Buitenland nieuws

Abonneren op feed Buitenland nieuws Buitenland nieuws
NOS Buitenland
Bijgewerkt: 49 min 4 sec geleden

Timmermans en Weber botsen in fel debat

ma, 20/05/2019 - 23:29

Ze zijn de belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie: Europarlementariër Manfred Weber en Frans Timmermans, nu nog vice-voorzitter van de Europese Commissie. Vandaag troffen ze elkaar op de VU in Amsterdam voor een debat onder leiding van Jeroen Wollaars.

Steuern, steuern, steuern

Timmermans en Weber trapten af met een debatronde over het klimaat. Timmermans pleit voor een Europese CO2-heffing: "Je moet daar eerlijk over zijn. Zonder CO2-heffing, halen we die doelen niet. Dat kan innovatie niet alleen doen. Dat is natuurlijk een moeilijk verhaal, maar het is wel het enige eerlijke verhaal om de burgers te confronteren met de consequenties van die héle risicovolle klimaatverandering. In een verpest klimaat zijn helemaal geen banen meer hè?"

"Steuern, steuern, steuern!", reageert Weber, ofwel "belastingen, belastingen, belastingen". Weber vindt de CO2-heffing van Timmermans 'typisch linkse politiek in de Europese Unie'.

"We moeten een nieuwe weg inslaan, daarom hamer ik op innovatie. In Frankrijk gingen de Gele Hesjes de straat op omdat ze geen benzine meer konden betalen. Wie op het platteland woont en ver moet rijden, wordt belast. En ik wil niet belasten, maar stimuleren", aldus Weber die zich veel meer op innovatie wil richten.

Gegevensuitwisseling

Uit Europabreed onderzoek blijkt dat islamitisch extremisme burgers veel zorgen baart. Weber ziet terrorisme en extremisme als een grote uitdaging voor Europa. Hij pleit daarom voor automatische gegevensuitwisseling: "Het kan niet zo zijn dat België gegevens heeft die Nederland niet heeft."

Hij pleit ten eerste voor gegevensuitwisseling, maar is ook voor een gezamenlijk rechercheorgaan, een soort Europese FBI.

Timmermans ziet de meerwaarde van een Europese FBI niet, zolang we niet weten of de diensten in Europa elkaar onderling kunnen vertrouwen.

"Zonder vertrouwen kunnen we niet meer gaan samenwerken. Daar moeten we aan werken zolang we niet tot een betere gegevensuitwisseling komen. Maar we moeten ervoor zorgen dat dat verbetert. Maar we moeten ook onze rechtsstaat bewaken en voorzichtig zijn met die landen waar we de inlichtingendienst niet van kunnen vertrouwen."

Vertrouwen en vrouwen

Wat hebben burgers in Europa aan de Europese Unie? En hoe zijn de kandidaten van plan om het vertrouwen terug te winnen?

Weber: "Mijn eerste taak zou het vormen van een commissie zijn die voor de helft uit vrouwen bestaat", zegt Weber. "Vrouwen moeten meer deelnemen aan het besturen van Europa. Ik vind dat belangrijk en ik zal de regeringsleiders ertoe verplichten om genoeg vrouwen voor te dragen zodat we dat doel bereiken."

Timmermans zegt graag niet alleen iets voor die veertien vrouwen in de Europese Commissie te willen doen, maar ook voor de 250 miljoen vrouwen in Europa. "In stappen, in vijf jaar tijd het verschil in beloning tussen man en vrouw dat nu gemiddeld nog 16 procent is, terugbrengen naar nul. En het verschil in pensioen tussen man en vrouw, gemiddeld veertig procent in Europa, terugbrengen naar nul."

Timmermans noemt dit concrete maatregelen om iets te doen voor vrouwenemancipatie in een tijd waarin "nationalistische identitaire bewegingen juist vrouwenrechten weer willen afpakken." "Vrouwen in Europa moeten opstaan voor hun rechten, anders gaan ze verloren", aldus Timmermans.

Fonds

Naast maatregelen voor vrouwenrechten, pleit Timmermans in het debat voor een Europees fonds: "Ik zou graag zien dat alle lidstaten bijdragen aan een fonds waar als een land in de economische crisis komt en moet saneren en bezuinigen, het aanspraak op kan doen. Zodat je niet de sociaal zwaksten in dat land slachtoffer maakt van die sanering en bezuiniging", aldus Timmermans.

"Alle lidstaten moeten dan aan het fonds bijdragen en daar kan het land dan uit trekken en het terugbetalen als het economisch weer beter gaat"

Weber reageert hier op met: "Als Griekenland met een linkse regering niet voor groei zorgt, dan kan hij Italië, Bulgarije of Nederland niet vragen de werkloosheid te financieren. Daarvoor is eigen verantwoordelijkheid en veranderingszin nodig. Dat zijn stappen richting een transferunie."

Timmermans: "Het is een fonds waar iedereen aan bijdraagt en waar je het later ook weer aan terug moet betalen. Dat is geen transferunie."

Rechtsextremisten en populisten

Weber zegt dat hij staat voor een hoofdstuk van optimisme. "We laten de crisis achter ons en kijken naar de toekomst. Daar sta ik voor. Daarvoor moeten we eensgezind tegen rechtsextremisten en populisten vechten."

Timmermans is het met dat laatste eens, maar hij heeft wel een oproep voor de christendemocraten in Europa: "Pas op met wie je zaken doet! Als je die kant op gaat raak je ermee besmet."

Timmermans doelt op de het voorval met de voorzitter van de Oostenrijkse rechts-populistische partij FPÖ, Heinz-Christian Strache, die zichzelf en de Oostenrijkse regering in moeilijkheden heeft gebracht. In de aanloop naar de verkiezingen in 2017 leek hij bereid om een 'Russische oligarch' overheidsopdrachten te gunnen in ruil voor steun tijdens de verkiezingscampagne.

