Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 28 sec geleden

'Als er niets verandert, zal deze Russische regio één grote steengroeve worden'

zo, 17/02/2019 - 22:21

Waar op andere plekken in de wereld steenkolen in de ban gaan, zet Rusland er juist vol op in. Het land wilde vorig jaar 420 miljoen ton kolen delven, een nieuw record, en de productie moet de komende jaren nog verder groeien. Naar 560 miljoen in 2030. En dat betekent nog meer mijnbouw.

De regio Koezbass, in Siberisch Rusland, is een belangrijk steenkoolwinningsgebied en een van de grootste ter wereld. Nu er nog vraag is naar kolen, zet de regio vol in op de winning ervan. De meeste ondergrondse mijnen worden gesloten. In plaats daarvan wordt er nu in open mijnen naar kolen gegraven.

Met bulldozers en graafmachines worden grote gaten in het landschap gegraven. Bewoners van dorpjes bij de mijnen vrezen de vervuiling, maar zijn ook bang dat het grondwater wegloopt in de gigantische mijnkraters. De mensen in het gebied leven van het land. En dat leven wordt bedreigd nu de mijnbouw verder oprukt.

In het dorpje Apanas zijn de bewoners woest. "Die kolen zijn ons grote leed", zegt een man. De lucht en grond zijn volgens de dorpsbewoners al verziekt. Ze hadden hun hoop gevestigd op de nieuwe gouverneur van de regio. Maar die kondigde aan nog meer te gaan delven, in plaats van de mijnen te sluiten.

Eén grote steengroeve

Volgens econoom Joeri Boelanov is de kolenwinning enorm gestegen. "In de hele Sovjet-Unie werd vroeger 160 tot 180 miljoen ton kolen gewonnen. Nu winnen ze in Koezbass alleen al 240 miljoen ton." De keuze voor kolen is volgens hem een doodlopende weg. "Als mensen zich in de cijfers verdiepen, zullen ze beseffen dat er waarschijnlijk niets goeds uit voortkomt."

De regio profiteert bijvoorbeeld amper van de kolenwinning. De grote winsten worden verborgen op buitenlandse rekeningen en er is steeds minder personeel nodig om het werk te doen. En dus trekt de jeugd weg. "Met de huidige ontwikkelingen zie ik de toekomst somber in", zegt Boelanov. "Als er de komende vijf jaar niets verandert, zal deze regio één grote steengroeve worden."

Mensen maken zich meestal niet zo'n zorgen om de effecten van de mijnbouw op het klimaat, maar wel om het milieu en hun directe omgeving. In het dorpje Berjozovsk ligt het stof van de mijn op de wegen, in de tuinen en op de huizen. In de dikke lagen sneeuw op de daken zie je zwarte sporen zitten.

Galina kijkt vanaf haar huis uit op de heuvels die zijn ontstaan door het opblazen van de grond, voor het creëren van de mijn. "Het is hier erg stoffig en rumoerig. De eigenaar van de mijn spuugt op onze kinderen en onze gezondheid. Het is vreselijk wrang dat hij in het buitenland woont, terwijl hij hier z'n geld verdient."

Ze zou het liefst haar huis verkopen en weggaan. "Maar onze huizen zijn in waarde gedaald. Niemand wil ze kopen, niemand wil bij een mijn wonen." Een buurman vult aan: "Zonder kolen zouden we hier goed kunnen wonen, net als onze voorouders. Die hadden hier een fatsoenlijk leven."

Geld inzamelen voor boete

Dorpsbewoners die in opstand komen tegen de mijnbouw, worden regelmatig opgepakt en geïntimideerd. Een vrouw uit Apanas vertelt: "Vorig jaar demonstreerden onze jongens voor het milieu. De politie heeft ze toen opgepakt en voor drie dagen vastgezet. Ook kregen ze 135 euro boete de man."

Ze vertelt dat het hele dorp vervolgens in opstand kwam. "We hebben toen met zijn allen geld ingezameld voor de boete van die mannen. Zodat zij die konden betalen. Sommigen hebben kinderen, waar moeten ze het geld vandaan halen?"

Het gevecht tegen de kolenmijnen lijkt kansloos. Rusland ziet zijn kolenexport, naar Europa en Azië, nog altijd stijgen en verwacht dat dat zo blijft. Toch is er in het hart van de kolenwinning een enkeling die zich inzet voor alternatieve energiebronnen, zoals blogger Kiril Petrov die woont in de stad Novokoeznetsk.

Met het geld dat hij verdiende met zijn blog kocht hij vorig jaar een elektrische auto. Tot groot onbegrip van zijn vrienden. "Zij zeggen: Hoe kun je zo'n auto kopen, zonder vet motorgeluid? Dan zeg ik dat dat voor mij niet belangrijk is. In de 21ste eeuw hechten mensen aan duurzaamheid. Dat de stad en het land schoon zijn. Al is dat hier niet zo, hier hebben we fabrieken en mijnen."

