Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 15 min 48 sec geleden

De 'schoonheid' van de ramp: Fransen verenigen zich rond Notre-Dame

1 uur 3 min geleden

Kunsthistoricus Wilfred de Bruijn houdt twee Franse kranten omhoog: het rechtse Le Figaro en het linkse Libération. Beide kranten hebben een grote foto van de verbrande Notre-Dame op de voorpagina en beiden gebruiken vergelijkbare bewoordingen om de brand te beschrijven.

"Deze kranten zijn het zelden eens", zegt De Bruijn. "Dat is bijna de schoonheid van deze ramp. Dat dit alle Fransen, ook anti-katholieken, net zozeer raakt. Misschien ligt daar wel een kans."

De brand kwam na een half jaar van protest van de gele hesjes. Miljoenen Fransen lieten hun onvrede blijken over de richting van het land. Kan de brand in de Notre-Dame ook iets positiefs voortbrengen, namelijk het verenigen van de verdeelde Fransen?

Etterende crisis

Daarvoor zijn wel tekenen. President Macron beloofde de kathedraal te herbouwen en riep in een toespraak op tot eenheid. Zijn politieke rivalen kiezen dezelfde toon. Fransen doneerden al honderden miljoenen voor de herbouw.

De Nederlandse De Bruijn woont al jaren in Parijs. Hij ziet na de brand een grote eensgezindheid onder de bevolking. "Er was een maanden durende etterende sociale crisis over belastingen, sociale ongelijkheid, het gebrek aan kansen. In al die sociale spanning vindt die ramp plaats. Dat symbool dat we het hart van Frankrijk noemen staat in de fik. Als je dit weer opbouwt, ligt daar wel een kans."

Hij wijst op het belang dat Fransen hechten aan de Notre-Dame. "Voor Parijs en de Fransen is deze kathedraal veel meer dan bijvoorbeeld de Eiffeltoren. Het is de plek waar het gebeurt en waar het gebeurde: kroningen van keizers, herdenkingen, elke belangrijke stap in de geschiedenis van dit land is verbonden met de Notre-Dame. Met deze brand staat het podium waarop de Franse geschiedenis zich voltrekt in de hens. Alle Fransen ervaren, denk ik, oprechte vreugde dat de torens er nog staan."

Les van verantwoordelijkheid

De Franse filosoof en politicoloog Dominique Moïsi beaamt dat de brand het land samenbrengt. "Er is een deel van de Fransen dat zich erg vernederd voelt en dat vertaalt zich naar een woede tegen de elite en haat richting de pers. Nu hervinden de Fransen eenheid rond de kathedraal die van iedereen is."

"We beseffen nu dat we in de ogen van de geschiedenis verantwoordelijk zijn voor ons erfgoed. De echte les is dat wij passanten zijn op deze wereld en dat het onze opdracht is om in goede staat door te geven wat wij hebben geërfd."

Maar zijn deze les en de gevoelens van solidariteit blijvend? Daarover heeft Moïsi zijn twijfels. "De onenigheden zullen zich hernemen en de verdeeldheid zal terugkeren."

'Scheurtjes worden weer dieper'

De Bruijn deelt die vrees. Hij wijst op honderden miljoenen die een aantal Franse miljardairs heeft toegezegd te zullen doneren voor het herstel van de Notre-Dame. "Dat is heel goed, maar ik zie de eerste scheurtjes ontstaan in dat verhaal. Ik ken Fransen die zeggen 'als jij zo in staat bent 300 miljoen op tafel te leggen, in wat voor samenleving leven we dan? Waarom heb je niks gedaan om hongerlijders te helpen?' Ik denk dat die scheurtjes nog wel wat dieper zullen gaan."

"De emotie rond de brand zal wel wegzakken en dan kom je toch weer op die kernvraag terecht: wie zijn de Fransen nou met elkaar, wat is de ziel van die beschaving? Ik weet wel zeker dat links en rechts niet hetzelfde antwoord gaan geven."

Toch blijft er wel íets positiefs over van het huidige gevoel van eensgezindheid, denk filosoof Moïsi. "Wat zal blijven is de emotie van het moment dat we dachten dat de kathedraal zou instorten. Mensen kunnen nu toch naar de kerk blijven kijken en zeggen 'die is er nog en zal er altijd zijn'."

Record: Jongen schommelt 33 uur en 11 minuten

1 uur 5 min geleden

De 16-jarige Charlie uit Nieuw-Zeeland heeft het wereldrecord schommelen verbroken. Hij zat 33 uur en 11 minuten lang op een schommel.