Zie het volledige debat hieronder:

Texas en Oklahoma bereiden zich voor op reeks tornado's

ma, 20/05/2019 - 22:59

In delen van de Amerikaanse staten Texas en Oklahoma bereiden mensen zich voor op een reeks tornado's die veel schade kunnen aanrichten. Autoriteiten hebben het risico opgeschroefd naar het vijfde en hoogste niveau. De afgelopen drie dagen zijn al 52 tornado's in zeven verschillende Amerikaanse staten gemeld, waaronder Louisiana, Oklahoma en Texas.

De kans dat een inwoner van de bedreigde regio's binnen een gebied van 25 mijl (40 kilometer) wordt getroffen door een tornado is 45 procent. Twee miljoen mensen lopen gevaar.

De laatste keer dat het risico zo hoog was, was op 14 april 2012, waarna in een paar dagen 122 tornado's ontstonden. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Behalve met tornado's zullen waarschijnlijk meer dan 50 miljoen mensen te maken krijgen met extreem weer, zoals hagel, overstromingen en harde windstoten.

Maatregelen

Vanwege het verwachte noodweer worden verschillende voorzorgsmaatregelen genomen. Zo heeft de Amerikaanse luchtmacht een aantal toestellen van een basis naar 'veilige' plekken gebracht. Ook hebben vliegmaatschappijen vluchten geannuleerd. In Oklahoma City zijn alle scholen gesloten vanwege de dreiging.

Iran: productie lichtverrijkt uranium verviervoudigd

ma, 20/05/2019 - 21:34

Iran heeft zijn uraniumproductie van lichtverrijkt uranium verviervoudigd. Iraanse media schrijven dat op basis van de woordvoerder van de Iraanse atoomorganisatie. Door het opvoeren van de productie zal Iran binnen enkele weken meer uranium produceren dan is toegestaan volgens het nucleaire akkoord met de internationale gemeenschap.

De stap komt niet als een verrassing. Eerder deze maand maakte Iran al bekend dat het deels uit het atoomakkoord stapt, dat vorig jaar eenzijdig werd opgezegd door de Verenigde Staten. In de deal, gesloten in 2015, is afgesproken dat Iran het verrijken van uranium beperkt in ruil voor het opheffen van economische sancties.

Politiek drukmiddel

Iran lijkt het overschrijden van de productiegrens te gebruiken als politiek drukmiddel. Volgens de Iraanse persbureaus is het internationale atoomagentschap IAEA ingelicht en geeft het land het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland tot 7 juli om de Amerikanen over te halen om het nucleaire akkoord om te zetten in een bindend verdrag.

Ook wil Iran de Amerikaanse sancties tegen het land verlicht zien. Lukt dat niet, dan zal Iran zich niet langer houden aan de regels uit dat akkoord. Dat betekent dat de Iraniërs zich ook niet meer willen houden aan het uraniumquotum van 3,67 procent. Uranium onder die verrijkingsgraad kan wel gebruikt worden voor kernenergie, maar niet voor nucleaire wapens.

'Eind van Iran'

De spanningen tussen Iran en Amerika en Amerika's bondgenoten in het Midden Oosten, in het bijzonder Saudi-Arabië, nemen de laatste tijd toe.

Amerikanen brachten al bommenwerpers en oorlogsschepen in stelling. Ook stuurde de VS een raketafweersysteem naar de regio, omdat Iran volgens de VS werkt aan escalerende acties. Begin deze week werden vier olietankers gesaboteerd voor de kust van de Emiraten. Naar verluidt houdt de VS Iran daarvoor verantwoordelijk.

De spanningen gaan gepaard met felle taal en dreigementen. Gisteren dreigde de Amerikaanse president Trump nog met de vernietiging van Iran. "Als Iran ten strijde wil trekken, dan is dat het officiële einde van Iran", zei hij op Twitter. "Economisch terrorisme en dreigingen van genocide zullen niet het einde betekenen van Iran", was de reactie van Iran.

Alle FPÖ-ministers stappen uit kabinet Oostenrijk

ma, 20/05/2019 - 19:50

Alle FPÖ-ministers in het Oostenrijkse kabinet zijn opgestapt. Hun besluit is het gevolg van het aan de kant schuiven van hun partijgenoot en minister van Binnenlandse Zaken Kickl door bondskanselier Kurz, eerder vandaag.

Kurz besloot het ontslag van Kickl voor te stellen bij bondspresident Van der Bellen. De kanselier wilde af van Kickl, omdat die zich volgens hem "te weinig bewust lijkt van zijn verantwoordelijkheid" in het schandaal rond de zaterdag opgestapte vicekanselier en FPÖ-voorzitter Heinz-Christian Strache.

President Van der Bellen heeft voor zover bekend het ontslag van Kickl nog niet officieel bevestigd, maar de overige ministers van de rechts-populistische partij zijn dat besluit voor en stappen nu op.

Kurz moet de komende maanden, tot aan de verkiezingen, met een minderheidskabinet zien te overbruggen. Het kabinet trad in december 2017 aan. Naast kanselier Kurz en vicekanselier Strache bestond de ministersploeg uit vier ministers van de FPÖ, vier van de ÖVP en vier onafhankelijken.

Video

Strache raakte in opspraak door een uitgelekte video uit 2017, waarin hij bereid bleek om een vrouw, die zich voordeed als de nicht van een Russische oligarch, overheidsopdrachten toe te spelen in ruil voor steun in de verkiezingscampagne.