In Rusland over het milieu praten, heeft volgens hem weinig zin. "We staan nog ver achter op Europa en ook op de VS in de zin van milieubehoud. We lopen vijftien, twintig jaar achter in die verandering. Ons land heeft nog een lange weg te gaan."

Wat doen de grootste vervuilers om hun CO2-uitstoot terug te dringen? We maakten een rondje langs Rusland, India, China en de VS. Bekijk het in de video hieronder:

Israël bevriest Palestijnse miljoenen vanwege betalingen aan gevangenen

zo, 17/02/2019 - 21:45

Israël houdt omgerekend ruim 122 miljoen euro in op het belastinggeld dat het aan de Palestijnse autoriteiten overmaakt. De regering zegt dat dit geld eerder is gebruikt voor families van mensen die aanslagen tegen Israëliërs hebben gepleegd.

Het gaat om een deel van het belastinggeld dat Israël namens de Palestijnse autoriteiten int. Persbureau Reuters meldt dat het gaat om zo'n 5 procent van het totale bedrag. Het komt overeen met het bedrag dat de regering van president Abbas vorig jaar aan (vrijgelaten) gevangenen en hun families heeft betaald. Vorige zomer werd een wet aangenomen die het mogelijk maakt om het geld vast te houden.

Volgens Israël werken de betalingen meer geweld in de hand. De Palestijnse autoriteiten ontkennen dit en zeggen dat het steun is aan families die hun broodwinner moeten missen.

"Het is een poging om ons onder druk te zetten en te chanteren", zegt een functionaris van de Palestijnse organisatie PLO tegen Reuters. "Zelfs als we maar één dollar overhouden, zullen we die geven aan de families van de martelaren, de gevangenen en de gewonden."

Eerder zeiden de autoriteiten dat degenen die bij dodelijke aanslagen betrokken zijn, een klein percentage vormen van hen die met het geld geholpen worden, en dat de autoriteiten net als elke andere regering een verantwoordelijkheid hebben tegenover burgers, meldt persbureau AP.

Schendt afspraken

De Israëlische krant Haaretz schrijft dat premier en defensieminister Netanyahu andere betalingen aan "terroristen en hun families" laat onderzoeken. Als blijkt dat er meer aan hen is betaald, zal een overeenkomstig bedrag worden ingehouden.

Ook meldt Haaretz dat het bevriezen van het belastinggeld tegen de Oslo-akkoorden ingaat en belastingafspraken tussen Israël en de Palestijnen schendt.

De Palestijnen lopen ook geld van de Verenigde Staten mis. Vorig jaar trokken de VS zijn steun aan de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen in. UNRWA is onder meer betrokken bij scholen, gezondheidscentra en noodhulpprogramma's op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza, Jordanië, Libanon en Syrië.

Russische vlag opgehangen aan kathedraal Salisbury, 'domme stunt'

zo, 17/02/2019 - 20:08

Aan de kathedraal in de Engelse stad Salisbury heeft vandaag enige tijd een Russische vlag gehangen. Onbekenden bevestigden afgelopen nacht een grote vlag met de Russische driekleur aan stellingen die voor de kathedraal staan in verband met restauratiewerkzaamheden. De vlag werd vanochtend door werklieden gezien en verwijderd.

Het gaat naar alle waarschijnlijkheid om een provocatieve actie: in de Engelse stad werden bijna een jaar geleden de Russische oud-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia vergiftigd met zenuwgas. Volgens de Britten waren ze vergiftigd door twee leden van de Russische geheime dienst GROe, Alexandr Petrov en Roeslan Bosjirov.

Later maakte Bellingcat bekend dat het in werkelijkheid ging om militair arts Aleksandr Jevgenjevitsj Misjkin en kolonel Anatoli Tsjepiga. Zij werden in Groot-Brittannië bij verstek aangeklaagd voor samenzwering, poging tot moord en het gebruik van het zenuwgas novitsjok. Rusland heeft altijd betrokkenheid bij het incident ontkend. De Britse premier May zei dat Rusland "bijna zeker" achter de aanvallen zit.

Skripal en zijn dochter overleefden de aanval. Een 44-jarige vrouw uit Amesbury die met de resten van het zenuwgas in aanraking was gekomen, kwam in het ziekenhuis om het leven. Haar man overleefde wel. Het echtpaar zou het flesje met gif in het park in Salisbury hebben aangezien voor een parfumflesje. In hetzelfde park werden Skripal en zijn dochter vergiftigd.