Pauze

Charlie begon 's ochtends aan zijn recordpoging, en schommelde de hele nacht door. Elk uur nam hij een pauze van 5 minuten om wat te eten, drinken en naar de wc te gaan.

Record

Eigenlijk begon het allemaal als een grap met zijn vrienden, maar nu is het Charlie echt gelukt. Het moet alleen nog officieel bevestigd worden door het wereldrecordboek.

Congresleden krijgen 'minder geredigeerde' versie van rapport Mueller

1 uur 23 min geleden

Republikeinse en Democratische leden van het Amerikaanse Congres krijgen een "minder geredigeerde" versie in handen van het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller. Dat heeft de Amerikaanse minister van Justitie, Barr, gezegd in een persconferentie voorafgaand aan de verschijning van het rapport.

In het rapport, dat om 17.00 uur Nederlandse tijd wordt gepubliceerd, zijn veel gevoelige passages weggelakt. Congresleden krijgen een deel daarvan wel te zien, suggereerde Barr.

Volgens hem had president Trump op basis van zijn privileges als president nog meer passages kunnen laten weglakken, maar Trump heeft daarvan afgezien, zei Barr.

Geen bewijs

De minister herhaalde dat het rapport duidelijk maakt dat het campagneteam van Trump niet heeft samengespannen met Rusland om de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden.

Speciaal aanklager Mueller heeft daar na twee jaar onderzoek geen bewijs voor gevonden. Dat was ook al de conclusie van de samenvatting van het rapport, die al openbaar is gemaakt.

Dat de Russen de verkiezingen hebben geprobeerd te beïnvloeden staat vast, daarvoor heeft Mueller al dertien individuele Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd. Zijn rapport moet een antwoord geven op de vraag of Trumps campagneteam daarin een rol speelde en wat de president wist van de Russische bemoeienis.

13 lichamen geborgen na scheepsramp Congo, nog 142 mensen vermist

2 uur 34 min geleden

Bij het scheepsongeluk in het oosten van de Democratische Republiek Congo zijn dertien passagiers omgekomen, heeft president Tshisekedi bekendgemaakt. Inmiddels zijn 37 mensen gered, maar 142 opvarenden worden nog steeds vermist.

Hoewel het ongeluk maandagavond al gebeurde, is er nog maar weinig over bekend en zijn er geen beelden van het ongeluk of het scheepswrak.

De boot zonk op het Kivumeer en zou onderweg zijn geweest naar de havenstad Goma in het noorden. Naar verluidt waren veel passagiers handelaren die de boottocht wekelijks maken voor hun werk.

Vaak zwaar beladen

Scheepsrampen gebeuren met enige regelmaat in het land. De Democratische Republiek Congo is bosrijk en buiten de grote steden zijn er weinig begaanbare wegen. Daarom wordt er veel per boot wordt vervoerd en de schepen en bootjes worden regelmatig te zwaar beladen.

President Tshisekedi heeft zijn medeleven uitgesproken met de nabestaanden van de slachtoffers en zegt dat de verantwoordelijken voor de ramp worden gestraft.

Een van de grootste vleesetende zoogdieren ooit ontdekt

2 uur 42 min geleden

Even voorstellen; dit is de 'Simbakubwa kutokaafrika'. Een van de grootste vleesetende zoogdieren die ooit op aarde heeft rondgelopen. Wetenschappers hebben in Kenia fossielen van het dier gevonden, dat 23 miljoen jaar geleden leefde.

IJsbeer

Het leeuw- en tijgerachtige dier woog waarschijnlijk zo'n 1500 kilo en was twee keer zo groot als een ijsbeer. Hij was sterk genoeg om olifanten en nijlpaarden aan te vallen en te doden.

Door goed naar de oude botjes en onderkaak te kijken, konden onderzoekers inschatten hoe het dier er vroeger uitzag. Waardoor hij is uitgestorven, is nog niet bekend.

Kans op doodstraf voor bitcoinhandelaar met woning op zee

2 uur 53 min geleden

De Thaise politie is op zoek naar een Amerikaanse bitcoinhandelaar en zijn Thaise vriendin. Als ze worden gepakt riskeren ze een levenslange gevangenisstraf of zelfs de doodstraf, omdat ze volgens de autoriteiten zonder toestemming een 'zeewoning' in Thaise wateren hebben gebouwd. Dat zou een schending zijn van de Thaise soevereiniteit.

Bitcoinhandelaar Chad Elwartowski en Supranee Thepnet woonden enige tijd in een zeewoning voor de kust van Phuket op een drijfconstructie die in de zeebodem was verankerd. De woning lag meer dan 12 zeemijl buiten de Thaise kust, dus in internationale wateren, dachten ze.

