Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 16 min 27 sec geleden

De plasticvanger op zee werkt niet goed

47 min 17 sec geleden

Een speciaal schoonmaaksysteem dat in zee drijft om afval te verzamelen, werkt niet goed. De plasticvanger beweegt te langzaam en daardoor drijft het afval weer weg.

Hoe het zou moeten

De plasticvanger zou met een lange buis het afval bij elkaar duwen en er één grote hoop van maken. Daarna zou een schip die afvalberg op komen halen en kan het aan land opgeruimd worden. Maar dat lukt nu dus niet.

Probleem oplossen

Onderzoekers gaan nu kijken waarom hij het niet goed doet. De bedenker van het apparaat is de Nederlander Boyan Slat. Hij denkt dat het probleem opgelost kan worden.

Britse Conservatieven dwingen vertrouwensstemming over premier May af

55 min 19 sec geleden

De Conservatieven in het Britse parlement zullen later vandaag stemmen over de positie van de Britse premier May. Er zijn zeker 48 brieven van parlementsleden van haar eigen partij die schrijven dat ze het vertrouwen willen opzeggen in de premier. De stemming is vanavond tussen 19.00 en 21.00 uur Nederlandse tijd.

Om een stemming over het vertrouwen in de premier af te dwingen moet 15 procent van de parlementsfractie zo'n stemming willen. Graham Brady, de voorzitter van het zogeheten 1922 Comité dat daarover gaat, zegt dat dat percentage is gehaald.

Om de vertrouwensstemming te overleven, moet Theresa May de steun hebben van zeker 158 van de 315 Conservatieve parlementsleden. Ze kan ook besluiten om puur vanwege de afgedwongen stemming op te stappen.

Brexit-akkoord

Een belangrijke aanleiding voor de stemming is het voorlopige brexit-akkoord dat May sloot met de EU. Daarover zou het parlement gisteren stemmen, maar omdat een ruime meerderheid de deal leek te gaan verwerpen, stelde de premier die stemming uit. Gisteren sprak May met EU-leiders om extra toezeggingen te krijgen, in de hoop dat ze zo in eigen land meer steun zou krijgen voor de deal.

Een andere reden die Conservatieve parlementsleden noemen in hun brieven is Mays eerdere zogenoemde Chequers-plan. Daarin ze een stelde ze brexit voor met vrij verkeer van goederen, maar zonder vrij verkeer van personen en diensten. Dat plan werd uiteindelijk na een EU-top in Salzburg, in september, afgewezen door de EU. De schrijvers van de brieven vinden dat May daar steken bij heeft laten vallen.

‘Hack Marriott gepleegd door China, onderdeel van spionage-actie’

1 uur 5 min geleden

De aanval op hotelketen Marriott, waarbij de gegevens van zo'n 500 miljoen gasten zijn gestolen, is uitgevoerd door hackers van de Chinese geheime dienst. Dat zeggen twee anonieme bronnen tegen The New York Times. De hack zou onderdeel zijn van een grotere campagne.

Bij de aanval werden onder meer creditcardgegevens en huisadressen buitgemaakt. Ook werden de paspoortnummers van 327 miljoen gasten gestolen. Het is een van de grootste hacks uit de geschiedenis.

De bronnen brengen de aanval in verband met een hack uit 2014, gericht op de Office of Personnel Management. Dit kantoor geeft veiligheidsmachtigingen af aan Amerikanen en verzamelt daarvoor veel waardevolle informatie. Daarnaast is ook zorgverzekeraar Anthem doelwit geweest. Dit alles samen zegt iets over het reisgedrag van mensen, schrijft de krant, en dat is waardevolle informatie.

Grote spionage-actie

Het is de tweede keer in een week tijd dat bronnen naar China wijzen als dader van de Marriott-hack. Eerder meldde persbureau Reuters hetzelfde.

Volgens de Times heerst er sinds de bekendmaking van de hack in Washington en bij beveiligingsbedrijven het vermoeden dat de zaak onderdeel is van een grote spionage-actie. Die zou gericht zijn op het stelen van gegevens van Amerikaanse burgers.

De krant benadrukt dat inlichtingendiensten nog geen definitieve conclusies hebben getrokken. Bedrijven die de hack onderzoeken, hebben computercode en patronen gevonden die in verband worden gebracht met Chinese hackers.

Zack Whittaker, een journalist bij TechCrunch die zich bezighoudt met onder meer hack-verhalen, merkt op dat het heel lastig is om dit soort hacks aan een partij toe te schrijven en dat er mogelijk andere belangen spelen.

De VS en China zijn verwikkeld in een strijd over handel en technologie. Zo arresteerde Canada op aanwijzingen van de VS vorige week de financieel topvrouw van elektronicafabrikant Huawei. Ze is inmiddels op borgtocht vrijgelaten, de borgsom was 10 miljoen Canadese dollar.

Nieuwe maatregelen

Volgens de Times gaat de regering-Trump daarnaast binnenkort nieuwe maatregelen aankondigen die zijn gericht op "handel, cyber en economisch beleid". Zo zou de VS aanklachten gaan indienen tegen Chinese hackers, maar de hack bij Marriott zou daar dan weer geen onderdeel van uitmaken.