De Britse parlementariër John Glen noemde de actie bij de kathedraal van Salisbury een "domme stunt". Hij zij blij te zijn dat de vlag "die de spot dreef met de serieuze gebeurtenissen in Salisbury vorig jaar" snel is verwijderd.

Er is nog niemand gearresteerd in verband met de actie. De politie zoekt onder meer aan de hand van videobeelden naar de daders.

Trumps dreigement aan Europa om IS-strijders op te nemen raakt gevoelige snaar

zo, 17/02/2019 - 19:45

Moet je naar Syrië afgereisde jihadisten in hun geboorteland berechten, of juist proberen te voorkomen dat ze terug kunnen keren? Met dit dilemma worstelen Europese landen al jaren. En nu heeft de Amerikaanse president Trump de druk nog eens flink opgevoerd om snel voor de eerste optie te kiezen.

"De Verenigde Staten roepen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten op om 800 IS-strijders, die gevangen zijn genomen in Syrië, op te nemen en te berechten", twitterde Trump. "Het alternatief is niet goed: anders zijn we genoodzaakt ze vrij te laten."

Trump schetste het doembeeld dat de strijders onberecht zullen terugkeren naar Europa. Maar hoe wordt er in de landen die Trump aanschrijft tot nu toe gedacht over een eventuele terugkeer van Syriëgangers?

Nederland

In Nederland is het kabinet vooralsnog niet actief van plan IS-strijders terug te halen voor berechting. Wel onderzoekt minister Grapperhaus van Justitie de mogelijkheid om Nederlandse vrouwelijke Syriëgangers en hun kinderen terug te laten keren. Begin deze maand zei de minister dat hierover al geruime tijd wordt overlegd met de Koerdische autoriteiten.

Tot nu toe vond Nederland dat Nederlandse vrouwen zelf naar een consulaat moeten reizen. Maar omdat er zo'n dertig vrouwen en kinderen gevangen zitten in Koerdische kampen, is dat voor de groep niet mogelijk. In totaal verblijven volgens de AIVD in Syrië en Irak minstens 175 minderjarigen met een Nederlandse link.

Frankrijk

Het lijkt erop dat Frankrijk als eerste zal voldoen aan Trumps oproep. De Franse overheid bereidt zich namelijk voor om jihadisten en hun gezinnen terug te halen. Het betreft strijders met een Franse nationaliteit die in Noord-Syrië door de Koerden worden vastgehouden. Zo'n 50 volwassenen en ongeveer 100 kinderen.

De redenering achter dit plan is volgens Frankrijk-correspondent Frank Renout duidelijk: "Als de Koerden ze vrijlaten, ontlopen de IS'ers hun straf. Dus we kunnen ze beter naar hier halen en berechten, denken de Fransen."

Het naderende vertrek van de Amerikaanse troepenmacht speelt hierbij een grote rol. Trump zegt in zijn tweets dat het door Islamitische Staat uitgeroepen kalifaat bijna is gevallen. De 2000 Amerikaanse militairen trekken zich terug zodra het kalifaat voor "100 procent is verslagen", claimt de president.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk (VK) worstelt nog met wat de beste aanpak is van Britse jihadisten in Syrië. Het officiële beleid is om deze strijders in het Midden-Oosten te laten berechten. Strafvervolging in eigen land is lastig volgens de overheid, omdat bewijs van misdaden moeilijk te vergaren is.

Maar de discussie over terugkeren lijkt in een stroomversnelling geraakt. Aanleiding is de zaak rondom de 19-jarige Syriëganger Shamima Begum. Zij was op haar 15e naar het kalifaat afgereisd en is nu bevallen van een kind in een Syrisch vluchtelingenkamp. Ze wil samen met haar baby terug naar Groot-Brittannië.

"Ik kan niet voor altijd in dit kamp blijven", zei Begum in een interview vandaag met persbureau AP:

De Britse minister van Binnenlandse Zaken zei er alles aan te gaan doen om te voorkomen dat ze terugkomt. Maar de minister van Justitie reageerde dat iemand als Begum niet zomaar stateloos kan worden gemaakt.

Volgens correspondent Tim de Wit kan deze onenigheid binnen de regering duiden op een mogelijke koerswijziging als het gaat om het wel of niet terug laten keren van Britse jihadisten en hun familie. "Die discussie zal door de actie van Trump nog wel meer aandacht krijgen de komende dagen", vermoedt De Wit.

De Belgische omroep VRT meldt dat premier Michel en de Britse premier May streven naar een gezamenlijke aanpak als het gaat om Europese IS-strijders. De komende dagen zal de Belgische premier ook contact hebben met premier Rutte en de Franse president Macron.

Duitsland

De Duitse regering is erg terughoudend over het onderwerp. Alle Duitse burgers hebben het recht om terug te keren, zegt een woordvoerder van Binnenlandse Zaken tegen Reuters. Maar dan moeten ze wel toegang hebben tot consulaire hulp én die kan Duitsland vanwege het conflict in Syrië daar niet garanderen.