Ocean Builders

Die afstand is belangrijk voor hen. Elwartowski behoort tot een Ocean Builders-beweging die wonen buiten 12 mijlzones stimuleert. Mensen die daar wonen zijn niet aan de wetten van een land onderworpen en hoeven dus ook geen belasting te betalen. Pas dan ben je echt vrij, vindt hij.

Op termijn wil de beweging meer zeewoningen gaan bouwen en uiteindelijk zelfs steden van zeewoningen.

Het probleem is dat de Thaise marine er anders over denkt. Toen het bouwwerk deze week werd ontdekt, zou het binnen de 12-mijlszone hebben gelegen en dus in wateren waar de Thaise rechtsmacht geldt. Mogelijk is het van zijn ankers losgeraakt. Toen het werd ontdekt, was er niemand thuis.

Op de website van de beweging staat dat Elwartowski en Nadia Summergirl de woning niet hebben gebouwd, niet de eigenaren zijn en er slechts tijdelijk hebben gewoond. Ze houden zich schuil, omdat ze denken dat ze in Thailand geen eerlijk proces krijgen.

Voetballer Salah: 'Vrouwen verdienen meer respect'

3 uur 16 min geleden

Topvoetballer Mohamed Salah is uitgeroepen tot één van de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Hij scoort vaak mooie doelpunten voor zijn club Liverpool, maar nu is hij vooral in het nieuws omdat hij opkomt voor de rechten van vrouwen.

Midden-Oosten

Salah komt uit Egypte en is moslim. Hij grijpt deze kans aan om mannen in het Midden-Oosten op te roepen om vrouwen beter te behandelen. Volgens Salah verdienen ze een betere behandeling dan ze nu krijgen.

De voetballer is ontzettend populair in de Arabische en islamitische wereld. In Egypte staat hij op enorme muurschilderingen, kregen zijn voetbalschoenen een plaatsje in een museum en werd een standbeeld van hem gemaakt.

Meestal bemoeit houdt Salah zich niet met discussies over zijn thuisland. Hij wil als moslim vooral een rolmodel zijn voor jonge kinderen.

Langer meenemen WW-uitkering naar buitenland voorlopig van de baan

3 uur 54 min geleden

Het Europees Parlement heeft na een verwarrende week alsnog besloten om het wetsvoorstel over de export van de WW-uitkering over de verkiezingen heen te tillen. De nieuwe regels zouden het makkelijker maken om een Nederlandse WW-uitkering mee te nemen naar een ander EU-land.

Afgelopen maandag werd, mede door de afwezigheid van Nederlandse Europarlementariërs, besloten om toch deze week over het plan te debatteren en te stemmen. Maar vandaag op de laatste vergaderdag van het Parlement voor de verkiezingen, besloot een krappe meerderheid (291-284) alsnog om geen besluit te nemen.

Volgens de Belgische politicus Helga Stevens, die het initiatief nam om de stemming uit te stellen, is de discussie nog niet afgerond. "Als we nu zouden stemmen zien we een tot op het bot verdeeld parlement. Door het uit te stellen kan het nieuwe parlement met een schone lei beginnen."

De Fransman Balas, die de afgelopen tijd namens het parlement met de Europese Commissie en de Raad heeft onderhandeld, is teleurgesteld. "We hebben een democratisch debat gehad en nu zorgen we ervoor dat het parlement wordt gemuilkorfd."

Nederland

Dit is een uitslag waar Nederland tevreden mee kan zijn. Minister Koolmees van Sociale Zaken dacht enkele weken geleden nog dat hij gedwongen werd om met de regels in te stemmen. Ook de Nederlandse Tweede Kamer had grote bezwaren, vooral tegen de geringe controle. "Elke prikkel voor mensen om werk te zoeken ontbreekt", zei Jeroen Lenaers van het CDA deze week in Straatsburg.

De onderhandelingen tussen de lidstaten en het Europees Parlement over hoe het verder moet worden dit najaar opnieuw gestart. Nederland kan dan opnieuw zijn eisen op tafel leggen.

Plan voor tijdelijke houten kerk voor Notre-Dame

4 uur 13 min geleden

Op het plein voor de Notre-Dame moet een tijdelijke houten kerk komen waar gelovigen terechtkunnen. Daarvoor pleit de rector van de Notre-Dame, bisschop Patrick Chauvet. Hij heeft de steun van het gemeentebestuur, maar een besluit over de bouw is nog niet genomen.