Een andere optie is om het voor Chinese bedrijven moeilijker te maken om essentiële onderdelen voor communicatie-apparatuur aan te schaffen.

3 doden bij aanslag in Straatsburg

2 uur 24 min geleden

In de Franse stad Straatburg is een aanslag gepleegd. Een man begon uit het niets om zich heen te schieten op een kerstmarkt. Drie mensen zijn om het leven gekomen en twaalf mensen zijn gewond geraakt.

De dader is gevlucht. 350 politieagenten werken samen om hem te vinden en op te pakken.

Terreur

De politie hield de man al langere tijd in de gaten. De politie denkt dat de dader bij een terreurgroep hoort, maar dat weten ze nog niet zeker.

De plek van de aanslag is afgezet en er lopen militairen rond.

Wekdienst 12/12: Jos B. voor de rechter en actiegroepen naar Flevoland

2 uur 56 min geleden

Goedemorgen! De verdachte in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen, Jos B., staat voor het eerst voor de rechter en actiegroepen trekken naar het provinciehuis van Flevoland. Ze willen dat Staatsbosbeheer stopt met het afschieten van edelherten.

Het is droog en zo nu en dan laat de zon zich zien. Het wordt 3 tot 5 graden. Vanaf morgen kouder met temperaturen rond de 2 graden en 's nachts op veel plaatsen kans op lichte vorst.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je verwachten vandaag?

Jos B. staat voor de rechter in de zaak rond de dood van Nicky Verstappen. De jongen van 11 werd in augustus 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide. Jos B. werd eerder dit jaar aangehouden na een dna-match. Het gaat om een pro- formazitting, de zaak wordt niet inhoudelijk behandeld. Actiegroepen demonstreren vanmiddag bij het provinciehuis in Flevoland tegen het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Ze willen dat Staatsbosbeheer de prikpil gebruikt om de populatie in te dammen. De Oekraïense activist en filmregisseur Oleg Sentsov ontvangt de Sacharovprijs. De prijsuitreiking is vandaag in Straatsburg maar Sentsov zal er niet bij zijn. Hij zit in Rusland een gevangenisstraf van 20 jaar uit vanwege zijn verzet tegen de annexatie van de Krim.

Wat heb je gemist?

In en rond Straatsburg wordt met man en macht gezocht naar de dader van de aanslag van gisteravond. Er zijn 350 agenten en leden van speciale eenheden opzoek naar de man die rond 20.00 uur gisteravond het vuur in de stad opende.

Drie mensen kwamen om het leven. Er zijn ook elf gewonden, van wie zes zwaargewonden. De politie gaat uit van terrorisme, maar over het motief is nog niets bekend.

Ander nieuws uit de nacht

'Niet defect, maar onzorgvuldig onderhoud oorzaak helikoptercrash Mali': dat blijkt uit documenten die De Groene Amsterdammer in handen heeft. Het defecte onderdeel zou door een externe partij verborgen zijn. Elektrische auto voor de meeste mensen nog steeds te duur: hoewel 37 procent van de Nederlanders interesse heeft in elektrisch rijden, hebben de meesten het benodigde budget er niet voor over, blijkt uit de nieuwe Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB. 10 miljoen dollar borg voor Huawei-directeur, Trump bereid tot ingrijpen: de topvrouw werd in Canada aangehouden op verzoek van de Verenigde Staten en wordt verdacht van fraude.

En dan nog even dit

Het systeem van Nederlander Boyan Slat dat is ontwikkeld om plastic afval in de oceanen op te ruimen, beweegt te langzaam om het plastic vast te houden. Slat zegt in de Volkskrant dat haperingen in het project zijn ingecalculeerd. Het project is volgens hem daarom allesbehalve mislukt. Later vandaag gaan technici op weg naar de 'plasticvanger' op de Stille Oceaan.

De 24-jarige Slat haalde in 2012 het wereldnieuws met zijn ambitieuze project. Slat bedacht zijn plan als vwo-scholier toen hij na een duik in de zee bij Griekenland was geschrokken van de hoeveelheid plastic in het water. De afgelopen jaren haalde hij ruim 30 miljoen euro aan donaties op voor zijn plan.

Twee maanden geleden vertrok de 600 meter lange arm uit de haven van San Francisco voor de eerste echte test op weg naar de Great Pacific Garbage Patch. Dat is een enorme plastic soep met een omvang van drie keer Frankrijk die drijft tussen San Francisco en Hawaï.

Fijne dag!

Bommelding op hoofdkantoor Facebook, gebouwen ontruimd

5 uur 13 min geleden

Op het Facebook-hoofdkantoor in Menlo Park, in de Amerikaanse staat Californië, zijn alle medewerkers geëvacueerd vanwege een bommelding. Het techbedrijf heeft het bericht tegenover persbureau Reuters bevestigd.

De politie van New York - duizenden kilometers naar het oosten - ontving een telefoontje met de mededeling dat er een bom ligt op de campus van Facebook.

Vervolgens werd snel overgegaan op de ontruiming van de gebouwen. Die worden momenteel doorzocht door meerdere teams van de explosievenopruimingsdienst.