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek is tussen de regels wel duidelijk dat Berlijn de jihadisten liever niet ziet terugkeren. "Duitsland is bang het aantal potentiële aanslagplegers in Europa te vergroten." Berechting in het Midden-Oosten heeft daarom de voorkeur van de Duitse autoriteiten.

Der Tagesspiegel meldt dat er 40 IS'ers met een Duitse nationaliteit worden vastgehouden door Koerdische milities in Syrië.

Morgen komen in Brussel alle Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen. Het eventueel terug laten keren van jihadisten zal dan worden besproken.

Noodsituatie of onzin? Politici ruziën over een muur

zo, 17/02/2019 - 19:06

Al maanden maken Amerikaanse politici ruzie over een muur bij de grens van Mexico. Voor president Trump is het heel belangrijk dat de muur er komt, want hij heeft het beloofd aan mensen die op hem stemden. Volgens andere politici is het niet nodig en kost het te veel geld.

Meer macht

Omdat de politici er maar niet uitkomen heeft president Trump nu een opvallende beslissing genomen. Hij maakt gebruik van een speciale regel waardoor hij meer macht heeft om zelf geld uit te geven. In het filmpje hierboven wordt uitgelegd hoe dat zit.

De muur is bedoeld om mensen tegen te houden die vanuit Mexico naar de Verenigde Staten willen. In het filmpje hieronder zie je daar meer over:

Voor sexting veroordeeld oud-Congreslid Anthony Weiner komt eerder vrij

zo, 17/02/2019 - 17:49

Het voor sexting veroordeelde Amerikaanse oud-Congreslid Anthony Weiner komt vanwege goed gedrag drie maanden eerder vrij. Hij is uit de gevangenis in Massachusetts verplaatst naar een reïntegratiecentrum in New York, melden Amerikaanse media.

Weiner zou in augustus dit jaar vrijkomen, maar dit wordt halverwege mei. De Democraat was in 2017 veroordeeld tot 21 maanden cel voor het sturen van seksueel getinte berichten aan een meisje van 15. Hoewel hij wist dat zij minderjarig was, vroeg hij haar onder meer of ze zichzelf kon bevredigen voor de camera. Ook beschreef hij op expliciete wijze wat hij met haar zou doen als ze 18 was.

De ophef kostte Weiner zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden voor de Democraten. Ook verspeelde hij zijn kandidatuur voor het burgemeesterschap van de stad New York.

Clintons e-mails

De zaak-Weiner betekende ook een fikse tegenslag voor Hillary Clinton. Weiners vrouw, Huma Abedin, was een naaste medewerker van de voormalige presidentskandidaat. Bij het onderzoek naar Weiners escapades werd een laptop in beslag genomen, waarop ook e-mails van Clinton stonden. Voor de FBI was dat vlak voor de presidentsverkiezingen reden om het slepende onderzoek naar Clintons e-mails te heropenen.

Veertig mensen al een week vast in goudmijn Liberia, dag van rouw afgekondigd

zo, 17/02/2019 - 17:31

Veertig mensen zitten al een week vast in een ingestorte goudmijn in Liberia. Autoriteiten proberen nu een graafmachine te vinden waarmee de mijn kan worden uitgegraven. Collega-mijnwerkers verwijderen met hun blote handen puin bij de rampplek.

Afgelopen zondag stortte de mijn in de plaats Gbonipea, in het noordoosten van het land, in. Sindsdien zijn zeven lichamen geborgen. Het is niet duidelijk of en hoeveel mijnwerkers nog in leven zijn. Zo'n tien mijnwerkers konden vlak nadat de ramp zich had voltrokken worden gered. Zij zijn behandeld voor botbreuken, snijwonden en uitdroging. President George Weah heeft voor morgen een dag van nationale rouw afgekondigd.

Zware machines

"De goudmijn is onbereikbaar en daarom is het moeilijk om handmatig bij de mensen te komen die vastzitten", zegt een woordvoerder van de rampenbestrijdingsdienst. Hulpdiensten zijn huiverig zware machines te gebruiken bij de operatie, omdat deze mogelijk mijnwerkers kunnen verwonden of doden.

Er zijn politieagenten en militairen ingezet bij de reddingsoperatie. Zij arresteerden 65 illegale mijnwerkers die zich verzetten tegen de aanwezigheid van autoriteiten. Regionale autoriteiten probeerden de goudmijn eerder te sluiten uit veiligheidsoverwegingen. In de straatarme regio nemen velen deel aan de levensgevaarlijke illegale mijnbouw om hun families te kunnen onderhouden.