Chauvet wil voorkomen dat er gedurende het herstel van de door brand zwaar beschadigde Notre-Dame niets te doen is. "We moeten niet zeggen: de kathedraal is vijf jaar gesloten en het is voorbij. Dus ik dacht: kan ik niet een tijdelijke kathedraal bouwen op het voorplein?", zegt hij tegen de Franse zender CNews.

Het is de bedoeling dat mensen er kunnen bidden, dat er priesters zijn voor een gesprek en dat de duizenden toeristen er terechtkunnen die de Notre-Dame ieder jaar komen bezoeken.

Brand

Het dak van de kathedraal vloog maandag tijdens werkzaamheden in brand en het vuur verspreidde zich snel. De brandweer kon niet voorkomen dat de torenspits instortte en het houten interieur in vlammen opging. De muren en de twee stompe torens van de kathedraal bleven gespaard. Wel zijn meerdere gevels beschadigd en is er op verschillende plekken instortingsgevaar.

President Macron heeft in een zaal in het Élysée-paleis de hulpverleners die betrokken waren bij de reddingsoperatie van de Notre-Dame geëerd.

De honderden brandweermannen, politieagenten en mensen van het Rode kregen een medaille voor hun moed en toewijding. "Jullie zijn voorbeeldig geweest, terwijl de hele wereld toekeek", zei de president. Ook heeft Macron telefonisch contact gehad met de paus, die toezegde een bezoek te brengen aan Parijs.

Zo'n zestig brandweermensen blijven bij de Notre-Dame aanwezig om een nieuwe brand te voorkomen en te helpen met het stutten.

Duitse minister bezoekt overlevenden fatale busongeluk Madeira

4 uur 33 min geleden

De Duitse minister Heiko Maas van Buitenlandse Zaken reist naar Madeira voor een bezoek aan de overlevenden van het busongeluk van gisteravond. Op het Portugese eiland kwamen zeker 29 mensen om het leven nadat een bus met toeristen van de weg was geraakt.

Nog 27 anderen raakten gewond. Van hen liggen er nog vier op de intensive care, een persoon wordt geopereerd.

De autoriteiten zijn nog druk bezig met het identificeren van de slachtoffers. Het ziekenhuis op Madeira kon vooralsnog alleen zeggen dat zij tussen de 40 en 60 jaar oud zijn. De hoop is dat zaterdag meer duidelijkheid kan worden verschaft over de identiteit en nationaliteit van de slachtoffers.

Oorzaak nog niet bekend

Maas zegt dat onder de slachtoffers waarschijnlijk veel Duitse toeristen zijn. Zij zaten samen met een Portugese chauffeur en gids in de bus. Mogelijk zijn onder de slachtoffers ook mensen die langs de weg stonden of liepen.

De bus raakte gisteravond van de weg en reed vervolgens van een heuvel in Caniço, in het zuidwesten van het eiland. Het was op dat moment licht en ook het weer was goed. Het ongeluk zou zijn gebeurd in een bocht. Over de oorzaak is nog niets bekend. De autoriteiten onderzoeken of het voertuig technische problemen had.

"Voor veel mensen is de paasvakantie op Madeira veranderd in een tragedie", zei de minister, die samen met een team van artsen, psychologen en medewerkers van het ministerie naar Portugal vliegt.

Nazorg slachtoffers

Duitse media melden dat de overlevenden in shock zijn. De hulpverleners op Madeira zouden na het ongeluk goed voor hen hebben gezorgd en onmiddellijk op zoek zijn gegaan naar eilandbewoners die Duits spreken. Madeira is een populaire vakantiebestemming onder Duitsers.

De bus is met behulp van kranen weggehaald van de plek van het ongeluk. De bus lag op zijn kant, het dak is grotendeels verwoest. Het voertuig kwam tot stilstand tegen een huis aan de voet van de heuvel. Het gebouw is flink beschadigd. Portugese media melden dat de bewoner niet thuis was.

Er is een recordaantal schattige papegaaitjes geboren

5 uur 22 min geleden

Er is een recordaantal kakapo's geboren! En dat is goed nieuws, want het is een bedreigde diersoort. De kakapo is een schattige papegaaiensoort die alleen voorkomt in Nieuw-Zeeland.

De dieren zijn zeldzaam; er zijn maar 147 volwassen kakapo's. Onderzoekers zijn bang dat de dieren uitsterven omdat ze vaak worden opgegeten door katten en niet zo vaak jonkies krijgen. Daarom hebben ze een speciaal fokprogramma opgezet.