'Plasticvanger' houdt plastic niet vast, Boyan Slat optimistisch over oplossing

5 uur 36 min geleden

Het systeem van Nederlander Boyan Slat dat is ontwikkeld om plastic afval in de oceanen op te ruimen, beweegt te langzaam om het plastic vast te houden. Slat bevestigt dat na berichtgeving van de Volkskrant.

Slat zegt op Twitter dat het probleem kan worden opgelost. Later vandaag gaan technici op weg naar de 'plasticvanger' op de Stille Oceaan.

Slat zegt in de Volkskrant dat haperingen in het project zijn ingecalculeerd. Het project is volgens hem daarom ook allesbehalve mislukt en het systeem zal ook niet teruggebracht worden naar de haven van San Francisco voor eventuele aanpassingen aan het ontwerp.

Crowdfunding

De 24-jarige Slat haalde in 2012 het wereldnieuws met zijn ambitieuze project dat hij bedacht als vwo-scholier toen hij na een duik in de zee bij Griekenland was geschrokken van de hoeveelheid plastic in het water.

De afgelopen jaren haalde hij ruim 30 miljoen euro aan donaties op voor zijn plan. Dat geld kwam onder meer van de Amerikaanse investeerder Peter Thiel, het filantropenechtpaar Marc en Lynne Benioff en chemieconcern DSM.

Dankzij die financiële steun kon hij vijf jaar aan het schoonmaaksysteem werken. Hij maakte liefst 273 schaalmodellen die op allerlei manieren werden getest.

Test

Twee maanden geleden vertrok de 600 meter lange arm uit de haven van San Francisco voor de eerste echte test op weg naar de Great Pacific Garbage Patch, de enorme plastic soep met een omvang van drie keer Frankrijk die drijft tussen San Francisco en Hawaï.

Slat zei toen al dat zijn grootste twijfel was of het systeem daadwerkelijk het plastic zou verzamelen en vasthouden. Dat aspect had zijn team niet goed kunnen testen, omdat de omstandigheden op zee en de grootte van de plasticdeeltjes moeilijk te reproduceren waren in het lab.

In deze video leggen we uit hoe het systeem van Slat werkt:

Dader Straatsburg had strafblad, klopjacht nog bezig

6 uur 57 min geleden

De man die gisteravond in het centrum van Straatsburg het vuur opende bij een kerstmarkt en zeker drie mensen doodschoot, is zowel in Frankrijk als in Duitsland in aanraking geweest met politie en justitie. In beide landen had hij veroordelingen op zijn naam staan, heeft de Franse minister Castaner gezegd. Details over die zaken gaf hij niet.

De dader van de aanslag, waarbij ook twaalf mensen gewond raakten, is nog steeds op de vlucht. Er wordt met man en macht naar hem gezocht, zei Castaner. Aan de klopjacht doen 350 agenten mee. Ook worden helikopters ingezet.

Vanwege de aanslag is het dreigingsniveau in Frankrijk verhoogd. De komende tijd zijn er extra controles aan de grenzen en bij evenementen, zoals kerstmarkten.

'May verder in het nauw door opstandige Conservatieven'

7 uur 34 min geleden

Er zijn steeds meer signalen dat er op korte termijn een vertrouwensstemming komt over de Britse premier May. Daarvoor moeten 48 Conservatieve parlementariërs het vertrouwen in haar opzeggen en volgens Britse media is dat aanstaande, of zelfs al gebeurd.

Een bevestiging van een naderende vertrouwensstemming is er niet. De komende dag wordt duidelijkheid verwacht.

De mogelijke stemming is vandaag hét thema op de voorpagina's in Groot-Brittannië:

De BBC zegt van onder anderen een minister te hebben gehoord dat er 48 'opzegbrieven' binnen zijn. De parlementariër die ze verzamelt heeft volgens de Britse omroep gevraagd om een gesprek met May, maar daar wil Downing Street niets van weten.

'Gevoel van onvrede'

Correspondent Tim de Wit zegt dat veel Conservatieve parlementsleden boos zijn over het uitstel van de stemming over het brexit-akkoord met de Europese Unie. De cruciale stemming over dat akkoord stond eigenlijk gepland voor gisteravond. "Wat je ook hoort is het gevoel van onvrede onder steeds meer parlementsleden: 'ze luistert niet naar ons', 'ze gaat te veel haar eigen gang'."

De Conservatieve Partij heeft 315 leden in het Britse Lagerhuis. Als de helft van hen tegen May stemt, moet ze aftreden als partijleider en als premier. "Het voordeel voor May is dat dit een uiterst slecht moment is om de premier weg te sturen", zegt De Wit. "Wellicht dat er toch genoeg leden zullen denken: dit is niet het goede moment."

Wat in Mays nadeel kan werken, is dat een eventuele stemming geheim is en parlementariërs dus zonder angst voor consequenties kunnen stemmen.

Europa-tour

May reisde gisteren naar premier Rutte, bondskanselier Merkel en voorzitter Juncker van de Europese Commissie om te kijken of er nog kan worden geschaafd aan het brexit-akkoord. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie op 29 maart.