De uitzending van 17 februari

zo, 17/02/2019 - 16:37
Trump wil dat Europa gevangen IS-strijders opneemt

De Amerikaanse president Donald Trump vraagt Europese landen als Groot Brittannië, Frankrijk en Duitsland om gevangengenomen IS-strijders uit hun land op te nemen en te berechten. Het zou gaan om ruim 800 IS-strijders die het Amerikaanse leger in Syrië heeft opgepakt.

"Het kalifaat valt bijna", schrijft de president op Twitter. Als de landen de strijders niet opnemen, is er volgens hem geen goed alternatief. "Dan worden we gedwongen om ze vrij te laten." Trump zegt dat hij niet wil toezien hoe de IS-strijders zelf terugkeren naar Europa.

Wij spreken erover met Midden-Oostendeskundige Joost Hiltermann van de International Crisis Group.

Demonstranten vernielen politieauto bij Lyon, agent in tranen

zo, 17/02/2019 - 16:09

In Frankrijk is door de politiek en een vakbond geschokt gereageerd op een video waarop te zien is hoe een politiebusje wordt aangevallen. Het incident gebeurde gisteren in Lyon bij een demonstratie van gele hesjes.

Op de beelden is te zien dat het busje in een file rijdt en wordt bekogeld. Ook springen mensen op de motorkap van het voertuig, dat zich met sirenes aan door de file probeert te manoeuvreren.

De beelden zijn naar buiten gebracht door een Franse politiebond, die oproept tot steun aan de politie. "Wie zijn de daders van dit geweld? Schaam je", schrijft de bond op Twitter.

Volgens de politie blokkeerden de gele hesjes het verkeer richting de snelweg A7 gedurende zo'n twee uur. De vakbond meldt dat de auto met geweld werd aangevallen toen de demonstranten de auto zagen rijden. Sommige aanvallers droegen een geel hesjes, anderen niet. Het is overigens niet bekend waar de politiebus vandaan kwam en waarnaartoe de agenten op weg waren.

Pas toen de agenten steun kregen van de oproerpolitie, wisten ze weg te komen. De agente die de auto bestuurde reageerde aan het eind van het filmpje emotioneel. "Ik was bang", zei ze snikkend.

Op YouTube staan ook beelden van het incident vanuit een andere hoek. Hierop is te zien dat het politiebusje wegrijdt, terwijl er meerdere stenen worden gegooid. De oproerpolitie grijpt hierna in en gebruikt daarbij onder meer traangas.

Minister van Binnenlandse Zaken Castaner noemt het geweld ontoelaatbaar. Hij zegt dat het de taak van de politie is om mensen te beschermen en roept de gele hesjes op te stoppen met het geweld naar de hulpdiensten. Ook staatssecretaris Nuñez heeft zijn onvoorwaardelijke steun voor de politie uitgesproken. Hij spreekt van een laf incident.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waren er in heel Frankrijk gisteren weer 41.500 mensen op de been in gele hesjes. De meeste protesten verliepen vreedzaam. Op enkele plekken kwam het, met name na de demonstraties, tot ongeregeldheden.

Zo werd de bekende Franse filosoof Alain Finkielkraut het slachtoffer van discriminatie; mensen riepen in Parijs antisemitische leuzen naar hem. Zowel Castaner als president Macron heeft zijn afkeur uitgesproken over het voorval.

Geweld politie

Ook het geweld dat door de politie wordt gebruikt staat ter discussie. "Dat gaat onder meer over het gebruik van pistolen met rubberen kogels en granaten", zegt correspondent Frank Renout. "Er zijn actievoerders met hoofdwonden, terwijl de rubberen kogels niet op het hoofd mogen worden afgevuurd. Vorige week raakte iemand vier vingers kwijt door een granaat van de politie. De politie zegt: als je ons die wapens afneemt, kunnen we alleen nog met de vuisten vechten of met echte kogels schieten."

Desondanks lijkt het geweld niet toe te nemen, zegt Renout. "Er zijn bijna geen opstootjes meer bij de demonstraties zelf, alleen na afloop."

Sinds de eerste nationale protestdag op 17 november kwamen elf demonstranten om het leven, vooral bij wegblokkades. Zo'n 2000 betogers en ongeveer 1000 agenten raakten gewond.

Nujan Derek (24) vocht tegen IS voor 'de Koerdische droom'

zo, 17/02/2019 - 16:00

"We hebben hem niet gevraagd te komen. En we hebben hem niet gevraagd te vertrekken." De 24-jarige Nujan Derek glimlacht erbij. Bravoure natuurlijk.

Want de aankondiging van president Trump om de laatste Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië, heeft wel degelijk geleid tot geschrokken reacties bij de SDF-leiding, de Syrische Democratische Strijdkrachten, aangevoerd door de Koerdische YPG. Die strijden voor een autonome Koerdische regio in Syrië (Rojava).