Kuikens

Dankzij het fokprogramma zijn er dit jaar 70 kakapo kuikens geboren en daar zijn onderzoekers erg blij mee. Waarschijnlijk overleven niet alle jonkies de eerste maanden, maar verzorgers doen er alles aan de dieren zo goed mogelijk te helpen.

Vrachtwagens met voedsel en medicijnen aangekomen in Venezuela

5 uur 23 min geleden

Na lang wachten is er eindelijk hulp aangekomen voor de mensen in het Zuid-Amerikaanse land Venezuela. Medewerkers van de hulporganisatie het Rode Kruis delen eten, drinken en medicijnen uit.

Het is bijzonder dat er nu hulp komt, want de president van het land weigerde dat eerst. Hij hield zelfs veel hulporganisaties tegen bij de grens. Hij wilde niet dat andere landen zich met Venezuela zouden bemoeien.

Een paar weken geleden werd bekend gemaakt dat er hulp naar Venezuela zou komen. Daar maakten we toen deze video over:

Adieu Straatsburg, hallo Nederland: Europarlementariërs blikken terug

6 uur 46 min geleden

Voor tien Nederlandse Europarlementariërs is het vandaag hun laatste vergaderdag in Straatsburg. Nog één keer stemmen, nog één keer een debat en daarna de koffers inpakken en terug naar Nederland.

Een portret van drie mensen die na vandaag de deur achter zich dicht trekken. Want over een maand, op 23 mei, zijn de verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement.

'Het is nationalistischer'

Na een leven in de politiek, eerst twintig jaar in de Tweede Kamer en nu tien jaar in het Europees parlement, neemt Wim van der Camp (CDA) afscheid. Hij heeft de politiek zien veranderen. "Het is een stuk nationalistischer geworden. Niet alleen in Bulgarije of Hongarije, maar ook Nederland, kijk maar eens hoe wij ons op begrotingsgebied opstellen."

Hij vindt het jammer dat de bereidheid om compromissen te sluiten is afgenomen. "De besluitvorming is heel traag geworden." Dat is volgens de CDA-politicus gevaarlijk. "China overlegt alleen met zichzelf, daar moeten we voor oppassen."

In zijn kamer op de negende verdieping van het parlementsgebouw wil hij kwijt dat er slecht wordt gelobbyd door Nederland. "Ook de ministers doen het niet goed. Ze komen een keer langs, zenden hun boodschap en denken dat iedereen het dan begrepen heeft. Maar zo werkt het niet in Europa. Je moet terugkomen, is mijn verhaal begrepen, wat hebben jullie er mee gedaan. Het moet professioneler."

Het parlement in Straatsburg vindt hij een vreemde plek. "We komen niet onder de mensen, alleen onder de mensen uit de bubbel."

En met die mensen is hij van vroeg tot laat aan het vergaderen en onderhandelen. Van de ene ledenbar naar de koffietent. Van maandag tot donderdag. Zo rond het middaguur, als de stemmingen zijn afgelopen, hoor je het geluid van een leeglopend Straatsburg. "De wieltjes van de rolkoffertjes ratelen onophoudelijk en kondigen het einde van de week aan. Terug naar Brussel."

In bijna elke EU-lidstaat op tv geweest

In barretjes luisterend naar namen als Bloemenbar of Zwanenbar is Gerben-Jan Gerbrandy (D66) de afgelopen vijf jaar vaak te vinden geweest. Afspraken met lobbyisten, omdat zijn werkruimte niet groot genoeg is.

Hij is misschien wel het bekendst als rapporteur van de enquêtecommissie die zich bezig hield met dieselgate. Het zorgde er in ieder geval voor dat hij in bijna alle EU-lidstaten op de tv is geweest. "Soms ben je meer op buitenlandse zenders te zien dan in Nederland." Hij zegt het zonder enig oordeel.

Zijn frustratie zit elders. Hij baalt dat het niet is gelukt om de Europese begroting te hervormen. "Veel te ouderwets, maar iets afschaffen of hervormen is heel erg lastig in de EU."

Tevreden is hij over zijn actieplan tegen stropers. "Van olifanten, neushoorns tot bijzondere bomen. Overal in de EU is er nu extra capaciteit om stropers aan te pakken, dat is mijn verdienste. Daar ben ik wel trots op."

Zijn belangrijkste tip aan iedereen die nieuw in het parlement is: laat je niet intimideren. "Bezwijk niet voor de grandeur. Er zitten collega's bij die premier zijn geweest, minister of eurocommissaris, maar uiteindelijk heeft iedereen maar één stem."