Voor Kurz (ÖVP) was de maat vol na het zoveelste incident met een FPÖ'er. Hij maakte direct bekend dat hij een punt zou zetten achter de samenwerking met zijn coalitiegenoot. Hij heeft met Van der Bellen afspraken gemaakt over vervroegde verkiezingen in september. Het onderzoek naar de video met Strache wordt de verantwoordelijkheid van de minister van Binnenlandse Zaken. Kurz achtte Kickl daartoe niet in staat.

Nederlandse theatervoorstelling over Bosnische oorlog komt thuis in Sarajevo

ma, 20/05/2019 - 19:34

Het is 17 november 1994 als Ismir Hero tot aan zijn knieën in het water en gebukt door de geheime tunnel in Sarajevo loopt, weg van de oorlog in zijn stad. Die tunnel werd een jaar daarvoor gegraven door het Bosnische leger, als levenslijn naar de buitenwereld, vooral voor militaire doeleinden en om gewonden de stad uit te krijgen.

De belegering van Sarajevo is dan al ruim twee jaar bezig en Ismir is twintig jaar oud. Omdat hij voor de Bosnische publieke omroep werkt, lukt het hem toestemming te krijgen om door de tunnel naar de 'vrije zone' te gaan. Hij zegt dat hij elders in het land een reportage moet gaan maken. Maar zoals vele van zijn collega's voor hem deden, vlucht hij het land uit. Via Kroatië, Oostenrijk, Duitsland, komt hij in een asielzoekerscentrum in Nederland terecht.

Nu, 25 jaar later, loopt hij weer door die tunnel, inmiddels een museum, en komt alles weer boven. "Ik had ontzettend veel verdriet, omdat ik afscheid nam van mijn familie, en ontzettend veel hoop en geluk omdat ik naar de vrijheid toe kroop," vertelt hij.

Ismir woont inmiddels weer in Sarajevo, dichtbij zijn ouders en broer. Drie jaar geleden verhuisde hij terug, samen met zijn levenspartner Nick Teunissen. En dankzij Nick kan hij, na jarenlang zijn oorlogstrauma te hebben weggestopt, weer genieten van zijn stad en gemakkelijker praten over de oorlog.

Theatervoorstelling

"Dit is het verhaal over mijn grote liefde, Ismir." Zo begint Nick Teunissen zijn solovoorstelling, op het toneel in Sarajevo's zogenoemde 'oorlogstheater'. Het is de eerste keer dat hij zijn voorstelling over Ismir opvoert in Bosnië, in de hoofdstad Sarajevo, waar een groot deel van het verhaal zich afspeelt.

Toen ze al jaren samen waren, ontdekte Nick namelijk dat Ismir veel meer had meegemaakt dan hij vertelde. "De eerste jaren praatte hij er wel een beetje over, maar dat was vrij algemeen. Over hoe mooi het land is, en dat zijn ouders daar leven. Maar er zat behoorlijk wat onder, aan pijnlijke herinneringen, en dat is eigenlijk pas de laatste vijf jaar omhoog gekomen," aldus Teunissen.

Hij wilde zijn vriend helpen die herinneringen een plek te geven. En vroeg hem of hij een theatervoorstelling over zijn "Bosnische moslimprins" mocht maken. Daar kreeg hij niet meteen toestemming voor, erkent Ismir.

"Op moment dat Nick mij vroeg om hier een theatervoorstelling van te maken, was mijn eerste reactie: nee, dat gaan we niet doen," zegt hij, nu lachend. "Er zit iets in ons Bosniërs dat ons remt om over alle ellende die we hebben doorstaan, te praten. Het is de volksaard van de Bosniërs denk ik". Toch zei hij uiteindelijk ja. "Ik dacht: als ik mijn verhaal nu niet aan hem vertel, nota bene mijn levenspartner, wie gaat het dan doen?".

Zo begon Ismir stap voor stap het hele verhaal te vertellen. Over hoe er op hem geschoten werd door scherpschutters, over wat hij meemaakte als dienstplichtige aan het front, over de vrienden die omkwamen.

Nick hield lange interviewsessies met Ismir, en sprak ook uitgebreid met Ismir's ouders en broertje in Sarajevo. Ismir wilde niks weten over de inhoud van de voorstelling tot aan de première, anderhalf jaar geleden in Nederland. Hij vertrouwde Nick zijn levensverhaal toe. "Dat was wel heel heftig," zegt Nick. "Want dan moet je iets maken, je partner weet nog niet hoe het eruit gaat zien, en dan komt de eerste voorstelling."

Het stuk gaat over Ismir's vlucht uit Bosnië en zijn worsteling met pijnlijke herinneringen. Maar het gaat ook over hun relatie. In het stuk vindt Nick een koffer waar Ismir's herinneringen in zitten. Een koffer die hij al die jaren met zich meesleept, en waar hij dikke sloten op heeft gezet zodat niemand kan zien wat erin zit.

"Deze voorstelling heeft nogal wat bijeffecten gehad," zegt Ismir. "Het heeft mij geholpen om mijn oorlogstrauma te overwinnen, en om weer van mijn geboortestad en land te gaan houden."

Nick's solo-voorstelling 'Enkeltje Holandija' wordt ook in Sarajevo in het Nederlands opgevoerd, de Bosniërs volgen het met Bosnische boventitels.

In het publiek wordt gehuild en gelachen. Op de voorste zitten Ismir's ouders. Zijn moeder, Hajrija Hero, krijgt bij het begin al een pak zakdoeken toegestopt. Na afloop heeft ze nog steeds tranen in de ogen. Van verdriet, maar ook van geluk, zegt ze. "Alles klopte, het was precies zoals het toen was. Ik ben zo trots op mijn zoon en mijn schoonzoon." Het stuk heeft haar doen inzien dat het belangrijk is over de trauma's van de oorlog te praten. "Ismir heeft zijn koffer geopend. Nu is het de beurt aan mij, en zijn vader en broer, want wij hebben onze koffers nog niet opengemaakt."