De Koerden vochten de afgelopen jaren aan de zijde van het Westen om terreurgroep Islamitische Staat te verslaan. Ze speelden een grote rol bij de val van het kalifaat, maar in het achterhoofd was er altijd die hoop op een eigen staat.

Nujan is een van de vele Koerdische strijders die het de afgelopen jaren opnamen tegen IS. Ze hoort bij YPJ, een gewapende groep van zo'n tienduizend Koerdische vrouwen. Nujan vocht in Raqqa, de hoofdstad van het IS-kalifaat, en ze is bereid elk moment opnieuw te vechten voor de Koerdische droom als dat nodig is.

Voorlopig hoeft Nujan de wapens niet op te pakken. In het zuidelijkste puntje van Syrië vechten haar collega's nog tegen IS, maar het is waarschijnlijk een kwestie van dagen voordat het kalifaat echt verleden tijd is.

Toch kunnen de Koerden in het noordoostelijke deel van Syrië dan niet rustig onderuit gaan zitten. Want het besluit van Trump zet hun ambitie een eigen autonome regio binnen Syrië te houden op de tocht.

Dreiging vanuit alle kanten

Dat heeft allereerst te maken met de dreiging van IS. Het kalifaat kan dan wel verleden tijd zijn, IS-strijders zijn nog actief in de Koerdische regio. Bijna dagelijks vinden er aanslagen plaats in bijvoorbeeld Raqqa, Manbij of in de regio Deir ez-Zor. De terreurgroep zal blijven proberen de samenleving te ontwrichten met aanslagen en terreur.

Verwacht wordt dat IS, eventueel onder een andere naam, zal proberen een doorstart te maken met naar schatting minstens 10.000 beschikbare strijders in Syrië en Irak. Nu de Verenigde Staten willen vertrekken, is het de vraag of de Koerden deze strijd alleen kunnen voortzetten.

Tegelijkertijd is er de dreiging van buurman Erdogan. De Turkse president dreigt het Koerdische gebied binnen te vallen. Hij zit in zijn maag met de groeiende macht van de Koerden in Noord-Syrië, direct grenzend aan Turkije. Zo nam hij begin vorig jaar Afrin in, een voorheen Koerdische stad in Syrië.

De Koerden vrezen dat het ook in de rest van Rojava tot een treffen met het Turkse leger komt. President Trump dreigt met economische maatregelen als Erdogan aan de Koerden komt. Maar militaire middelen heeft de Amerikaanse president straks niet meer om zijn bondgenoten bij te staan.

Nieuwe bondgenootschappen

En dus kijken de Koerden tegenwoordig noodgedwongen naar Damascus. Wordt president Assad de nieuwe bondgenoot van de Koerden? En stel dat Turkije binnenvalt, hoeveel autonomie moeten de Koerden inleveren voor militaire steun vanuit Damascus? Of hebben ze voldoende olievelden in handen als eventueel wisselgeld?

Wat de toekomst voor de Koerden ook zal brengen, Nujan zegt er geen problemen mee te hebben om samen te werken met het Syrische leger. Ruilt ze dan de sticker op haar auto van de Koerdische leider Öcalan (PKK) in voor die van Assad? "Nee", lacht ze. "Dat nooit. Samenwerken prima, maar Assad zal nooit mijn leider worden."

Zwarte sneeuw door fabrieksrook in Rusland

zo, 17/02/2019 - 15:29

Geen witte maar zwarte sneeuw in de straten van Rusland. In een gebied liggen de straten er vol van.

Zwarte rook komt uit schoorstenen van fabrieken in de buurt. De troep daarvan komt op de straten in de sneeuw terecht. Milieu-organisaties maken zich zorgen, volgens hen is de rook erg slecht voor bewoners en voor de natuur.

De gemeente probeert de vervuiling tegen te gaan. Maar voorlopig mogen de fabrieken nog in de stad blijven.

Wow: gigantisch kunstwerk van gebruikte rietjes

zo, 17/02/2019 - 15:09

De kunstenaars in Vietnam baalden dat er zoveel plastic wegwerprietjes worden gebruikt. Ze besloten de rietjes daarom te verzamelen en er een enorm kunstwerk van te maken. In totaal gebruikten ze precies 168.037 rietjes.

Record

Daarmee hebben ze een record te pakken. Nog nooit eerder werd zo'n groot kunstwerk gebouwd van rietjes. Op het Engelse filmpje hieronder zie je de kunstenaars aan het werk:

De kunstenaars bouwden van de rietjes twee grote golven. Zo willen ze aandacht vragen voor al het wegwerpplastic dat in de zee terecht komt.

Lichaam in Kroatische vriezer van vrouw die in 2000 verdween

zo, 17/02/2019 - 14:52

In een vriezer in een huis in Kroatië is het lichaam gevonden van een vrouw die al negentien jaar vermist was.