Een tip: "Ga uit van je eigen kracht. Stel je niet te bescheiden op, maar maak geen vijanden. De gunfactor is belangrijk. Ze moeten uiteindelijk denken: als het van jou komt zal het wel goed zijn."

'Ik moet nu stoppen'

Het waren tien tropenjaren, maar SP-politicus Dennis de Jong heeft het gevoel dat hij er alles uit heeft gehaald wat erin zit. "Ik moet nu stoppen, anders verlies je energie."

"Je moet er niet je beroep van maken en zeggen: ik ben nu Europarlementariër." Op dat moment verlies je volgens De Jong het gevoel met de realiteit.

Hij vond het leuk. "Natuurlijk is er niet altijd even veel belangstelling, maar besluiten in Europa zijn ook best ingewikkeld. Er komt een voorstel, de Commissie vindt er wat van, dan de Raad van Ministers en dan wij als Europarlement, vervolgens moet het omgezet worden in regels en nationale wetgeving. Je kan hier zes keer de primeur hebben met hetzelfde verhaal", lacht hij.

Een tip voor z'n opvolger? "Strijd als politicus tegen de uitbreiding, tegen nog meer bevoegdheden voor Brussel. Wees een kameleon die zich kan aanpassen, want je moet ook diplomaat zijn. Iemand met voldoende vrienden, die veel mensen kent om voorstellen er door te krijgen. En doorbreek de bubbel. Het is leuk als je populair bent in het parlement, maar de mensen buiten moeten je kennen."

Dat is niet altijd gelukt. Wapenfeiten? "Ik heb gezorgd voor minder Europese regels bij het strafrecht. Veel kan je nationaal regelen en dat hebben we ook afgesproken." Zijn grootste succes vindt hij de wet die het mogelijk maakt dat Nederlanders in het buitenland recht hebben op rechtsbijstand als ze met justitie in aanraking komen.

Verdwaalde ijsbeer drijft op een ijsschots helemaal naar Rusland

7 uur 27 min geleden

Verbazing bij inwoners van een klein dorpje in Rusland. Daar klom een verdwaalde ijsbeer aan land. Het dier had een reis van wel 700 kilometer gemaakt.

IJsschots

Deskundigen denken dat hij op een losgeraakte ijsschots de verkeerde kant op was gedreven. Toen hij aankwam was hij erg moe en op zoek naar eten. Mensen uit het dorp gaven hem meteen wat vis.

Helikopter

De ijsbeer blijft niet lang in Rusland. Later deze week wordt het dier per helikopter teruggebracht naar de plek waar hij hoort.

Ajax speelt in de halve finale tegen Tottenham Hotspur

9 uur 18 sec geleden

De tegenstander van Ajax in de Champions League is bekend: Tottenham Hotspur uit Londen. Tottenham Hotspur speelde gisteren tijden Manchester City.

Veel doelpunten

Het was een bizarre wedstrijd. In de eerste 11 minuten werd er al 4 keer gescoord en stond het 2-2. Daarna scoorde Manchester City nog twee keer, waardoor het erop leek dat die club doorging.

Maar in de laatste vijftien minuten scoorde Tottenham ook nog een doelpunt en werd het 4-3. Dat was genoeg om door te gaan naar de halve finale, omdat Tottenham de thuiswedstrijd al had gewonnen.

Het is weer 'Mueller-time', wat weten we straks over Trump en de Russen?

9 uur 5 min geleden

Vandaag om 17.00 uur Nederlandse tijd wordt een geredigeerde versie van het langverwachte Mueller-rapport gepubliceerd door het Amerikaanse ministerie van Justitie. Het gaat om een document van 400-pagina's, het is het resultaat van het onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Dat de Russen de verkiezingen hebben geprobeerd te beïnvloeden staat vast, daarvoor heeft Mueller al dertien individuele Russen en drie Russische bedrijven aangeklaagd. Het rapport moet nu antwoord geven op de vraag of Trumps campagneteam daarin een rol speelde en wat de president wist van de Russische bemoeienis.

Ook is onderzocht of Trump geprobeerd heeft de rechtsgang te hinderen door bijvoorbeeld FBI-directeur James Comey te ontslaan, die onderzoek deed naar de Russische bemoeienis. Toch is het nog maar de vraag hoeveel we straks echt wijzer worden: veel informatie in het rapport is namelijk onleesbaar gemaakt.

