijden zegt dat hij het logisch vindt dat vliegen zwaarder wordt belast, maar had liever een belasting gehad op vliegtuigen in plaats van tickets. Een lagere belasting voor schonere en stille vliegtuigen en hoger op milieubelastend en lawaaierig. Ook hij noemt 7 euro een "gering bedrag".

Schiphol wil nu nog niet in detail op de plannen ingaan, maar wil in algemene zin wel zeggen dat het goed zou zijn als een belasting bijdraagt aan verduurzaming zoals een betere infrastructuur op het spoor.

Met de lage ticketprijzen binnen Europa kan 7 euro wel degelijk een groot deel van de ticketprijs zijn, zo valt te zien in tabel hierboven. Maar zo moet je de rekensom eigenlijk niet bekijken, zegt De Haan. "Als mensen met het vliegtuig gaan geven ze aan hun reis veel meer uit. Denk aan de rit naar het vliegveld, hun hotel, uitgaven op de plek zelf. Op de totale reissom komt het bedrag veel minder hard aan."

Het is overigens niet zeker dat luchtvaartmaatschappijen de belasting een-op-een doorberekenen in de ticketprijzen, maar die kans is wel aanwezig.

Statement maken

Onderzoeker De Haan vindt het in een zekere zin vreemd dat er geen onderscheid gemaakt wordt in afstand van de vluchten. "Je zou kunnen beargumenteren dat verder vliegen meer milieubelastend is, en dat je een vlucht naar Bangkok wat meer zou belasten dan die naar Parijs."

Maar voor het tegenovergestelde zijn ook goede argumenten te bedenken, zegt hij. "Vanuit de duurzaamheidsagenda van de overheid zou je ook kunnen beargumenteren dat het juist verstandig is om de korte vluchten zwaarder te belasten, zodat mensen eerder de trein of de auto zullen pakken. Blijkbaar is er nu een keuze gemaakt. Relatief gezien belast je de korte vlucht nu wel meer."

De onderzoeker zegt dat het misschien een mooi gebaar voor duurzaamheid was geweest als de overheid de belasting op Europese vluchten een paar euro duurder had gemaakt dan op intercontinentale vluchten. "Het aantal Europese passagiers is veel hoger, dus ik zou me voor kunnen stellen dat je in de prijs duidelijk wil maken dat vliegen naar bestemmingen dichtbij minder wenselijk is."

Ingevoerd en afgeschaft

Niet zo lang geleden was er overigens al een vliegbelasting. In 2008 werd een taks ingevoerd van 11,25 euro binnen de EU en 45 euro daarbuiten, maar die werd na hevige kritiek al na een jaar weer afgeschaft. Reizigers zouden massaal uitwijken naar omringende landen, Schiphol verwachtte tienduizenden minder mensen en de KvK van Amsterdam waarschuwde zelfs dat het toerisme en de congreswereld eronder zouden lijden.

De Haan verwacht dat soort taferelen nu niet. Hij wijst erop dat we toen in de economische crisis zaten, de olieprijzen stegen en de budgetmaatschappijen waren nog niet zo alom vertegenwoordigd als nu. "Die vlogen toen veel minder op Schiphol, waardoor mensen al snel uitweken naar luchthavens als Weeze en Dusseldorf. Er zijn toen nogal wat passagiers de grens over gegaan." Maar zo'n vaart zal het nu dus waarschijnlijk niet lopen.

'ING-top niet opnieuw getoetst door toezichthouder na witwaszaak'

vr, 07/12/2018 - 11:11

Toezichthouder De Nederlandsche Bank vindt het niet nodig om Ralph Hamers en andere bestuursleden van ING opnieuw te toetsen vanwege fouten die de bank heeft gemaakt in witwaszaken. Het FD schrijft dat er geen onderzoek komt.

De toezichthouder sluit zich volgens de krant aan bij een onderzoek van advocatenkantoor Stibbe. Daarin wordt geconcludeerd dat niemand binnen de bank actief of verwijtbaar beleid heeft gevoerd dat leidde tot de tekortschietende controles. De Nederlandsche Bank en ING willen geen commentaar geven op de kwestie.

Slechte controle

Dit jaar werd bekend dat klanten van ING tussen 2010 en 2016 hun rekening bij de bank konden misbruiken voor het witwassen van honderden miljoenen euro's. Banken zijn volgens de wet verplicht om onderzoek te doen naar cliënten en verdachte transacties te melden, maar bij ING was de controle niet goed genoeg.

Volgens het Openbaar Ministerie vond de bank de eigen financiële resultaten belangrijker dan het voldoen aan de regels. ING betaalde voor de fouten een schikking van 775 miljoen euro.

Uit functie gezet

De Nederlandsche Bank had ervoor kunnen kiezen om opnieuw te bekijken of de top van de bank nog wel geschikt en betrouwbaar is. De keuze om niet te hertoetsen is deels gebaseerd op onderzoek van Stibbe, in opdracht van de raad van commissarissen van ING. Ook het Openbaar Ministerie kwam al tot de conclusie dat de fouten niet aan individuen zijn toe te rekenen.

Bij ING moest de financiële topman Koos Timmermans vertrekken vanwege de fouten en bestuurders leverden hun prestatiebonus over 2018 in. Hij wordt begin februari opgevolgd door Tanate Phutrakul. Daarnaast zijn zo'n tien medewerkers van de bank uit hun functie gezet.

Er loopt nog een ander onderzoek. De tuchtraad voor bankiers is een officieel onderzoek gestart naar bankmedewerkers die bij de affaire betrokken waren. Bij genoeg bewijs en informatie volgt een tuchtzaak.

Pagina's