De politie heeft een van de bewoners van het huis, een 45-jarige vrouw, aangehouden. Volgens lokale media is het de oudere zus van het slachtoffer. De politie gaat uit van moord, zegt een woordvoerder tegen persbureau AFP.

Jasmina Dominic was 23 toen ze in de zomer van 2000 spoorloos verdween. Ze studeerde destijds in de Kroatische hoofdstad Zagreb. Pas vijf jaar later meldde haar familie aan de politie dat ze vermist was. Waarom haar naasten daar zo lang over deden, is onduidelijk.

Dat ze nu in de vriezer werd gevonden, kwam door een stroomstoring. Daardoor ontdooide het stoffelijke overschot en begon het te stinken. Buren trokken daarover aan de bel.

Dansende superhelden tijdens carnaval

zo, 17/02/2019 - 14:44

Het is bijna carnaval! In Brazilië, Frankrijk en Italië vieren ze dat alvast met grote optochten en veel verklede mensen.

Op elke plek hebben ze hun eigen manier. Zo zijn er in Brazilië veel dansende superhelden en in Frankrijk gebruiken ze het feest om wereldleiders even goed in de maling te nemen.

De Nederlandse carnavalsliefhebbers moeten nog even geduld hebben; hier start carnaval dit jaar officieel op 28 februari.

'Top Air France-KLM akkoord over aanblijven Elbers'

zo, 17/02/2019 - 14:02

De top van luchtvaartconcern Air France-KLM heeft een akkoord bereikt over de herbenoeming van KLM-topman Pieter Elbers. Dat meldt de Franse zakenkrant La Tribune. Daarmee zou een einde komen aan de machtsstrijd die al weken woedt binnen het bedrijf.

Het personeel van KLM vreesde dat de nieuwe topman van het concern, de Canadees Benjamin Smith, af wilde van Elbers, die de Nederlandse tak van het bedrijf runt en van wie het contract binnenkort afloopt. Smith zou van Air France-KLM één bedrijf willen maken en daarom graag willen toetreden tot het bestuur van KLM.

La Tribune schrijft nu dat volgens het akkoord de huidige organisatiestructuur van het concern grotendeels behouden blijft. Wel zouden bepaalde bedrijfsonderdelen van de Franse en Nederlandse tak worden samengevoegd. In ruil daarvoor zou Elbers op zijn plek mogen blijven zitten en krijgt KLM garanties over het behoud van banen.

'Nog geen akkoord'

Ook zou Smith willen dat er meer macht komt te liggen bij het zogeheten 'comité van ceo's'. KLM-baas Elbers zou samen met algemeen directeur Anne Rigail van Air France benoemd worden tot adjunct-directeur. Daarnaast treedt de Française Anne-Marie Couderc toe tot de raad van commissarissen van KLM, meldt de Franse krant.

Air France-KLM wil nog niet reageren op de berichtgeving. Bronnen bij KLM zeggen tegen De Telegraaf dat er nog geen sprake is van een akkoord. Er zou alleen een voorstel liggen van het hoofdbestuur, dat tot een oplossing wil komen.

Belangrijke week

Elbers heeft volgens La Tribune vrijdag bij een vergadering ingestemd met deze plannen. Het nieuws hierover komt naar buiten voor het begin van een belangrijke week voor Air France-KLM. Het bestuur van het concern vergadert dinsdag over het aanblijven van Elbers. Een dag later worden de jaarcijfers gepubliceerd.

Pas op 25 april wordt ook door de aandeelhouders van KLM gestemd over een contractverlenging van de Nederlandse topman. De raad van commissarissen van de luchtvaartmaatschappij is al akkoord.

'Turkije pakt drie Nederlandse IS-verdachten op'

zo, 17/02/2019 - 12:42

De Turkse politie en inlichtingendiensten hebben drie Nederlandse terrorismeverdachten aangehouden, melden Turkse media.

De drie werden opgepakt bij een inval in een huis bij de plaats Bursa, in het noordwesten van het land. De Nederlanders zouden onderdeel uitmaken van Islamitische Staat. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken kan het nieuws nog niet bevestigen.

Het gaat om twee vrouwen en een man. De vrouwen hebben een Nederlands-Marokkaanse achtergrond en de man komt oorspronkelijk uit Irak. Ook is een vierde persoon aangehouden, een man uit Irak.

De twee vrouwen stonden bij de internationale politiedienst Interpol gesignaleerd.

Grote brand in sloppenwijk Bangladesh

zo, 17/02/2019 - 12:30

Bewoners van een sloppenwijk in het Aziatische land Bangladesh zijn opgeschrikt door een grote brand. Het vuur heeft bijna 200 huizen verwoest. Zeker acht mensen zijn om het leven gekomen.