"Vier categorieën zijn onherkenbaar gemaakt, zoals getuigenissen voor een grand jury, informatie die de staatsveiligheid in gevaar kan brengen, informatie die andere lopende onderzoeken kan beïnvloeden en informatie die de privacy en reputatie van mensen die onderzocht, maar vrijgepleit zijn kan beschadigen", legt correspondent Marieke de Vries uit. "Al die verschillende categorieën zouden met verschillende kleurtjes in het rapport zijn doorgestreept, dus het wordt een kleurig geheel."

Waar we vooral op moeten letten

Staat er nieuw bewijsmateriaal in dat aantoont dat Trump zich bewust was van contacten tussen zijn vertrouwelingen en de Russen? Is er overtuigend bewijs dat Trump het onderzoek naar de Rusland-connectie opzettelijk heeft geprobeerd te hinderen door getuigen onder druk te zetten, onjuiste getuigenverklaringen af te leggen of gratie te beloven aan degene die hun mond hielden?

Beide dingen zouden voor de Democraten in het Huis van Afgevaardigden direct aanleiding kunnen zijn een afzettingsprocedure tegen de president te starten.

Eind vorige maand was Mueller klaar met het onderzoek en leverde hij het in bij het ministerie van Justitie. In een vier pagina's tellende samenvatting die minister Barr van Justitie naar buiten bracht, staat dat er geen sprake is geweest van een samenzwering tussen Trumps campagne met de Russen en dat Mueller geen aanbevelingen doet over of Trump of zijn team de rechtsgang hebben gehinderd. Barr concludeerde meteen dat er onvoldoende grond voor vervolging is.

Toch schreven The New York Times en Washington Post begin deze maand dat teamleden van Mueller vinden dat de samenvatting onvoldoende recht doet aan het rapport. Vooral de alinea waarin Mueller stelt dat "hoewel dit rapport concludeert dat de president geen misdaad heeft begaan, pleit het hem ook niet vrij" is sinds de publicatie van de samenvatting voer voor speculatie in Washington.

Politiek verantwoordelijk?

"De lat ligt in de VS extreem hoog om een zittende president juridisch aan te klagen. Eigenlijk kan het niet, hoewel dat geen wet is, maar eerder een richtlijn die nooit is getest", zegt De Vries. De vraag die in Washington gesteld wordt is of Mueller met deze zin heeft willen aangeven dat hoewel hij juridisch de president niet kan aanklagen er wel aanknopingspunten zijn om hem politiek verantwoordelijk te houden. Mueller zou daarmee bewust de bal bij het congres hebben gelegd, in plaats van bij het ministerie van Justitie."

Mueller heeft tijdens het twee jaar durende onderzoek talloze mensen verhoord en tientallen mensen aangeklaagd, sommigen zijn zelfs al veroordeeld. Bekijk hieronder de hoofdpersonen.

Verdwaalde ijsbeer komt 700 kilometer verderop aan land in Rusland

9 uur 16 min geleden

Verbazing bij inwoners van een dorp op het schiereiland Kamtsjatka, ten oosten van Rusland. Daar kwam ineens een ijsbeer het land opgeklommen. Het dier had een reis van zo'n 700 kilometer gemaakt.

Waarschijnlijk was de ijsbeer de verkeerde kant opgedreven op een losgeraakte ijsschots. Het beest was ernstig vermoeid en op zoek naar eten.

Hier zie je hoe het dier aan land komt en dat bewoners de beer te eten geven:

Greenpeace vermoedt dat het te maken heeft met de opwarming van de aarde: "Door klimaatverandering warmt het noordpoolgebied op, waardoor de leef- en jachtomgeving van de ijsbeer verloren gaat. Doordat ijs verdwijnt, moeten beren op zoek gaan naar een nieuwe manier om te overleven. De makkelijkste manier is om mensen op te zoeken", zegt de Russische afdeling van Greenpeace.

Dorpsbewoners zorgden ervoor dat de beer zich direct thuis voelt door hem vis te voeren. Toch zal de ijsbeer niet lang blijven, want later deze week zullen reddingswerkers het dier verdoven en met een helikopter terugbrengen naar zijn natuurlijke leefomgeving.

Brexit Party van Farage aan kop in peiling voor Britse EU-verkiezingen

9 uur 17 min geleden

De vorige week opgerichte Brexit-partij, waarmee de Brit Nigel Farage meedoet aan de Europese verkiezingen wint aan populariteit. In een peiling onder bijna 2000 Britten zei 27 procent op zijn partij te gaan stemmen. Labour volgt met 22 procent en de Conservatieven van premier May met 15 procent.