Huawei-topvrouw Meng mag op borgtocht vrij

9 uur 7 min geleden

De in Canada aangehouden Huawei-topvrouw Meng Wanzhou mag op borgtocht worden vrijgelaten. De rechter stelde de borgsom vast op 10 miljoen Canadese dollar (6,6 miljoen euro), waarvan 7,5 miljoen in cash.

De financieel directeur van het Chinese elektronicabedrijf mag het huis niet uit tussen 23.00 uur en 06.00 uur. Ook moet ze een enkelband dragen. Als ze van huis gaat, moet ze altijd beveiligers bij zich hebben. De rechter bepaalde ook dat Meng haar paspoort en andere reisdocumenten bij de autoriteiten moet inleveren.

De Verenigde Staten hebben gevraagd om de uitlevering van Meng. Ze wordt daar verdacht van fraude, omdat Huawei via het bedrijf Skycom apparatuur aan Iran zou hebben verkocht. Dat zou in strijd zijn met de Amerikaanse sancties tegen dat land.

China noemde de arrestatie van de topvrouw "schandalig" en het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Canada voor "zware gevolgen". De afgelopen dagen werden de ambassadeurs van Canada en de VS in Peking op het matje geroepen.

Arrestatie in China

Gisteren werd in China de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig opgepakt. Er zijn speculaties dat die zaak te maken heeft met de arrestatie van Meng, maar Canada zei daar geen concrete aanwijzingen voor te hebben.

De rechtszaak tegen Meng gaat in februari verder.

Trump ruziet voor oog van de camera's met Democraten over budget

di, 11/12/2018 - 21:29

Voor het oog van de draaiende camera's hebben de Amerikaanse president Trump en de twee belangrijkste Democratische politici ruzie gemaakt over het budget voor de Amerikaanse grensbewaking.

In een zelden vertoond optreden ruziede Trump met de Democratische leiders van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, Nancy Pelosi en Chuck Schumer. Het gesprek ging over geld voor de grensmuur, die Trump wil laten bouwen tussen de VS en Mexico. De Democraten willen veel minder geld uittrekken voor grensbewaking dan Trump wil.

"Als we niet krijgen wat we willen, op welke manier dan ook, dan leg ik de overheid plat", dreigde Trump. "Ik zal er trots op zijn om de overheid plat te leggen voor de grensbewaking. Omdat de mensen in dit land geen criminelen en mensen met problemen en drugs in ons land willen."

Hij dreigde de muur desnoods door het Amerikaanse leger te laten bouwen, als het Congres er geen geld voor uittrekt. Pelosi probeerde het gesprek nog te sussen, maar Trump wilde daar niet aan. "Dit is niet slecht, Nancy", zei hij. "Dit noemen we transparantie."

'Constructief gesprek'

Na het verhitte begin werden journalisten uit de Oval Office gestuurd. De woordvoerder van het Witte Huis verklaarde na afloop dat Trump een "constructief gesprek" had met de twee Democratische politici en dat Trump "blij" was dat de camera's zijn strijd voor grensbewaking hebben vastgelegd.

De ontmoeting tussen Trump, Pelosi en Schumer was de eerste sinds de verkiezingswinst van de Democraten tijdens de midterms van vorige maand. De Democraten wonnen toen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Klassiek Trump

De eerste ontmoeting was meteen een opmaat voor de komende twee jaar, denkt correspondent Arjen van der Horst. "Dit is in zekere zin klassiek Trump", zegt hij. "Wat hij deed is niet nieuw. Hij heeft al bijeenkomsten met Congresleden gehad, die live werden uitgezonden, waar live is onderhandeld."

Volgens Van der Horst wilde Trump laten zien dat hij "in controle" is en dat hij het debat stuurt. "Hij liet zich toch een beetje verleiden toen Pelosi zei dat het bij deze shutdown echt om een Trump-shutdown zou gaan. Toen zag je dat hij daardoor gepikeerd raakte en ging hij los. Er ontstond een blame game."

Opvallend

Van der Horst noemt het opvallend dat Trump op voorhand de verantwoordelijkheid neemt voor een shutdown van de Amerikaanse overheid. "Is dit ook politiek schadelijk? Bij de president moet je weten tot wie hij zich richt en dat is altijd zijn eigen achterban. Voor zijn aanhangers maakt het niet uit. Immigratie een belangrijk thema voor hen en zij zien een president die een verkiezingsbelofte nakomt."

Trump heeft het Amerikaanse Congres gevraagd om 5 miljard dollar voor grensbewaking. De Democraten willen 1,6 miljard uittrekken, maar alleen voor extra bewakers en surveillance. Naar schatting is er 25 miljard dollar nodig voor de bouw van de volledige muur.

Angst en onzekerheid in Noord-Ierland: 'Niemand weet wat er gaat gebeuren'

di, 11/12/2018 - 21:14

Na het uitstellen van de stemming over het brexit-akkoord, ging de Britse premier Theresa May vandaag opnieuw in gesprek met Europese leiders. Grootste knelpunt blijft de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit: Noord-Ierland verlaat dan de Europese Unie, terwijl Ierland lid blijft.

Bij de gesprekken tijdens die Europese brexit-tour zal vast en zeker het woord backstop zijn gevallen: een soort veiligheidsmechanisme dat ervoor moet zorgen dat de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open blijft. Dat is namelijk na tientallen jaren strijd in Noord-Ierland afgesproken.