Dat het stuk over meer gaat dan het verhaal van Ismir alleen, merkten Nick en Ismir na afloop van eerdere voorstellingen in Nederland. "Veel mensen waren erdoor geraakt en kwamen naar ons toe. Niet alleen Bosnische Nederlanders, maar ook een joodse dame die de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd," zegt Ismir. "Een Syrische vriend van ons, die met een bootje de Middellandse zee overstak, herkende zich in het verhaal. Dus blijkbaar zit er iets universeels in het verhaal, dat mensen die dit ook hebben meegemaakt helpt."

Dat de voorstelling goed is ontvangen in Bosnië, betekent veel voor Ismir. "Ik vind het zo belangrijk dat andere mensen nu ook gaan praten. Het is gewoon tijd. De oorlog is een kwart eeuw geleden. Die verhalen moeten nu gaan stromen, want als we nog langer wachten zullen veel herinneringen vervagen."

Alles wat je moet weten over de Europese verkiezingen

ma, 20/05/2019 - 19:21

Deze week zijn de Europese verkiezingen. Die krijgen minder aandacht dan verkiezingen voor de Tweede Kamer, maar ze zijn wel hartstikke belangrijk. En groot! In totaal mogen 427 miljoen Europeanen naar de stembus.

Donderdag mogen Nederlanders stemmen wie er namens Nederland in het Europees Parlement zit. Daar worden veel belangrijke beslissingen genomen. Dat parlement is in Brussel en verslaggever Bart ging er naartoe. In de video laat hij zien wat er allemaal gebeurt en waar de verkiezingen over gaan.

Bizar ongeluk door slingers in hoogspanningskabel

ma, 20/05/2019 - 19:01

Een bizar ongeluk in België. Op een hockeyclub raakte zondag 20 mensen gewond toen er slingers op een hoogspanningskabel terechtkwamen. Dat veroorzaakte een enorme knal.

Kampioen

Het meisjes hockeyelftal was kampioen geworden en dat moest natuurlijk gevierd worden. Ze openden een party-popper waarin slingers zitten. Toen die tegen de kabel kwamen ging het mis en was er een flinke explosie. Mensen die in de buurt stonden, liepen daardoor brandwonden op. 20 van hen moesten zelfs naar het ziekenhuis.

Zo'n ongeluk komt bijna nooit voor, maar het bedrijf van de hoogspanningskabels wil toch waarschuwen. Het bedrijf zegt dat je altijd afstand moet bewaren.

Eurosceptische Brit Farage bekogeld met milkshake

ma, 20/05/2019 - 18:47

De Britse pro-brexit-politicus Nigel Farage is in de stad Newcastle bekogeld met een milkshake, toen hij bezig was met campagne voeren voor de Europese verkiezingen. Een 32-jarige man is aangehouden voor het gooien van het drankje.

De man zei bij zijn aanhouding dat hij de milkshake, met de smaken banaan en karamel, had gegooid om te protesteren tegen Farages "zwartgalligheid en racisme".

In onderstaande video is te zien hoe Farages pak onder de milkshake kwam te zitten:

Farage geeft op Twitter de mensen die tegen de brexit zijn de schuld. "Helaas zijn sommigen geradicaliseerd waardoor normaal campagne voeren niet meer mogelijk is." Zijn pas opgerichte politieke Brexit Party staat aan kop in de peilingen. De Britten stemmen donderdag voor het Europees Parlement.

De afgelopen tijd worden politici in Groot-Brittannië vaker besmeurd met het plakkerige drankje. Zo werd de Britse anti-islamactivist Tommy Robinson tot twee keer toe bekogeld met milkshakes tijdens de campagne. Het bracht de politie in de Schotse hoofdstad Edinburgh er vorige week toe om een McDonald's-filiaal in de buurt van een bijeenkomst van de Brexit Party te verbieden om milkshakes te verkopen.

Concurrent Burger King reageerde daarop met een tweet: "Wij verkopen het hele weekend milkshakes. Geniet ervan." De fastfoodketen kreeg daar veel kritiek op, omdat het volgens sommige mensen zou aanzetten tot geweld. Burger King heeft dat ontkend.

Voetballers komen om bij bootongeluk Uganda

ma, 20/05/2019 - 17:42

Bij een bootongeluk in Uganda zijn zeker zeven opvarenden omgekomen. Minstens vijftien mensen worden nog vermist; voor hun leven wordt gevreesd. De meeste slachtoffers zijn spelers en fans van een voetbalteam dat onderweg was naar een vissersdorp waar een vriendschappelijke wedstrijd zou worden gespeeld.

De boot kapseisde gisteren in slecht weer op het Albertmeer in het westen van Uganda, aan de grens met de Democratische Republiek Congo. Vermoedelijk waren er te veel mensen op de boot en sloeg die mede door de sterke wind om. Er zouden zo'n zestig mensen aan boord zijn geweest.

Drie jaar geleden sloeg op het Albertmeer ook een boot met voetballers en hun fans om. Toen verdronken twintig opvarenden. In 2015 botsten twee boten met vluchtelingen die werden teruggebracht naar de Democratische Republiek Congo. Daarbij kwamen zeker 109 mensen om het leven.

Duitse grenspolitie vangt zorgwekkend veel drugs uit Nederland

ma, 20/05/2019 - 17:02

Aan de grens tussen Nederland en Duitsland is goed te zien dat Nederland een draaischijf is geworden voor de internationale drugscriminaliteit. Grote zorgen zijn er in Duitsland vooral over de enorme toename van de hoeveelheden harddrugs die vanuit Nederland naar Duitsland komen.