De Britse kiezers stemden bij het brexit-referendum in 2016 voor uittreding uit de EU. Velen van hen lieten zich leiden door de leave-campagne van Farage en zijn UKIP-partij. Bij de Europese verkiezingen in 2014 had UKIP met een felle anti-EU-campagne 27 procent van de Britse stemmen gehaald, net als nu in de peiling. Kort na het referendum vertrok Farage bij UKIP.

Premier May heeft steeds beloofd dat ze uitslag van het referendum zou respecteren en dat de Britten op 29 maart van dit jaar uit de EU zouden stappen. Omdat het Lagerhuis het akkoord dat May met de EU sloot tot drie keer toe wegstemde, is dat niet gelukt. Ook zijn de Lagerhuisleden het niet eens over de vraag hoe de brexit dan wel zijn beslag moet krijgen.

Vorige week gaf de EU de Britse regering nog zes maanden om het brexit-akkoord door het parlement te loodsen. Voorwaarde is wel dat het land aan de Europese verkiezingen in mei meedoet. Alleen als May het akkoord met de EU in de eerste drie weken van mei door haar parlement krijgt, doen de Britten niet mee.

Veertien mensen vermoord bij aanval op bus Pakistan

10 uur 4 min geleden

Gewapende mannen hebben in Pakistan een bus staande gehouden en veertien inzittenden doodgeschoten, melden Pakistaanse media.

De bus raakte vanochtend zoek op de weg van Karachi naar de havenstad Gawadar, in het zuidwesten van Pakistan. Later bleek dat het voertuig voor zonsopgang in een hinderlaag was gelokt op de snelweg langs de kust.

In de bus zaten enkele tientallen passagiers. Overlevenden zeggen dat de gewapende mannen de identiteitskaarten van alle inzittenden bekeken en veertien slachtoffers uitzochten. Nadat ze hen hadden omgebracht, gingen de schutters ervandoor.

Regio vol geweld

Over de identiteit of het motief van de gewapende mannen is niets bekend. Ook is de verantwoordelijkheid voor de aanval nog niet opgeëist.

In de provincie Beloetsjistan, in zuidwestelijk Pakistan, zijn separatisten en islamistische militanten actief. De separatisten vallen vaak militairen en minderheden aan, zoals sjiieten.

Wekdienst 18/4: The Passion en minister Dekker bezoekt Den Dolder

10 uur 42 min geleden

Goedemorgen! Minister Dekker gaat langs op een bewonersavond in Den Dolder. En vanavond kunnen we weer kijken naar The Passion.

Het wordt een zonnige dag met temperaturen van 19 tot 22 graden. En ook de komende dagen blijft het zonnig en droog, op veel plaatsen wordt het 20 tot 24 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Minister Sander Dekker is vanavond in Den Dolder om te praten met bewoners over de vernietigende conclusies in de onderzoeksrapporten over Michael P., de moordenaar van Anne Faber. De rechtbank in Rotterdam oordeelt of Syriëgangster Melis A. de gevangenis in moet, omdat ze een jihadstrijder achterna reisde. En vanavond vindt weer het tv-spektakel The Passion plaats, deze keer in Dordrecht.

Wat heb je gemist?

Het aantal verkeersdoden is vorig jaar gestegen met bijna 11 procent. In 2018 kwamen 678 mensen om in het verkeer, 65 meer dan in 2017. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral in de provincie Noord-Brabant is de toename van het aantal verkeersdoden opvallend. Daar steeg het aantal slachtoffers met meer dan 50 procent, van 98 verkeersdoden in 2017 naar 150 afgelopen jaar.

Ander nieuws uit de nacht:

Noord-Korea doet eerste openbare rakettest sinds mislukte top met VS: het is de eerste openbare rakettest sinds de mislukte top met de Verenigde Staten in Hanoi. Paastoeristen massaal naar Nederland, er worden een miljoen mensen verwacht. Twee derde van die paasbezoekers komt naar schatting uit Duitsland en een kwart uit België Politie Aruba houdt Amsterdammer staande met 827.000 euro op zak, de man van 39 werd staande gehouden op verzoek van het Openbaar Ministerie in Amsterdam. Hij wordt verdacht van witwassen en heling.

En dan nog even dit:

Voormalig first lady Michelle Obama was gisteravond in de Ziggo Dome, waar ze het Europese deel van haar boektournee afsloot. Ze tekende haar levensverhaal op in het boek Becoming. Eerder was ze in Londen, Parijs en in Scandinavische steden. Overal wordt ze als een rockster ontvangen en ook de Ziggo Dome wist ze bijna helemaal uit te verkopen voor "een intiem gesprek" met journalist Isha Sesay.

In dit artikel lees je hoe de avond eruit zag.

Fijne dag!

Pagina's