In het geval van de backstop blijven het Verenigd Koninkrijk en de EU tijdelijk in gemeenschappelijk handelsgebied zonder grenzen en tarieven. Alleen zullen er voor Noord-Ierland meer Europese regels gelden dan het in het VK. En het VK kan niet zelf deze noodoplossing stopzetten.

Leven op de automatische piloot

Aan de grens tussen Ierland en Noord-Ierland roept elke discussie over die grens emotioneel verzet op. Want het trauma van The Troubles, de strijd in Noord-Ierland, is nog altijd springlevend. Ook bij de Noord-Ierse Artie Quinn (65), die zijn broer Frank verloor tijdens het bloedige conflict.

Hij vertelt over de zware tijd die hij doormaakte na de dood van zijn broer. "Vlak daarna ging ik studeren in Belfast. Ik heb die eerste maanden van mijn studentenleven op de automatische piloot geleefd. Nu mijn eigen zoon in Belfast studeert, komen er pas herinneringen boven aan die tijd."

De broer van Quinn kwam in 1972 om bij een van de zwaarste bomaanslagen tijdens The Troubles. Negen mensen vonden de dood nadat een IRA-bom te vroeg ontplofte in douanekantoor aan de grens.

De Ierse premier Leo Varadkar liet tijdens een brexit-diner zijn Europese collega's een foto zien van de ravage na de aanslag. En waarschuwde voor wat er zou kunnen gebeuren als het brexit-akkoord niet genoeg rekening houdt met de Noord-Ierse geschiedenis.

Quinn heeft gemengde gevoelens over de actie van premier. Hij heeft het gevoel dat er geen rekening is gehouden met de gevoelens van slachtoffers van het geweld dat de Britse provincie decennialang teisterde. "Ik vond het geen sympathiek gebaar om die foto te laten zien."

'Niemand weet wat er gaat gebeuren'

Quinn woont zelf zestien kilometer van de grens met Ierland. Hij stemde in het referendum tegen de brexit. Hij verwacht niet dat er in de toekomst weer een fysieke grensovergang zal komen, net zomin als hij verwacht dat het geweld zal terugkeren.

"Maar zeker weten doe ik dat niet. Het gebaar van de Ierse premier kan mensen ook op een idee brengen, en een excuus geven om weer geweld te gaan gebruiken. Niemand weet wat er gaat gebeuren."

Schoten op straat in Straatsburg, meerdere slachtoffers

di, 11/12/2018 - 20:48

Bij een schietpartij in Straatsburg, vlak bij een kerstmarkt, is zeker een dode gevallen. Dat meldt de lokale brandweer van de Franse stad aan persbureau Reuters. Of het gaat om de schutter is niet duidelijk.

Volgens de politie zijn er ook meerdere gewonden gevallen.

Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft iedereen in de directe omgeving van het incident opgedragen binnen te blijven. Agenten hebben het gebied hermetisch afgesloten. Onder meer het tramverkeer is stilgelegd.

Google-hoorzitting was theater van onkunde, ontwijkingen en herhalingen

di, 11/12/2018 - 20:44

Een ratjetoe aan onderwerpen. Zo is de hoorzitting met Google-topman Sundar Pichai het beste samen te vatten. Diverse thema's kwamen gedurende de hele zitting terug en zo nu en dan werd er doorgevraagd, maar zoals vaker bij dit soort bijeenkomsten kreeg de ceo het niet echt lastig.

Dat komt grotendeels door het concept van de hoorzitting. De leden van de juridische commissie van het Huis van Afgevaardigden stellen vragen; ze krijgen ieder vijf minuten. Dat is te weinig om na alle antwoorden scherp door te vragen. Zoals we ook bij Facebook-topman Mark Zuckerberg zagen, geeft dat de ondervraagde de ruimte om een vraag te 'parkeren' of gewoonweg te ontwijken.

Daarnaast bleek ook nu weer dat er sprake was van een gebrek aan kennis en onkunde. Een lid van de Huis-commissie vroeg hoe een foto van hem met ongewenste opmerkingen op de telefoon - een iPhone - van zijn kleindochter terecht had kunnen komen. Dit gaf Pichai de mogelijkheid om de vraag te pareren met de repliek: dat is een telefoon van een ander bedrijf.

Ook werden Google's ambities in China besproken. Website The Intercept meldde in augustus dat het bedrijf werkt aan 'Project Dragonfly'. Het team hierachter ontwikkelt een app voor iOS en Android waarbij de Chinese regering censuur kan toepassen. Een controversieel onderwerp. Een van de Afgevaardigden vroeg Pichai of er op dit moment medewerkers zijn die hierover vergaderen. De topman ontweek de vraag.

Later bevestigde de topman dat het project "een tijdje aan de gang was" en dat op het hoogtepunt er door honderd mensen aan werd gewerkt. Hij benadrukte meerdere malen dat zijn bedrijf geen plannen heeft de zoekmachine ook daadwerkelijk in China te lanceren.

Uit berichtgeving van Amerikaanse media blijkt dat men er intern van uitging dat de zoekmachine er binnen zes tot negen maanden zou worden gelanceerd.