De brandweer denkt dat het vuur ontstond door een probleem met de elektriciteit. Het duurde zeker vijf uur voordat het vuur onder controle was.

In de wijk wonen veel mensen. Hun huizen zijn dicht op elkaar gebouwd, daardoor kon het vuur zich snel verspreiden.

'Empire-acteur Smollett betaalde zijn belagers voor aanval'

zo, 17/02/2019 - 11:59

De politie in Chicago vermoedt dat acteur/zanger Jussie Smollett twee mannen heeft betaald om hem aan te vallen. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van politiebronnen rond het onderzoek.

Advocaten van Smollett ontkennen dat hun cliënt de aanval in scène heeft gezet. "Niets is verder van de waarheid en eenieder die dit beweert, liegt."

Empire-acteur Smollett werd op 29 januari op straat in elkaar geslagen door gemaskerde mannen. Ook zou hij een chemische stof over zich heen hebben gekregen en een strop om zijn nek.

Hij zei later dat hij een homofoob en racistisch motief vermoedde bij de daders, omdat ze bepaalde scheldwoorden gebruikten. De zwarte Smollett (36) is openlijk homoseksueel.

Nigeriaanse broers

Afgelopen woensdag werden twee Nigeriaanse broers aangehouden als hoofdverdachten. Zij waren herkend op beveiligingsbeelden uit de buurt waar de aanval plaatsvond. Smollett kent het tweetal; ze waren figuranten in de tv-serie Empire en een van de broers was zijn sporttrainer.

Op vrijdag werden ze op vrije voeten gesteld. Ze zijn niet langer verdacht. De politie zei dat de broers tijdens hun verhoor bewijs hadden overhandigd waardoor het onderzoek een nieuwe kant op ging.

De politie in Chicago wil nu graag met Smollett praten. Wanneer dat zal gebeuren, is nog onduidelijk.

Braziliaans journaal krijgt na 40 jaar eerste gekleurde presentatrice

zo, 17/02/2019 - 11:24

Het belangrijkste nieuwsprogramma van de Braziliaanse televisie heeft voor het eerst een zwarte vrouw als presentator. Gisterenavond maakte de 40-jarige Maju Coutinho haar debuut als gezicht van het Jornal Nacional, waarnaar dagelijks tientallen miljoenen mensen kijken. Ze werkte al als weerpresentator voor het programma.

In Brazilië is ongeveer de helft van de bevolking gekleurd. Coutinho's presentatiedebuut werd kort voor de uitzending van gisteren bekendgemaakt via Twitter. Dat bericht is door tienduizenden mensen geliket.

De meeste mensen zijn blij met de aanstelling van Coutinho en vonden het hoog tijd. "De beste dag van de afgelopen veertig jaar van het journaal", zegt iemand. Een ander twittert: "Bedenk je wat dit betekent voor alle zwarte meisjes die naar de tv kijken? Hoe trots ben ik op je Maju!"

Divers Brazilië

In Brazilië wonen ruim 200 miljoen mensen. Daarvan is ongeveer de helft wit, de andere helft heeft een andere huidskleur.

In een reactie zegt Coutinho dat ze niet zoveel reacties had verwacht en dat ze niet had voorzien dat ze zelf nieuws zou worden. "Ik ben natuurlijk erg blij, maar ik wil dat het natuurlijk is." Ze hoopt dat de aandacht rond haar persoon snel overwaait. "Ik ben er om te communiceren en het nieuws door te geven."

Spelende kinderen vissen handgranaat op bij 'schattenjacht' in Hamburg

zo, 17/02/2019 - 10:11

Twee kinderen hebben in Hamburg bij het buitenspelen een handgranaat opgevist. Ze haalden het projectiel uit het water toen ze met een magneet aan een touwtje op "schattenjacht" waren, melden Duitse media.

De twee 11-jarigen, een meisje en een jongen, waren gistermiddag aan het vissen vanaf een bruggetje bij de Alster. Nadat ze een smartphone en een fietsslot naar boven hadden gehaald, zat er een granaat zonder pin aan de magneet aan het touwtje.

Ze legden het verroeste projectiel voorzichtig aan de waterkant en riepen de hulp in van voorbijgangers. Die schakelden de hulpdiensten in, die vervolgens vaststelden dat het om een granaat uit de Tweede Wereldoorlog ging.

'Niet zomaar magneetvissen in Alster'

Daarop werd het park bij het water afgezet. De explosievenopruimingsdienst heeft het projectiel veilig tot ontploffing gebracht.

De Duitse autoriteiten wijzen erop dat alleen met toestemming van de autoriteiten met magneten in de Alster mag worden gevist. In het water liggen veel gevaarlijke objecten.

Pagina's