Het afgelopen jaar verdubbelde de hoeveelheid drugs die aan de grens tussen Nederland en de deelstaat Noordrijn-Westfalen werd onderschept. Voorheen vingen politie en douane aan dit stukje grens zo'n 250 kilo per jaar, nu is dat 500 kilo. De Duitse politievakbonden trekken aan de bel en hopen dat ook de Nederlanders meer mankracht gaan inzetten.

Thomas Mischke, vakbondsbestuurder voor de Bundespolizei bij de politievakbond BDK, vindt de ontwikkeling ernstig, vooral omdat er te weinig personeel is aan de grens om de drugsexport een halt toe te roepen. "Er gaat geen week voorbij of we hebben vangsten van meerdere kilo's. Bijzonder bezorgd ben ik over het feit dat ineens synthetische drugs, zoals crystal meth, die voorheen uit Oost-Europa kwamen, nu ook uit Nederland komen."

En ook de hoeveelheid onderschept drugsgeld stijgt. Vond de politie van Noordrijn-Westfalen tot 2017 zo'n 400.000 euro per jaar in auto's. Vorig jaar was dat al bijna 3 miljoen. Ook de verstopplaatsen laten zien dat de koeriers steeds professioneler worden. Met ingenieuze hydraulische technieken zijn geld, drugs en wapens in auto's weggewerkt.

De vakbondsman wil de grenzen natuurlijk niet sluiten, zegt hij. Maar hij wil wel dat de grenscontroles samen met de Nederlanders drastisch worden uitgebreid en dat er ook weer faciliteiten komen aan de grens van waaruit de politie haar werk kan doen. "Voor criminelen zijn de grenzen geheel open maar voor ons niet. En we missen de grenskantoren die tegenwoordig weg staan te rotten."

"We moeten nu opereren vanuit een kantoor twintig kilometer verderop. En dat werkt vertragend. Bovendien werken vele diensten geheel langs elkaar heen", zegt Mischke.

Omdat de grenzen al heel lang open zijn, worden de controles uitgevoerd door vijf mobiele teams, de zogeheten Grensoverschrijdende Politieteams (GPT). Duitse politieagenten jagen samen met Nederlandse collega's van de Nationale Politie of de Koninklijke Marechaussee op verdachte voertuigen. Hoewel deze mobiele teams succesvol zijn gebleken, moeten ze volgens de vakbond enorm worden uitgebreid.

Mischke doet een oproep. "We willen graag dat de Nederlanders nog meer gaan samenwerken binnen onze teams, zodat we de stijgende criminaliteit samen kunnen bestrijden om zo meer veiligheid voor onze burgers te creëren."

Volgens Andor van Leerdam, brigadecommandant van de Koninklijke Marechaussee, komt er uitbreiding. Er zal van de vierhonderd nieuwe krachten die nu nog in opleiding zijn, ook een deel aan de Duitse grens gaan werken. "Lag tot nu toe de focus op de luchthavens, in de toekomst willen we ook hier nog meer present zijn", zegt Van Leerdam.

Steekproeven

De Duitse politie krijgt er volgend jaar maar liefst 12.500 mensen bij. Daarvan komt een deel de grens met Nederland versterken. "We werken al sinds 1958 nauw samen met de Nederlanders. Dat moet zo blijven, want we kunnen heel goed van elkaars bevoegdheden en techniek gebruik maken", zegt Christoph Weber, plaatsvervangend commandant van de Bundespolizei in Kleve.

Bij een landelijke gezamenlijke actiedag vorige week woensdag zijn langs de gehele grens door Nederlandse en Duitse autoriteiten ruim tienduizend mensen gecontroleerd. Daarvoor werden zelfs de snelwegen afgezet en moest het verkeer via de vluchtstrook langs de controle.

Ook op die dag waren de vangsten van de Duitsers en Nederlanders aanzienlijk: er zijn 33 mensen aangehouden, er werden 79 strafbare feiten geregistreerd in het kader van de Opiumwet en er waren 27 overtredingen in het kader van de Vreemdelingenwet. Aan de Duitse kant werd vijf kilo cannabis, vier kilo amfetamine en ruim tien kilo cocaïne onderschept.

Timmermans versus Weber: wie wordt de baas?

ma, 20/05/2019 - 16:06

Ze zijn de belangrijkste kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie: Europarlementariër Manfred Weber en Frans Timmermans, nu nog vice-voorzitter van de Europese Commissie. Vandaag debatteren ze onder leiding van Jeroen Wollaars.

Rel Zweedse rechts-populisten na beschuldiging wangedrag lijsttrekker

ma, 20/05/2019 - 15:21

Het is hommeles bij de Zweden Democraten, de rechts-populistische partij onder leiding van Jimmy Akesson. In de week van de Europese verkiezingen is de nummer vier van de kandidatenlijst, Europarlementariër Kristina Winberg, in ongenade gevallen. Ze is niet alleen van de lijst gehaald, maar ook geroyeerd als partijlid. Winberg zat sinds 2014 in het Europees Parlement.

Haar wordt verweten dat ze disloyaal is geweest en zich bij herhaling onverantwoordelijk heeft gedragen. Maar de krant Expressen schrijft dat de partij een andere reden heeft om Winberg de laan uit te sturen: ze is vorig jaar op een partijbijeenkomst getuige geweest van een incident waarbij Peter Lundgren, lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, een vrouw bij haar borsten greep.

Winberg zegt tegen de krant dat ze het incident bij de partijleiding heeft gemeld, niet omdat ze de partij schade wilde toebrengen, maar omdat ze het onacceptabel vond wat Lundgren deed. Ze denkt dat de Zweden Democraten haar wegsturen om met haar af te rekenen. Bij de partijleiding had ze een punt gemaakt van haar plaats op de lijst: ze had gehoopt dat ze een hogere plek zou krijgen dan vierde.

Lundgren en Winberg zijn momenteel de enige twee leden namens hun partij in de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers. Voor Nederland zitten de ChristenUnie en de SGP in die fractie.