Google en locatie

Ook werd de Google-ceo regelmatig gevraagd naar de grote hoeveelheden data die het bedrijf verzamelt. "Google is in staat om een hoeveelheid informatie te verzamelen waarvan zelfs inlichtingendienst NSA zou gaan blozen", zei de voorzitter van de commissie in zijn openingsverklaring. Met name het verzamelen van locatiegegevens kwam vaak aan bod.

Dat kan te maken hebben met een groot verhaal in The New York Times gisteren over dit onderwerp. Daaruit bleek dat de locatiegegevens van smartphonegebruikers op grote schaal worden verzameld en verkocht door apps die toegang hebben tot de data, zonder dat gebruikers dit zelf doorhebben.

In een felle discussie vroeg een lid van de commissie of Google hem zou kunnen volgen als hij van de ene kant van de kamer naar de andere zou lopen. Pichai antwoordde, genuanceerd, dat dit afhangt van zijn instellingen. Hij kreeg vervolgens het verwijt dat de vraag werd ontweken. "Je verdient 100 miljoen per jaar, je zou in staat moeten zijn antwoord te geven op die vraag."

Een andere afgevaardigde verwees naar bugs in Google+, waardoor gebruikersdata toegankelijk was voor ontwikkelaars. "Kunnen we Google wel vertrouwen met onze data?" Pichai benadrukte dat dit een belangrijk speerpunt is van het bedrijf.

Vanaf het begin was het ook duidelijk dat de Republikeinen een belangrijk stokpaardje vaak zouden benoemen: de theorie dat Google doelbewust conservatieve stemmen op internet wegdrukt. De een na ander beschuldigde het bedrijf hiervan, sommigen zeiden dit zelf te hebben ervaren.

Pichai kon het één keer ontkennen of tien keer, het bleef terugkomen. De conservatieven in de zaal wierpen daarnaast de theorie op dat er binnen Google mogelijk één of meerdere mensen zijn die de zoekresultaten van miljoenen Amerikanen beïnvloeden. "Iemand is daar iets aan het doen", zo werd gesteld. Ook hiervan zei Pichai dat het niet mogelijk is om dit te doen.

Google is niet het enige bedrijf dat hiervan wordt beschuldigd. Ook Facebook en Twitter zijn hiernaar gevraagd.

Het vervolg

Wat nu de volgende stap is, is afwachten. In januari krijgen de Democraten de leiding in het Huis van Afgevaardigden. Er lijkt in beide kampen behoefte te zijn om maatregelen te nemen tegen de techreuzen.

In ieder geval heeft Sundar Pichai zijn vuurdoop in Washington te hebben doorstaan. Al mag-ie daarvoor deels de politici bedanken, die niet alleen onkunde lieten zien, maar hem ook niet altijd wilde afvallen. Net als Facebook bij de hoorzittingen eerder dit jaar, kreeg ook Google complimenten, bijvoorbeeld voor de de steun die de techgigant geeft aan kleine bedrijven.

'Premier May is een lafaard, een leugenaar en een wegloper'

di, 11/12/2018 - 20:04

Het lijkt een normale dinsdag in Londen, de dag na de speech van Theresa May in het Britse Lagerhuis, waarin ze de stemming over het brexit-akkoord uitstelde. Terwijl de laaghangende winterzon de stad langzaam opwarmt, vergapen toeristen zich aan de parlementsgebouwen in Westminster en raast het drukke verkeer voorbij als altijd.

De Big Ben-toren van het parlementsgebouw, het symbool van de Britse democratie, is volledig omringd door bouwsteigers. En als je de Britten spreekt die zich hier vandaag hebben verzameld om te demonstreren, dan heeft de beroemde klokkentoren ook weinig reden om zich te vertonen.

Het zijn enkele tientallen demonstranten, die tegenover elkaar staan. Ze zingen en schreeuwen, als een stel voetbalsupporters, van de ene kant van de weg naar de andere:

Over een ding zijn ze het eens: ze zijn niet te spreken over wat zich gisteren heeft afgespeeld in het parlement. Voor Theresa May hebben ze al helemaal geen goed woord over.

Een tegenstander van de brexit schaamt zich diep voor zijn premier: "Ze is een lafaard, een leugenaar en een wegloper. En hoe gek het ook klinkt: die jongens aan de overkant, die zijn vandaag eigenlijk om dezelfde reden aan het demonstreren."

Sommige remainers hopen dat het hele vertrek uit de EU hierdoor uiteindelijk zal worden teruggedraaid. "We moeten ze wakker schudden en bij de les houden, net zolang tot ze bij zinnen komen", zegt een oudere dame standvastig.

Aan de overkant bij het leave-kamp is de boosheid over de gang van zaken inderdaad even groot: "We zijn het met elkaar eens dat Theresa May moet vertrekken. Maar wij willen eruit en we willen de EU geen cent betalen. We zouden al uit de EU vertrokken moeten zijn. Waar is de democratie?"

Duitse OM doet onderzoek naar journalist die megafraude onthulde

di, 11/12/2018 - 19:49

Het Openbaar Ministerie in Hamburg doet strafrechtelijk onderzoek naar een journalist van het onderzoekscollectief Correctiv. Deze journalist - Oliver Schröm - zou zich door zijn onthullingen over fraude met dividendbelasting schuldig hebben gemaakt aan het "aanzetten tot het openbaren van bedrijfsgeheimen". Daar staat in Duitsland maximaal drie jaar gevangenisstraf op of een flinke boete.

CumEx Files

Schröm was deel van een internationaal team journalisten dat de grootschalige fraude aan het licht bracht. Uit de zogenoemde CumEx Files bleek dat groepen bankiers, handelaren en hedgefondsen via ingewikkelde constructies dividendbelasting ontweken of er dubbel aanspraak op maakten.

De totale schade tussen 2001 en 2016 zou zeker 55,2 miljard euro bedragen. Ook Nederland werd getroffen door het schandaal. De publicatie van Correctiv is deels gebaseerd op interne documenten van de Zwitserse privé-bank Sarasin. Inmiddels is bewezen dat de bank een belangrijke spil was in de CumEx-fraudepraktijken.

Twee medewerkers van de bank zijn destijds opgepakt en verhoord. Schröm wist dat ook hij al sinds 2014 door de Zwitserse justitie werd onderzocht op verdenking van bedrijfsspionage. Daar is tot nu toe niks uit gekomen.

Het Zwitserse OM heeft de Duitse justitie gevraagd het onderzoek voort te zetten. Het OM in Hamburg is daar een aantal maanden geleden mee aan de slag gegaan.

'Bizarre beschuldiging'

Het onderzoek zorgt voor grote verontwaardiging bij de redactie van Schröm. "Deze beschuldiging is bizar. Oliver Schröm heeft zijn werk als journalist gedaan en een belangrijk onrecht in de samenleving onthuld. Het is schrikbarend dat de Duitse justitie zich laat gebruiken als instrument van de daders hiervan. De poging om een journalist en een redactie monddood te maken, is een misbruik van het strafrecht", schrijft Correctiva in een open brief aan de regering.

Het Hamburgse OM heeft intussen al een flink dossier over Schröm aangelegd. Meerdere mogelijke bronnen van de journalist zijn ondervraagd. Ook persoonlijke relaties en woonplaats zijn in kaart gebracht.

Tegen het onderzoekscollectief Follow the Money, waarmee hij samen de CumEx-fraude onderzocht, zegt Schröm dat hij zich vooral zorgen maakt over de gevolgen voor de journalistiek en de persvrijheid.

Schröm: "Als ik word veroordeeld, betekent het dat wij als journalisten wel kunnen stoppen met ons werk. Dan kunnen we geen informatie meer aannemen van een bron of klokkenluider, en geen vertrouwelijke bedrijfsdocumenten meer publiceren."

Duizenden studenten in Albanië op de been voor lager collegegeld

di, 11/12/2018 - 19:48

Al zeven dagen protesteert in Albanië een grote menigte studenten voor het ministerie van Onderwijs. Ze eisen lagere studiekosten, beter onderwijs en meer inspraak. Het collegegeld ligt nu tussen de 160 en 2500 euro in Albanië, waar een gemiddeld maandsalaris 350 euro is.

De demonstratie vandaag was de grootste actie tot nu toe. Inwoners van Tirana toonden zich solidair met de studenten en deelden voedsel uit.

De studenten hebben een oproep van de premier tot dialoog geweigerd. Ze stoppen naar eigen zeggen niet totdat alle eisen zijn ingewilligd. Sommigen dreigen zelfs met een hongerstaking als de regering niet toegeeft.

Studenten en sympathisanten zingen liederen, scanderen leuzen en zwaaien met vlaggen:

Volgens Albanese media zijn het de grootste studentenprotesten in het land sinds 1990, toen tegen het toenmalige communistische regime werd gedemonstreerd.

De jongeren zijn ook ontevreden over hun kansen op de arbeidsmarkt. De jeugdwerkloosheid is ongeveer 30 procent. Grote groepen Albanezen zoeken daarom hun geluk in het buitenland.

Duitse politie valt per ongeluk binnen bij vrouw van 88

di, 11/12/2018 - 19:38

De politie in de Duitse plaats Lüdenscheid, in Noordrijn-Westfalen, heeft een pijnlijke fout gemaakt: een arrestatieteam wilde een inval doen bij een lid van een Duitse motorbende, maar ging per ongeluk naar binnen bij een vrouw van 88 jaar oud.

De inval was vorige week donderdag en ging niet zonder slag of stoot. Agenten ramden de deuren in en gooiden op het balkon van de oude vrouw een stungranaat, meldt de WDR. "Zo'n fout mag niet gebeuren", zegt de aanklager tegen de Duitse omroep. Het team blijkt zich vergist te hebben in het huisnummer.

'Vreselijk lawaai'

Tegen de WDR zegt dat de vrouw dat ze sliep toen ze opeens mannen in haar slaapkamer zag. "Ik werd wakker toen ik een vreselijk lawaai hoorde", zegt ze. "Een paar mannen stonden voor mijn bed. Ze schrokken enorm toen ze zagen dat ik een oude vrouw was, en niet degene die ze zochten."

Behalve wat schrik heeft de vrouw verder niets overgehouden aan de inval. De politie heeft excuses aangeboden.