Overdreven

Tegenover de publieke omroep SVT bevestigt ze dat ze op de bewuste bijeenkomst was en dat ze met de vrouw in kwestie over het incident heeft gesproken. Dat gesprek nam ze zelfs op op haar mobiele telefoon, maar die is naderhand gestolen. Verder wil ze er niet op ingaan.

Lijsttrekker Lundgren vindt de ophef overdreven. Hij bevestigt dat hij zijn handen op de borsten van de vrouw heeft gelegd, maar hij was dronken en had geen seksuele bijbedoelingen, zegt hij tegen de Zweedse radio.

Naar eigen zeggen heeft hij de vrouw niet betast en is hij nog altijd bevriend met haar. Volgens hem heeft het vertrek van Winberg niets met het voorval te maken. Partijleider Akesson heeft zijn steun betuigd aan Lundgren.

Filipijnse Duncan Laurence overspoeld met berichtjes

ma, 20/05/2019 - 14:55

Op social media feliciteren veel mensen Duncan Laurence nadat hij het Songfestival heeft gewonnen. Maar veel van die berichtjes zijn bij het verkeerde Twitter-account aangekomen. Namelijk bij die van een jongen uit de Filipijnen, in Azië.

De Filipijnse jongen heet op Twitter @Duncanlaurence. En de Nederlandse Duncan Laurence: @DuncLaurence. Maar dat wisten de meeste mensen niet en daarom kreeg de Filipijnse Duncan veel felicitaties. Toen hij dat door had, schrok hij wel, maar kon hij er ook om lachen:

Een paar uur later twitterde hij de link naar de videoclip van zijn naamgenoot:

Misbruikslachtoffer Brother B: 'We moeten onze adem blijven inhouden'

ma, 20/05/2019 - 14:15

Zijn gezicht gaat schuil achter een expressieloos masker. Vanwege zijn privacy kennen Australiërs hem alleen als Brother B. Samen met eveneens gemaskerde medestanders doet dit misbruikslachtoffer er alles aan om te voorkomen dat de dader wegkomt met huisarrest.

"Weet je waarom je niet meer volwassen misbruikslachtoffers ziet getuigen? Omdat het slopend is. Mijn broer zou hier ook moeten zijn, maar dat lukt niet omdat deze rechtszaak hem verscheurt."

Brother B, de anonieme aanduiding die de rechtbank gebruikt, werd in de jaren 90 misbruikt door een kerkleider uit Adelaide. Ook zijn broer, Brother A voor de rechter, was slachtoffer. De dader heeft beide zaken bekend, al houdt hij vol dat het ging om aanranding, niet om verkrachting.

"Hij was geen griezelig mannetje in een regenjas, hij was een bekende, een joviale man uit onze kerk die we vertrouwden. Hij beloofde mijn ouders dat hij op ons zou passen", schreef Brother B in de plaatselijke media.

Gemaskerd leger

De broers traden in 2015 naar buiten met hun verhaal. De dader werd een jaar later opgepakt, hij bleek al eerder veroordeeld tot een celstraf voor het misbruik van drie andere jongens.

Tijdens de zittingen van de rechtszaak wachtten de beide broers de dader op bij de rechtszaal. Geregeld sloten medestanders zich bij hen aan, met maskers of gekleed in Elmo- of Koekiemonster-pakken. "Zij zijn mijn leger en samen hebben we deze vijand verslagen", zei Brother A toen de rechter een celstraf van zes jaar en zeven maanden oplegde.

Toch was voor de broers de strijd daarmee nog niet voorbij. De dader ging in hoger beroep, omdat hij de straf te zwaar vond en bovendien huisarrest wil in plaats van een celstraf. Volgens zijn advocaat is de 74-jarige man tegenwoordig geen gevaar meer voor de samenleving.

"We hebben lang onze adem moeten inhouden. Sinds dit monster ons als kinderen seksueel misbruikte, worstelen mijn broer en ik om niet kopje-onder te gaan", verzuchtte Brother B. "Totdat we een uitspraak hebben, is het weer alsof we verdrinken. We moeten onze adem blijven inhouden."

De rechter stelde vandaag een besluit over het hoger beroep uit. Vanwege de acties van de broers is het parlement van de deelstaat Zuid-Australië van plan een wet aan te nemen die zedendelinquenten huisarrest ontzegt. De rechter wil dat besluit eerst afwachten.

Podcast De Dag: waarom je donderdag wel/niet moet gaan stemmen

ma, 20/05/2019 - 13:47

NOS-correspondent Bert van Slooten zit dagelijks met zijn neus op het politieke reilen en zeilen in Brussel. Hij geeft een stoomcursus Europese Unie. "Ik zie zoveel misvattingen over de EU. Brussel voelt als een ver-van-je-bed-show, maar het is dichterbij dan je denkt." Na het luisteren van deze aflevering haal je in ieder geval de Europese Raad, Europese Commissie en het Europees parlement niet meer door elkaar.

En binnen de Europese Unie gaat 960 miljard om. Economieredacteur Roel Bolsius vertelt waar dat geld vandaan komt en hoe het weer wordt uitgegeven.

Franse comapatiënt mag sterven na jarenlange juridische strijd

ma, 20/05/2019 - 13:05

De behandeling van een Frans verkeersslachtoffer, dat al tien jaar in coma ligt in Reims, mag worden gestaakt. Dat heeft de hoogste Franse rechter bepaald na een verbeten juridische strijd. Dat betekent dat de man binnenkort sterft. Zijn ouders procederen al jaren tegen het besluit van zijn vriendin om de behandeling te staken.

De nu 42-jarige Vincent Lambert was betrokken bij een ernstig verkeersongeluk in 2008. Hij raakte verlamd en in coma, waarbij hij kunstmatig in leven wordt gehouden. "Hij leefde als een plant", zegt correspondent Frank Renout op NPO Radio 1.

In 2013 bleek dat er geen uitzicht meer was op verbetering van zijn toestand. Maar door het verzet van de ouders heeft het dus tot vandaag geduurd voordat de behandeling kan worden gestaakt.

Moord

In Frankrijk geldt een verbod op actieve euthanasie, waarbij iemand wordt geholpen om te sterven. Passieve euthanasie, waarbij iemand sterft doordat hij niet meer wordt behandeld, mag wel, zegt Renout.

Vanaf vandaag krijgt Lambert geen voedsel en vloeistof meer toegediend. De hoeveelheid verdovende medicatie wordt langzaam opgevoerd.

Het zal nog een paar dagen duren voordat Lambert sterft, en zelfs nu lijkt de strijd niet gestreden. "Zijn ouders spreken van moord en hebben nieuwe juridische stappen aangekondigd", zegt Frank Renout. Welke dat zijn is niet duidelijk, omdat de hoogste rechter zich al heeft uitgesproken over de zaak.

Berenwelpje woont voor even tussen de mensen

ma, 20/05/2019 - 12:30

In Bosnië hebben mensen een berenwelp gevonden. Het dier lag uitgehongerd aan de rand van een bos. Een vrouw gaf het dier wat melk en besloot haar mee te nemen. Ze noemde het welpje Aida.

De beer was alleen, waarschijnlijk omdat haar moeder is doodgemaakt door stropers. Omdat Aida nog niet goed voor zichzelf kan zorgen, kan ze niet terug de natuur in. Binnenkort wordt ze naar een dierentuin gebracht. Daar kunnen ze beter voor haar zorgen.

Prins William: mannen moeten meer praten over hun emoties

ma, 20/05/2019 - 12:23

De Britse prins William vindt dat mannen openlijker moeten praten over hun emoties en zich kwetsbaarder moeten opstellen. Volgens hem is het gesprek aangaan over emotionele pijn erg belangrijk om mentale problemen op te kunnen lossen. Volgens hem moeten vooral mannen leren dat praten over emoties niet een teken van zwakte is, maar juist van kracht.

Die boodschap geeft hij in de BBC-documentaire A Royal Team Talk: Tackling Mental Health, waarin hij met de Engelse bondscoach Gareth Southgate en voetballers Thierry Henry, Danny Rose, Peter Crouch en Jermaine Jenas over emotionele problemen praat. De uitzending stond gisteravond in het teken van de Mental Health Awareness Week. Veel jonge mannen in Groot-Brittannië worstelen met een depressie en het zelfdodingscijfer is hoog.

William staat in de documentaire stil bij een aantal moeilijke momenten in zijn leven. Zo vertelt hij over de dood van zijn moeder, prinses Diana. Hij was vijftien jaar toen zij verongelukte. "Als je als jongere, maar ook later, een groot verlies meemaakt, voel je immense pijn. Zelden zul je iets ergers meemaken, maar het brengt je ook dichter bij andere mensen die ook een verlies hebben meegemaakt."

Het is volgens de prins ook belangrijk dat mensen goed op elkaar letten. "Soms zie je het in iemands ogen, dat diegene graag over zijn pijn wil praten. Die persoon wil dat, maar jij moet dan zeggen dat het goed is. Jij moet toestemming geven."

William durfde zelf pas over zijn emoties te praten nadat hij een paar jaar helikopterpiloot was geweest van een reddingsteam. Daarbij moest hij mensen soms vertellen dat hun geliefde was omgekomen. Dat maakte veel indruk op hem: "Ik voelde in mij een rauwe emotie en dat eiste zijn tol. Dat werd echt een probleem. Ik moest iemand erover vertellen en daarom vind ik het nu heel fijn om over dat soort dingen te praten."

De andere gasten komen ook aan het woord. Rose, linksback bij Tottenham Hotspur, zegt dat hij na het oplopen van een zware blessure depressief werd en in een negatieve spiraal terechtkwam. Hij zag pas weer een lichtpuntje toen hij erover ging praten. Bij de eerstvolgende wedstrijd kreeg hij ineens een hoop aanmoedigende berichtjes. De andere spelers noemen het dapper dat Rose zijn problemen durfde te delen.

Crouch is vroeger flink gepest vanwege zijn boomlange lichaam. Hij vertelt hoe hij dagenlang op zijn kamer zat te huilen. Zelfs bij zijn eerste interland heeft hij nog spreekkoren moeten slikken. "Monster", werd vanaf de tribunes geroepen.

"Psychische pijn herkennen we allemaal, maar we moeten er gewoon over gaan praten", vervolgt William. "Dat ene extra gesprek voeren, net dat beetje meer tijd vrijmaken, voordat we weer verdergaan. We mogen daar best over praten, we zijn geen robots."

In Spanje tikt de tijdbom van de pensioenen

ma, 20/05/2019 - 12:02

Een kwart van de Spaanse bevolking is al over tien jaar ouder dan 65 jaar. Het is een tikkende tijdbom, waarschuwen economen. Want er zijn niet genoeg werkenden om alle pensioenen op te brengen. Van alle Europese lidstaten is Spanje het land dat het snelst vergrijst.

Auxilio Sáez wijst op de lege straten van zijn dorp Aldeaseca, op zo'n twee uur rijden van Madrid. Er zijn nog 233 inwoners over. Wie hier niets te zoeken heeft is allang weggetrokken. "Van de inwoners is negentig procent met pensioen." Daaronder Sáez zelf, die 71 jaar oud is. Het duurt nog wel even voor we iemand op straat zullen zien. Pas na de siësta komen er weer mensen naar buiten. Zijn stem galmt op het lege dorpsplein.