Aanhoudingen

De man waarbij de politie eigenlijk naar binnen wilde vallen is uiteindelijk nog opgepakt. Hij wordt ervan verdacht iemand ernstig te hebben verwond.

De inval was onderdeel van een grotere politieactie tegen motorbendes, waarbij in totaal dertien anderen zijn aangehouden. Daarbij werden ook drugs en wapens in beslag genomen.

Ook Merkel sluit nieuwe onderhandelingen over brexit-akkoord uit

di, 11/12/2018 - 18:36

Ook de Duitse bondskanselier Merkel sluit nieuwe onderhandelingen over het concept-brexit-akkoord uit. Dat zei ze na afloop van een ontmoeting met de Britse premier May in Berlijn. Eerder lieten ook onder meer premier Rutte, EU-president Tusk en de Franse regering al weten dat er niet opnieuw wordt onderhandeld.

Merkel denkt wel dat er oplossingen voor de struikelblokken van het concept-brexitakkoord zijn, al liet ze zich niet uit wat die kunnen zijn.

Grootste knelpunt blijft de grens tussen Ierland en Noord-Ierland na de brexit. Noord-Ierland verlaat na de brexit de EU, terwijl Ierland lid blijft van de Europese Unie. May en Merkel hebben met elkaar afgesproken "in contact te blijven" om te komen tot een oplossing voor de brexit.

Nuttig gesprek

Eerder vandaag had May een ontmoeting met premier Rutte. Hij wilde over het gesprek met zijn Britse ambtgenoot na afloop alleen kwijt dat hij een nuttig gesprek had, maar verder niets. Vrijdag zei Rutte dat de deal die er nu ligt "het onderste uit de kan" is. "Iets beters krijg je echt niet."

May heeft vanavond nog een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Hij zei vanochtend al dat er niet opnieuw wordt onderhandeld over het brexit-akkoord. "De deal die we bereikt hebben is de best mogelijke. En ook de enige deal die mogelijk is."

De Britse premier hoopt met haar 'Europese tour' extra toezeggingen van Europese leiders te krijgen. De Britten vrezen dat ze vast komen te zitten in een douane-unie met de EU als er geen oplossing komt voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat zou betekenen dat ze niet zelfstandig handelsdeals kunnen sluiten, wat voor voorstander van een brexit juist een belangrijke reden is om de EU te willen verlaten.

Brexit-deal

Eigenlijk zou het Britse Lagerhuis vanavond stemmen over het brexit-akkoord. Na een spoedoverleg met ministers uit het kabinet, besloot May de stemming uit te stellen. Ze stelde dat na vier dagen debat over het akkoord duidelijk was dat er te weinig steun is voor het akkoord.

De tijd voor een brexit-stemming dringt ondertussen. De Britten verlaten op 29 maart volgend jaar de EU. Volgens een woordvoerder van de Britse premier wordt er voor 21 januari alsnog over het akkoord gestemd.

Oude ID-kaart Poetin gevonden in Stasi-archieven

di, 11/12/2018 - 18:26

In de archieven van de Oost-Duitse inlichtingendienst Stasi is bij toeval een identiteitsbewijs van de Russische president Poetin gevonden, melden Duitse media. De kaart stamt uit de periode dat Poetin in dienst was bij de Russische geheime dienst, de KGB.

De nu 66-jarige president was in de jaren 80 gestationeerd in de communistische Oost-Duitse republiek, de DDR. Hij bracht een paar jaar door in Dresden. Het identiteitsbewijs dat is gevonden, werd uitgegeven in 1985 en was geldig tot eind 1989.

Met de kaart kon Poetin de afdelingen van de Stasi binnenlopen zonder uitgebreid te worden gecontroleerd. Dat betekent echter niet automatisch dat hij ook voor de Oost-Duitse dienst heeft gewerkt, zegt Konrad Felber van het instituut dat de archieven beheert tegen Der Spiegel.

'Klein wonder'

De KGB en Stasi werkten in de jaren 80 nauw samen en wisselden mogelijk ook identiteitsbewijzen van agenten uit, zegt Poetins woordvoerder Dimitri Peskov tegen het Russische persbureau TASS. Hij wilde geen verdere uitleg geven.

Felber noemt de vondst een "klein wonder". "Poetins naam stond niet in de bestanden met alle identiteitsbewijzen die zijn afgegeven aan Sovjet-militairen", vertelt hij. Het document lag jarenlang onopgemerkt in het archief.

'Moskou is stil'

Tijdens zijn periode in Dresden, maakte Poetin onder meer mee hoe een menigte zich rond het kantoor van de KGB verzamelde en dreigde het gebouw te bestormen. Dat gebeurde op 5 december 1989, een paar weken na de val van de Berlijnse Muur.

Poetin belde daarop met het hoofdkwartier in Rusland en vroeg om versterking. Hij kreeg te horen dat hij nergens op hoefde te rekenen. "Moskou is stil", was het antwoord. Poetin zou vervolgens de demonstranten zelf hebben teruggedrongen door met vuurwapens te dreigen.

Nadat de vestiging van de KGB in de DDR was opgedoekt, keerde Poetin terug naar Rusland.

Pagina's