Het is de tol van de babyboomers, zeggen ze in Spanje. De eerste generatie mensen die in de jaren vijftig van de vorige eeuw werd geboren, is al met pensioen. Maar er komen nog grote golven aan. Rond 2050 is één op de drie Spanjaarden ouder dan 65 jaar, in een land waar de levensverwachting hoog is. Het wordt niet eenvoudig hun oude dag te betalen. Nu al heeft Spanje enorme moeite het pensioenstelsel overeind te houden.

De provincie rond Ávila loopt leeg, bromt Sáez. "De leegloop is al een tijd aan de gang. Overal wonen alleen nog maar oude mensen. Over tien jaar is daar niemand meer over."

Zijn zoon is het het dorp gebleven en nam zijn tractorbedrijf over, maar een dochter trok voor haar werk naar Madrid. "Ze hebben allebei gestudeerd. Maar ik zie ook dat ze net als andere jongeren niet doen wat nodig zou zijn: gezinnen stichten, kinderen maken en de dorpen bevolken. Als het zo doorgaat kunnen we Spanje wel opdoeken."

Tijdbom

De Europese verkiezingen komen er ook in Spanje aan en politici herhalen te strijden voor waardige pensioenen. Ze moeten in ieder geval meestijgen met de inflatie, is de belofte. Maar de pensioenen kosten Spanje inmiddels tien miljard euro per maand. Het is een tijdbom, waarschuwt econoom Rafael Pampillon.

"Politici mogen liegen. Maar op een gegeven moment houdt het op. Je kunt niet blijven volhouden dat de pensioenen meegaan met de inflatie", stelt Pampillon. "Om te beginnen moet de zaak bevroren worden. Het wordt onbetaalbaar, als je alleen maar kijkt hoeveel gepensioneerden eraan komen."

"Politici durven het niet aan te zeggen dat in de toekomst de pensioenen onvermijdelijk omlaaggaan. Ze durven niet te zeggen dat je er goed aan doet een privé-pensioenplan te hebben. Of dat het een goed idee is een deel van je inkomsten aan de kant te zetten en geld achter de hand te houden."

Olga Sáez, de dochter van Auxilio Sáez, maakt zich zorgen. Ze vertrok al jaren geleden uit haar dorp en kon uiteindelijk in Madrid aan slag op een publiciteitsbureau. "Ik ben nu 31 jaar oud. Jong, maar ook niet superjong. Over vier decennia is mijn generatie met pensioen. Maar het is onduidelijk wat ons straks wacht. Ik merk dat ik niet de enige ben die erover piekert. We zijn nu op een leeftijd dat je erover denkt een gezin te stichten, een huis te kopen. Zaken die onbereikbaar zijn als je ziet hoe Spanje er nu al voorstaat."

Het verrast Olga dat tijdens de verkiezingscampagnes van de partijen het onderwerp van de pensioenen taboe is. Het is een thema waarover de politici misschien het meest hebben uit te leggen, vindt ze. "Politici beloven rond die pensioenen onmogelijke dingen om stemmen te winnen. Ik kan alleen maar hopen dat in andere Europese landen verder vooruit wordt gekeken, dan dat in Spanje gebeurt."

Maar het land is geen uitzondering. Wat nu in Spanje gebeurt, wacht volgens econoom Pampillon de hele Europese Unie. "Er zijn aparte gevallen, zoals Frankrijk, waar het geboortecijfer nog hoog ligt. Net als in Zweden gebeurt daar iets om gezinnen met kinderen te helpen. Legale immigratie moet veel meer worden gestimuleerd. Dat kan iets doen aan de schaarste van jongen mensen. Te weinig mensen dragen straks de lasten van een steeds oudere Europese bevolking. Echt beleid is er niet."

Eerder maakte NOS op 3 deze video, waarin wordt uitgelegd hoe het komt dat er zo weinig baby's zijn in Europa en wat dat betekent:

Nieuwe president Oekraïne wil populariteit inzetten voor vrede

ma, 20/05/2019 - 11:29

In Oekraïne is de voormalige acteur Volodymyr Zelensky (41) beëdigd als nieuwe president. Zijn eerste daad was het ontbinden van het parlement, waardoor over twee maanden vervroegde parlementsverkiezingen worden gehouden.

Het huidige parlement wordt gedomineerd door aanhangers van oud-president Porosjenko, die vorige maand door de kiezers werd weggestuurd. De totaal onervaren Zelenksy kreeg in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen 73 procent van de stemmen. Zelensky's partij zit nog niet in het parlement, de Rada. Daardoor kan hij nu moeilijk nieuw beleid doorvoeren.

Voor zijn beëdiging liet Zelensky zich niet, zoals gebruikelijk is, in een colonne van limousines naar het parlement rijden. Hij wandelde door een park in Kiev, dat bomvol stond met mensen die hem een high five gaven of die met de nieuwe president op de foto wilden.

In zijn eerste toespraak in het parlement zei Zelensky dat zijn belangrijkste doel is om vrede te brengen in Oost-Oekraïne, dat in handen is van pro-Russische separatisten. "Ik wil alles doen om ervoor te zorgen dat onze helden daar niet sterven", zei hij.

"Ik ben bereid mijn populariteit in te leveren en mijn functie te verliezen als we daarmee vrede kunnen krijgen."

Opmerkelijk was dat Zelensky delen van zijn toespraak in het Russisch hield. Ongeveer een derde van de Oekraïense bevolking bestaat uit etnische Russen. Voor circa een kwart van de bevolking is Russisch de moedertaal.

Aan het slot zei Zelensky, verwijzend naar zijn comedyserie over een leraar die president werd: "Mijn hele leven heb ik alles geprobeerd om mensen aan het lachen te brengen. De komende vijf jaar zal ik alles doen zodat Oekraïeners niet hoeven te huilen."

Pagina's